Це вам за 1966–й!

30.06.2010
Це вам за 1966–й!

М’яч за лінією німецьких воріт бачили всі, крім суддівської бригади. (Фото Рейтер.)

«Якби наші винищувачі в часи Другої світової війни оборонялися так само погано, ми б зараз розмовляли німецькою». Це лише один із критичних заголовків, якими були переповнені передовиці англійських газет після поразки їхньої збірної команді Німеччини в 1/8 фіналу. Недільний розгром із рахунком 1:4 став для Англії національною ганьбою, адже поєдинки з «бундестімом» за принциповістю для них можуть посперечатися хіба з матчами проти Аргентини, яким додає перцю політичне протистояння довкола спірних Фолклендських островів.

До вчорашнього вечора, коли в Кейптауні зійшлися Іспанія й Португалія, саме матч ФРН — Англія був найцікавішим на першій стадії «плей–оф». Решта результатів виявилися більш–менш очікуваними, за винятком хіба що підсумку матчу США — Гана, в якому зустрічалися рівні за силою суперники. І єдина африканська команда в цьому раунді таки підтримала бойовий дух африканських фанів.

 

Увімкніть повтор!

Із німцями в Англії давня «заруба»: у ФРН довіку не забудуть фінал «мундіалю» 1966 року, коли саме «Три леви» у фіналі здолали «бундестім» завдяки суперечливому рішенню арбітрів. Той матч запам’ятався сумнівним голом Джеффа Херста, який було зараховано за підтримки радянського лайнсмена Тофіка Бахрамова. Суботні цифри 4:1 на табло стали однією з відплат Німеччини за несправедливість півстолітньої давності.

І цього разу без суддівських помилок не обійшлося. Відверті ляпи служителів Феміди — і не лише в цьому поєдинку — знову змусили всіх говорити про необхідність впровадження відеоповторів у футбольних матчах. У згаданій грі за рахунку 2:1 на користь німців Френк Лампард забив м’яч у тому ж стилі, що й Херст 44 роки тому: після удару гравця «Челсі» снаряд влучив у поперечину й відскочив униз. Уся різниця між тими моментами в тому, що в голі Лампарда немає жодних сумнівів — «Джабулані» був глибоко за лінією воріт, а довкола удару Херста досі точиться чимало суперечок. Хай там як, а уругвайський арбітр Хорхе Ларіонда в суботу голу не побачив, на відміну від сотень мільйонів телеглядачів.

«Очевидно, що після подій на чемпіонаті світу було б правильно розглянути питання про використання технологій на зустрічі міжнародного виконкому, яка відбудеться в липні», — визнав президент ФІФА Зепп Блаттер. Він заявив про готовність відновити тестування технологій, які допоможуть визначати взяття воріт у спірних ситуаціях.

Ще один суперечливий епізод трапився в матчі Аргентина — Мексика. Перший м’яч Карлос Тевес забивав головою після пасу Мессі із відвертого офсайду, але цей момент «проморгав» і авторитетний італійський арбітр Роберто Розетті, і його помічник на лінії. Як і в першому матчі суботи, ця помилка суттєво вплинула на підсумковий результат, — «небесно–білі» легко добили знервованих побратимів–латиноамериканців. При цьому зірковий Ліонель Мессі знову не забив. А ще один м’яч «реаліста» Гонсало Ігуаїна зробили його фаворитом суперечки бомбардирів на ЧС — він лідирує з чотирма голами, але не сам: стільки ж точних ударів у словака Роберта Віттека.

Аргентинська легкість дещо нагадувала простоту, з якою «пробивали» Девіда Джеймса німецькі футболісти: три голи з чотирьох підопічні Йоахіма Льова організували у стрімких контратаках, маючи чисельну перевагу атаки над захистом. А гол Міро Клозе взагалі був ніби ілюстрацією до «побиття немовлят»: гольовий пас ветерану «Баварії» видав від своїх воріт голкіпер Нойєр!

