Ти записався проти «Кодексу Азарова»?

30.06.2010

Документ, на який Україна чекала багато років, не тільки не виправдав її сподівань, а й загнав вітчизняних підприємців, експертів, частину політиків у ступор. Утім перший варіант Податкового кодексу, який презентував міністр фінансів Федір Ярошенко, експерти оцінили як 50х50. Тобто в законопроекті містилися деякі прогресивні нововведення — разом із драконівськими обмеженнями. У «позитивній частині» урядовий варіант кодексу багато у чому нагадував Податковий кодекс Катеринчука, який пройшов кілька років громадських слухань, але депутати зарубали його, як здавалося, з політичних міркувань.

Тепер стало зрозуміло, ще не тільки з політичних. У ніч на 17 червня, перед голосуванням за документ у першому читанні, більшість логічних, із точки зору ведення бізнесу, пунктів із «Кодексу Азарова» дивним чином випарувалася. А пропоновані обмеження почали явно пахнути диктатурою — і аж ніяк не економічною. «У документі містяться зовсім дикі норми», — заявила екс–голова Держкомпідприємництва Олександра Кужель. Скажімо, податкова може зарахувати підприємство до числа фіктивних, якщо під час перевірки з’ясується, що робітник... не знає власника фірми. Податкова отримає також право зайти вночі додому в приватне житло працівника, перевірити будь–які документи і, скажімо, поцікавитися, чому він так мало заплатив податків. До речі, деякі штрафи мають зрости майже вдвічі.

Положення, які надають податківцям повноважень радянського НКВС, і стали останньою краплею для громадськості. І вона наважилася на протест. Головна вимога — усунути з документа положення, які заважають розвиткові дрібного і середнього бізнесу. Тобто збільшення терміну податкових перевірок та розширення прав фіскалів під час контролю, безспірне стягнення коштів із рахунків підприємств, а також запровадження так званого «випробувального терміну» для підприємців, які мають намір перейти на спрощену систему оподаткування.

Натомість ініціатори збору підписів — громадська ініціатива «Оновлення країни» — вимагають передбачити відповідальність податківців за незаконне перешкоджання бізнесу, збільшити граничний обсяг виторгу для спрощеної системи оподаткування, запровадити просту й зрозумілу систему збору податків.

Опонуючи до уряду, який заявляє, що жорсткіша схема збирання податків потрібна, аби заповнити бюджетний дефіцит, Олександра Кужель каже: «Цей кодекс дасть нуль нових надходжень до бюджету, бізнес отримає мінус, а податкова: два плюси». Президент «Центру ринкових реформ України» Володимир Лановий додає: кодекс, який підготував Кабмін Миколи Азарова, закріплює існуючу нині податкову систему разом з усіма її недоліками.

 

ТІЛЬКИ ФАКТИ

Україна — мачуха для бізнесменів

До речі, саме складна і заплутана податкова система України є найбільшим гальмом для надходжень інвестицій до держави. Відповідно до рейтингу Всесвітнього банку, оприлюдненого нинішнього року, вітчизняна податкова система — за витратами часу і ресурсів — займає 181 місце серед 183 країн. Гірше, ніж у нас, збирають податки тільки в Білорусі та Венесуелі. Вітчизняний підприємець платить 147 податків і зборів, на що витрачає 736 годин у рік.