Макіївка конституційна

26.06.2010

Жарти про професіоналів із Макіївки, які з приходом нової влади обійняли чимало ключових посад у державі, можуть стати актуальними і для вулиці Жилянської, на якій розташована будівля Конституційного Суду України. Адже невдовзі — 9 липня — тут мають відбутися чергові вибори голови КСУ, й головним претендентом вважається уродженець Макіївки, 58–річний Анатолій Головін. Саме 10 липня вичерпується трирічний термін повноважень нинішнього голови КС Андрія Стрижака, призначеного після добровільної відставки його попередника на посаді — Івана Домбровського.

Парадокс, але колишній голова КС Домбровський, очевидно, не зможе взяти участь у виборах, як і його колеги — судді КС Анатолій Дідківський і Ярослава Мачужак. Нагадаємо, що наприкінці травня їх відсторонили від роботи в суді після ухвалення Верховною Радою постанови про їхню відставку. І це при тому, що всіх трьох призначили суддями КС у 2005 році не Президент чи Верховна Рада, а з’їзд суддів, і термін їхніх повноважень (дев’ять років) ще не сплив.

За даними газети «Дєло», цих трьох суддів КС просто не допустять до участі у виборах голови Конституційного Суду, оскільки це може завадити перемозі основного кандидата — судді Анатолія Головіна, який наразі обіймає посаду заступника голови КС. Адже відсутність 3 із 18 суддів може вплинути на результат голосування і зіграти на його користь.

Відповідно до закону про Конституційний Суд, для легітимності засідання з обрання глави суду необхідна присутність 12 суддів, а вибори вважаються такими, що відбулися, якщо за одного кандидата проголосувало мінімум 10 осіб. Однак у регламенті КСУ є ще одна важлива норма про те, що протокол про результати голосування затверджує більшість голосів від загальної кількості суддів, які взяли участь у засіданні. Таким чином, без участі Домбровського, Дідківського і Мачужак для затвердження протоколу голосування досить буде підписів восьми осіб, а не десяти, як якби суд засідав у повному складі.

До речі, генерал–лейтенант запасу Головін до призначення суддею КС у 2006 році ніколи не носив суддівської мантії і досвіду служителя Феміди не мав. Натомість пройшов довгий шлях в органах держбезпеки, очолював слідче управління СБУ, був заступником Генпрокурора в останні роки президентської каденції Кучми.