НОВИНИ ПЛЮС

30.06.2010

Росіяни вже хочуть наші ГЕС

Українська урядова делегація на чолі з Миколою Азаровим уже вшосте за цей рік зустрілася з очільниками російської Ради міністрів та Володимиром Путіним особисто. Знову — в Москві, тобто на дачі в Ново–Огарьово. Робочим для Миколи Яновича і його супутників був понеділок, день Конституції.

Конкретних угод не підписували, але обговорили вельми важливі позиції в економічній сфері. Зокрема, Росія передала Україні проект міжурядової угоди з транзиту нафти, повідомив журналістам віце–прем’єр РФ Ігор Сєчін. Він розраховує , що цей документ найближчим часом буде розглянуто і підтримано з українського боку (ідеться про українську знижку з транзиту нафти через порт Південний та збільшення обсягів перекачування із 9 до 17 млн. тонн). Крім того, два уряди домовилися в стислі терміни підготувати міжурядову, додаткову, угоду в газовій сфері. Щодо авіагалузі, то Путін заявив, що не бачить альтернативи об’єднанню авіабудівних комплексів Росії і України, потрібно лише провести незалежну експертизу галузей двох країн та вирішити, «в якому обсязі і в якому сегменті, цілком чи частинами ми будемо об’єднуватися».

Також Росія і Україна домовилися формалізувати переговори про повернення частки Татарстану в ЗАТ «Укртатнафта».

І дещо нове у впливах Кремля на народне господарство України: російська компанія «Росгідро» веде переговори з українською стороною про участь у проектах у сфері гідроенергетики — угода передбачає входження у статутний капітал та модернізацію каскаду ГЕС на Дніпрі , — повідомив віце–прем’єр Сєчін.

Візити

Держсекретар США Хілларі Клінтон відвідає Україну з офіційним візитом 2–3 липня. Про це повідомив директор департаменту інформаційної політики МЗС України Олег Волошин. У рамках цього візиту відбудеться зустріч пані Клінтон із Президентом Віктор Януковичем, глави зовнішньополітичних відомств двох країн проведуть засідання україно–американської комісії зі стратегічного партнерства.

Раніше візит Клінтон планувався на 4–5 липня.

* * *

Із 29 червня по 3 липня в Україні з офіційним візитом перебуває президент Демократичної Соціалістичної Республіки Шрі–Ланка Махінда Раджапакса.

Партактив

Львівська обласна організація ВО «Батьківщина» відмовилася поновити народного депутата від БЮТ Івана Деньковича в лавах партії. Партія не бачить необхідності розглядати питання про відкликання Деньковичем своєї заяви про вихід — насправді екс–голову обкому позбавили партквитка за грубе порушення партійної дисципліни і вимог статуту (Денькович перейшов до правлячої коаліції, потім вийшов із неї, але піддав різкій критиці корупційні дії уряду Тимошенко).