Удар Роббена, слово Дунги

У недільному протистоянні Голландії та Словаччини тренер «помаранчевих» Берт ван Марвейк нарешті випустив на поле із перших хвилин Ар’єна Роббена, який у груповому турнірі зіграв лише 17 хвилин. І саме ініціатива й техніка цього гравця виявилися визначальними. Непроста перемога над дуже молодими, але затятими словаками — командою, яка ще проявить себе в майбутньому, — вивела голландців в 1/4 фіналу на Бразилію.

«Пентакампеони» ж позавчора мірялися силами зі збірною, що посіла друге місце в південноамериканському відборі на ЧС. Бразильці, котрі фінішували там першими, у кваліфікації двічі впевнено обігрували чилійців, і тепер знову не дали підстав сумніватися у своїй перевазі. Цікаво, що збірна Чилі двічі у своїй історії виходила з групи на чемпіонатах світу — у 1962 та 1998 роках, і завжди припиняла виступи після поразки від Бразилії.

Підопічні Карлоса Дунги демонструють особливий вид атакувального футболу — з важливим акцентом на оборону своїх воріт. Це є незвичним для команди, яка раніше забивала суперникам «стільки, скільки заманеться». «Наша гра ще далека від ідеалу, треба чимало попрацювати над собою», — водночас визнав після розгрому Чилі із рахунком 3:0 пан Дунга. Залік доведеться складати цієї п’ятниці.

Кадри вирішують усе

Першими ж з’ясовувати стосунки в 1/8 фіналу минулої суботи взялися уругвайці та південні корейці. Обидві команди не фігурують серед лідерів світового футболу, тому їх участь у матчах на вибування — певна несподіванка. Цікаво, що азіати за останнє десятиліття вже вдруге потрапляють до «плей–оф» (але вперше — поза межами своєї країни), тоді як південноамериканці востаннє долали груповий бар’єр у далекому 1990 році. Проте перевага у статистичній війні не стала вагомим аргументом у боротьбі на футбольному полі.

«Не думаю, що ми могли зіграти краще. Схоже, нам не вистачило досвіду та дещо забракло обачності», — підсумував після матчу наставник корейської збірної Ху Джун Му. І справді, зі стартових хвилин підопічні Оскара Табареса взялися штурмувати володіння Джун Сун Рена й дуже швидко зробили пробоїну в південнокорейському «кораблі». Нападаючий «Аяксу» Луїс Суарес із близької відстані під гострим кутом переправив шкіряну кулю в сітку воріт, замкнувши простріл Дієго Форлана. Отримавши матеріальну перевагу, уругвайці вирішили перебудувати свої бойові порядки й зосередитися на обороні здобутих позицій. Як показали події другого тайму, захист — не найкращий елемент у грі цієї збірної. Саме через неузгодженість захисників і голкіпера «блакитних» корейцям вдалося відновити «статус кво». Проте дотягнути до овертайму азіати не змогли: той самий Суарес із кута штрафного майданчика обвідним ударом поставив крапку. «Потрібно, щоб більше наших гравців виступали в Європі, а не в Азії. Це зробить нашу національну команду значно сильнішою», — капітан корейської збірної Парк Джи Сун визнав, що долю протистояння вирішила вища майстерність окремих гравців противника.

Наступний суперник Уруг­ваю визначався в дуелі між збірними США та Гани. «Янкі», котрі завдяки своїй грі та завзятості здобули симпатії багатьох любителів футболу по всьому світу, певно, були не проти повторити успіх 2002 року й пробитися до чвертьфіналу. Водночас на плечах ганців — підопічних серба Мілована Раєвіца — лежав неймовірний тягар відповідальності за всю Африку: «Чорні зірки» залишилися єдиним представником Чорного континенту на ЧС. Складати зброю перед «зірково–смугастими» африканці не мали жодного права, але й особливо ризикувати не поспішали. В основний час, який завершився з рахунком 1:1, ганці не продемонстрували весь свій атакувальний потенціал. Можливо, справа дійшла б і до «футбольної лотереї», однак утомлені американські захисники на старті екстратайму випустили на побачення з Тімом Говардом форварда французького «Ренна» Асамоа Г’яна, і його влучний удар визначив долю поєдинку.

