ХРОНІКА

30.06.2010

Футбол

Клуби прем’єр–ліги спільно з уболівальниками — учасниками опитування визначили лауреатів попереднього сезону. Три головні номінації виграли «гірники»: найкращим гравцем назвали капітана «Шахтаря» Даріо Срну, голкіпером —Андрія П’ятова, тренером — Мірчу Луческу. Найкращим арбітром став рефері категорії ФІФА Віктор Швецов з Одеси, а бомбардиром, як відомо, — динамівець Артем Мілевський. Лауреатів вшанують призами 4 липня у Запоріжжі, де відбудеться матч за Суперкубок України.

* * *

Контрольні матчі. «Ваккер» (Австрія) — «Динамо» — 0:1 (Мілевський (пен.)), «Карпати» — «Ростов» (Росія) — 2:0 (Гурулі, Ощипко), «Металіст» — «Амкар» (Росія) — 2:0, «Таврія» — «ВІТ–Джорджія» (Грузія) — 2:1, «Таврія» — «Волинь» — 3:5, «Шахтар» — «Сьон» (Швейцарія) — 2:1 (Кобін, Фомін).

* * *

«Плей–оф» за право грати в першій лізі (Макарів, Київська обл.). «Нива» (Вінниця) — «Кремінь» (Кременчук) — 2:0.

Стрибки у воду

Три призові місця посіли українці на турнірі серії «Гран–прі» в італійському Больцано. Ілля Кваша з Миколаєва отримав другу суму балів на метровому трампліну і третю — на триметровому. А разом із харків’янином Олексієм Приговорим він здобув ще одне «срібло» — у синхронних стрибках із триметрового трампліна.

Легка атлетика

Минулих вихідних у Таллінні відбувся Кубок Європи з багатоборства серед команд Суперліги. У підсумковому протоколі жіноча збірна України опинилася на четвертій позиції, а чоловіча — на шостій, що зберегло для них місця в еліті. Причому до Естонії не поїхали троє наших лідерів — Наталія Добринська, Людмила Йосипенко й Олексій Касьянов. В індивідуальних змаганнях перемогла українка Ганна Мельниченко, а серед сильної статі наш Євген Нікітін показав п’ятий результат.

* * *

На змаганнях у Леверкузені (Німеччина) Наталія Лупу з Чернівців виграла забіг на 800 м із пристойним результатом 2 хв. 0,77 сек.

* * *

Двоє українців потрапили у призери традиційного Меморіалу братів Знаменських у підмосковному місті Жуковський. «Бронзою» відзначилися львів’янин Дмитро Дем’янюк (стрибки у висоту) та Єлизавета Бризгіна (200 м).

Фехтування

Успішно виступили наші співвітчизники на етапі Кубка світу серед шпажистів, що відбувся в Буенос–Айресі. Переможцем став Дмитро Карюченко, який у фіналі здолав голландця Вервільєна (6:5), а Анатолій Герей і Максим Хворост розділили третю позицію.

Кульова стрільба

Чернігівчанка Олена Костевич стала бронзовою призеркою етапу Кубка світу, що триває в Белграді. У стрільбі з пістолета з 10 м олімпійська чемпіонка 2004 року пропустила вперед лише француженку Гобервіль і болгарку Бонєву.

Бокс

Минулої суботи в Одесі відбувся вечір боксу під назвою «Битва титанів», організований компанією К2 Promotions. У центральному поєдинку протеже братів Кличків, білоруський суперваговик Олександр Устинов, переміг за очками італійського ветерана Паоло Відоца (119:109, 115:113, 120:108) і відстояв титул чемпіона Європи (ЕВА).

* * *

Українці Олександр Меленюк (46 кг), Іван Романів (54 кг) та Ігор Іванченко (66 кг) стали чемпіонами Європи серед юніорів на турнірі, який відбувся у Львові. Ще шестеро наших хлопців посіли другі місця, один — третє. Україна виборола друге місце в командному заліку, пропустивши вперед росіян. Загалом у змаганнях взяли участь 217 боксерів із 30 країн.

Втрати

Минулої суботи трагічно загинув Василь Євсєєв — відомий український футболіст, до недавнього часу тренер київського «Арсеналу».

Вихованець луганського футболу, у 1980–х роках він став одним з основних гравців київського «Динамо» Валерія Лобановського, вигравав «золото» чемпіонату СРСР 1985 і 1986 рр., Кубок СРСР 1985 і 1987 рр. Після Києва продовжив кар’єру в донецькому «Шахтарі», ізраїльському «Маккабі». З 1997 року обрав тренерський шлях.

Кілька днів Василь не дожив до 48–річчя. В «Арсеналі» футбольну династію підтримує Євген Євсєєв, теж захисник, як батько.