Понеділок — день фатальний

30.06.2010

Учора на трав’яних кортах на околиці Лондона почалися чвертьфінальні баталії Уїмблдонського турніру. Утім українці, за невтішною традицією, до цієї стадії доходять вкрай рідко. Не став винятком і нинішній турнір серії «Великого шолома». Нині тут залишилися «в строю» лише наші юніорки в парному розряді.

До другого змагального тижня «дожив» лише Сергій Стаховський. У п’ятницю ввечері киянин у дуеті зі словаком Лукашем Лацком у другому колі сенсаційно вибили з боротьби пару Длоугі/Паес (Чехія/Індія, 3) — 6:3, 6:3, 5:7, 4:6, 7:5. Але в понеділок, після офіційного для всіх недільного вихідного, українсько–словацький дует не встояв у матчі третього раунду перед азійським союзом Бопанна/Квуреші (Індія/Пакистан) — 5:7, 6:7, 2:6.

Також невтішно закінчилася інтернаціональна співпраця двох наших дівчат. Катерина Бондаренко з досвідченим австралійцем Джонатаном Керром пробували свої сили в міксті. Перший матч вони виграли в дуету Брунстрем/Бачинськи (Швеція/Швейцарія) — двічі по 6:4. Але того таки невдалого понеділка поступилися словаку Ігору Зеленаю та полячці Алісії Росольській — 7:5, 6:7, 5:7.

Донеччанка Ольга Савчук у другому колі парного розряду разом з українкою за національністю, але британкою за паспортом Оленою Балтачею програли Гіселі Дулко і Флавії Пеннетті (Аргентина/Італія) — 7:6, 3:6, 0:6.

Спробували було наші вболівальники звернути погляди до юніорського турніру, але й тут — розчарування. Переможниця цьогорічного відкритого чемпіонату Франції, 15–річна Еліна Світоліна, на траві виступила невдало. У першому ж раунді сіяна під першим номером українка здалася американці Грейс Мін — 6:2, 5:7, 3:6. Така ж доля спіткала й Софію Ковалець із Рівного (14), котра поступилася господарці кортів Тарі Мур — 7:6, 1:6, 2:6. Тепер Світоліна й Ковалець виступлять лише в парах: перша — з росіянкою Хромачовою, друга — з узбечкою Шаріповою.

Тим часом у дорослих відомі вже всі чвертьфіналісти. У чоловіків сьогодні грають Федерер (Швейцарія, 1) — Бердих (Чехія, 12), Джокович (Сербія, 3) — Лю (Тайвань), Мюррей (Британія, 4) — Тсонга (Франція, 10), Надаль (Іспанія, 2) — Содерлінг (Швеція, 6). У вихідні сенсацію створив лише 26–річний несіяний Лю Єнсюн, який у четвертому колі вибив із турніру зіркового американця Енді Роддіка (5) — 4:6, 7:6, 7:6, 6:7, 9:7.

Учора вдень відбулися вже два жіночі чвертьфінали. Звонарьова (Росія, 21) — Клійстерс (Бельгія, 8) — 3:6, 6:4, 6:2; Піронкова (Болгарія) — В. Уїльямс (США, 2) — 6:2, 6:3. Увечері на корті змагалися С. Уїльямс (США, 1) — На Лі (Китай, 9), Квітова (Чехія) — Канепі (Естонія).

Склад вісімки найкращих у панянок здивував багатьох. Бо напрочуд легко й несподівано Петра Квітова розгромила данку Каролін Возняцьки (3) — 6:2, 6:0; а Цветана Піронкова, у свою чергу, здолала француженку Маріон Бартолі (11) — двічі по 6:4. Віра Звонарьова вигравала в Єлени Янкович (4) із рахунком 6:1, 3:0, після чого сербка знялася з турніру через травму.

Також примітними вийшли ще два протистояння 1/8 фіналу. Серена Уїльямс упоралася–таки з російською красунею Марією Шараповою (16) — 7:6, 6:4. А в дуелі бельгійок Енен (17) і Клійстерс (8), які торік повернулися у спорт після дочасної «пенсії», гору взяла сіяна під вищим номером Кім — 2:6, 6:2, 6:3.