«Коли рахунок став рівним, я подумав, що ми маємо шанси на перемогу. Але мої гравці зарано скинули оберти в додатковий час», — так пояснив причину поразки наставник збірної США. А радощам «Чорних зірок» не було меж — Гана вперше у своїй історії вийшла у чвертьфінал, повторивши успіх на попередніх «мундіалях» збірних Камеруну та Сенегалу.

 

ТАБЛО

Група G. 3–й тур

КНДР — Кот–д’Івуар — 0:3

Голи: Я. Туре, 14; Ромарік, 20; Калу, 82

Суддя: Ундіано Мальєнко (Іспанія)

Нелспрейт, «Мбомбела», 34 763 гл.

Португалія — Бразилія — 0:0

Суддя — Арчундія (Мексика)

Дурбан, «Дурбан», 62 712 гл.

Підсумкова таблиця:

I В Н П М О

1. Бразилія 3 2 1 0 5–2 7

2. Португалія 3 1 2 0 7–0 5

3. Кот–д’Івуар 3 1 1 1 4–3 4

4. КНДР 3 0 0 3 1–12 0

Група H. 3–й тур

Швейцарія — Гондурас — 0:0

Суддя — Бальдассі (Аргентина)

Блумфонтейн, «Фрі Стейт», 28 042 гл.

Чилі — Іспанія — 1:2

Голи: Мільяр, 47 — Вілья, 24; Іньєста, 37

Вилучення: Естрада, 37 (Ч)

Суддя — Родрігес (Мексика)

Преторія, «Лофтус Верфельд», 41 958 глядачів

Підсумкова таблиця:

I В Н П М О

1. Іспанія 3 2 0 1 4–2 6

2. Чилі 3 2 0 1 3–2 6

3. Швейцарія 3 1 1 1 1–1 4

4. Гондурас 3 0 1 2 0–3 1

1/8 фіналу

Уругвай — Півд. Корея — 2:1

Голи: Суарес, 8, 80 — Лі Чхун Єн, 68

Уругвай: Муслера, Лугано, Годін (Вікторіно, 46), Фусіле, Кавані, Суарес (Фернандес, 84), Форлан, А.Перейра (Лодейро, 74), Перес, М.Перейра, Аревало

Пд. Корея: Джун Сун Рен, Чхо Ен Хюн, Парк Джи Сун, Кім Джун Ву, Пак Чху Єн, Лі Юн Пе, Кім Дже Сун ( Лі Дон Гук, 61), Лі Чжун Су, Кі Сун Юн (Єм Кі Хун, 85), Лі Чхун Єн, Ча Ду Рі

Суддя: Штарк (Німеччина)

Порт–Елізабет, «Нельсон Мандела бей», 30 597 глядачів

 

США — Гана — 1:2 (у дод. час)

Голи: Донован, 62 (пен.) — Боатенг, 5; Г’ян, 93

США: Говард, Боканегра, Бредлі, Черундоло, Демпсі, Донован, Борнштейн, Кларк (Еду, 30), Демеріт, Алтідор (Гомес, 91), Фіндлі (Фейлхабер, 46)

Гана: Кінгстон, Сарпей (Єдді, 73), Пейнтсіл, Менса, Інком (Мунтарі, 113), Менса, Аннан, Айю, Асамоа, Г’ян, К. Боатенг (Аппіа, 78)

Суддя: Кашшаї (Угорщина)

Рустенбург, «Роял Бафокенг», 34 976 глядачів

Німеччина — Англія — 4:1

Голи: Клозе, 20; Подольськи, 32; Мюллер, 67, 70 — Апсон, 37

Німеччина: Нойєр, Лам, Фрідріх, Мертезакер, Д. Боатенг, Швайнштайгер, Хедіра, Озіл (Кісслінг, 83), Мюллер (Троховськи, 72), Подольськи, Клозе (Гомес, 72)

Англія: Джеймс, Джонсон (Райт–Філліпс, 87), Апсон, Террі, Е. Коул, Лемпард, Баррі, Мілнер (Д.Коул, 64), Джеррард, Дефо (Хескі, 71), Руні

Суддя: Ларіонда (Уругвай)

Блумфонтейн, «Фрі Стейт»,

40 510 глядачів

 

Аргентина — Мексика — 3:1

Голи: Тевес, 26, 52; Ігуаїн, 33 — Ернандес, 71

Аргентина: Ромеро, Демікеліс, Бурдіссо, Хайнце, Ді Марія (Гутьєррес, 79), Ігуаїн, Мессі, Тевес (Верон, 69), Маскерано, Отаменді, Максі Родрігес (Пасторе, 87)

Мексика: Перес, Родрігес, Сальсідо, Маркес, Осоріо, Торрадо, Ернандес, Хуарес, дос Сантос, Гуардадо (Франко, 61), Баутиста (Баррера, 46)

Суддя: Розетті (Італія)

Йоганнесбург, «Соккер Сіті». 84 377 глядачів

 

Голландія — Словаччина — 2:1

Голи: Роббен, 18; Снайдер, 84 — Віттек, 90+1 (пен.)

Голландія: Стекеленбург, ван дер Віль, Хейтінга, Матайсен, ван Бронкхорст, ван Боммель, де Йонг, Снейдер (Афеллай, 90), Кюйт, Роббен (Еліа, 71), ван Персі (Хунтелар, 80)

Словачина: Муха, Пекарик, Шкртел, Дюріца, Забавнік (Якубко, 87), Кучка, Штох, Вайсс, Гамшик (Сапара, 87), Єндрішек (Копунек, 71), Віттек

Суддя: Ундіано Мальєнко (Іспанія)

Преторія, «Лофтус Версфельд». 61 962 глядачі

 

Бразилія — Чилі — 3:0

Голи: Жуан, 34; Луїс Фабіано, 38; Робіньйо, 59

Бразилія: Жуліо Сезар, Майкон, Лусіо, Жуан, Бастос, Жильберто Сильва, Луїс Фабіано (Нілмар, 76), Кака (Клеберсон, 81), Робіньйо (Жилберто, 85), Даніель Алвес, Рамірес

Чилі: Браво, Фуентес, Ісла (Мільяр, 62), Контрерас (Тельйо, 46), Кармона, Санчес, Відаль, Суасо, Марк Гонсалес (Вальдівія, 46), Босежур, Хара

Суддя: Уебб (Англія)

Йоганнесбург, «Еліс Парк»,

54 096 глядачів

 

ЧИ ПОБАЧИМО ГОЛОГО ІГЛЕСІАСА?

Учора ввечері, коли цей номер «УМ» уже пішов до друку, збірній Іспанії протистояли грізні португальці, які в останньому поєдинку групи H «розписали» нудну «мирову» з самими «пентакампіонами», — та гра розчарувала мільйони любителів футболу. Нічия дозволила колективу Карлуша Кейруша захистити свою другу позицію в групі від зазіхань настирних івуарійців. А іспанці у квартеті G відвоювали верхній щабель таблиці завдяки перемозі над Чилі, що дозволило підопічним Вісенте Дель Боске уникнути зустрічі в 1/8 фіналу з бразильцями. До речі, відомий іспанський співак Енріке Іглесіас пообіцяв, що в разі перемоги своїх співвітчизників на «мундіалі» обов’язково нап’ється та голяка покатається на водних лижах в акваторії Біскайської затоки.

 

КРИМІНАЛ

Викрадено сім офіційних копій Кубка світу

На чемпіонаті світу — чергове гучне пограбування. Вчора у Йоганнесбурзі «обчистили» сам офіс ФІФА! «Було винесено сім копій Кубка світу. Ми вважаємо, що злочин було організовано людьми, добре знайомими з офісом ФІФА», — заявив поліцейський генерал ПАР Бхекі Челе. Почато розслідування.