Зірки і чорні смуги

25.06.2010
Зірки і чорні смуги

«Купа–мала» збірної США після рятівного голу в компенсований час. (Фото Рейтер.)

Ненависники англійської збірної тішаться: підопічні Фа­біо Капелло у своїй групі фінішували нижче за команду США, колишньої британської колонії, котра ще недавно мала значно нижчий авторитет у футболі, ніж його «родоначальники». Уболівальники американців радіють подвійно: команда тренера Боба Бредлі пройшла до 1/8 фіналу, попри два помилково скасовані голи у ворота Словенії та Алжиру.

Перед останнім туром позавчора всі чотири збірні з квартету С мали шанси на продовження боротьби у «плей–оф» — лише перемагай опонентів. Дещо кращі позиції мали словенці та американці: перших узагалі влаштовувала нічия в грі проти Англії, а якби ця пара так і зіграла, та «мирова» могла виводити далі й Штати.

Але ситуація складалася інакше. Англійці знову не продемонстрували видовищний футбол, однак у середині першого тайму розпечатали ворота Словенії завдяки точному удару коліном Джермейна Дефо. А «янкі» хоч і тиснули на алжирців упродовж усієї гри, та все ніяк не могли пробити їхнього воротаря Раїса Мболі з болгарської «Славії». Та ще й суддя–бельгієць Франк Де Блеккере угледів офсайд у моменті, коли в алжирські ворота забивав Клінт Демпсі.

Словенців влаштовувала й нічия в матчі США — Алжир, і вони вже потроху починали святкувати, аж тут на першій компенсованій хвилині паралельного матчу лідер «зірково–смугастих» Лендон Донован виявився першим на добиванні й приніс Америці вистраждану, але цілком заслужену перемогу. В 1/8 фіналу на команду Бредлі тепер очікує не найскладніша Гана, а у чвертьфіналі на переможця цієї пари вийде краща збірна з дуету Уругваю та Південної Кореї — чому б «штатникам» не повторити досягнення «мундіалю» 1930 року та знову не потрапити до півфіналу?

Перед початком вирішальних матчів у групі D її учасники вже знали, що переможець квартету потрапить у «плей–оф» на англійців. Навряд чи комусь хотілося так рано зустрітися з «левами», тож в одному з матчів цієї «пульки» футбол мав елементи шахової стратегії. Хоча здавалося, що турнірна ситуація аж ніяк не сприятиме такій грі — путівок до «плей–оф» на руках ще ні в кого не було, а шанс зберігали всі чотири збірні.

Хлопцям із Гани було достатньо нічиєї в матчі з командою Німеччини, тож поєдинок проти підопічних Йоахіма Льова фіналісти останнього Кубка Африки почали без зайвого ризику. Водночас «німецька машина», хоча завчасно й забронювала квитки додому на випадок раннього вильоту, ставати посміховиськом нації на кшталт французів не хотіла. Склалося враження, що гер Льов довго вирішував, чи ризикнути й «засушити» гру (на той час нічия 0:0 в матчі «Австралія — Сербія» залишала німців другими й виводила їх на «янкі»), чи грати на перемогу, тобто не випробовувати долю й погоджуватися на незручних англійців. Певно, здоровий німецький прагматизм узяв гору, і після кількох змарнованих голевих нагод «бундестім» матеріалізував ігрову й територіальну перевагу в гол. Забив його знову не етнічний німець.

Ганці ж, відстежуючи події в Нелспрейті, із подивом дізналися, що їхній головний конкурент — збірна Сербії із київським динамівцем Мілошем Нінковичем, який грав зі стартових хвилин, — сенсаційно поступається австралійцям. За таких обставин африканці залюбки погодилися на мінімальний програш. Цікаво, що в «напівтовариському» матчі по різні боки «барикад» грали двоє братів Боатенгів – нападник Кевін–Прінс із «Портсмута» — за Гану, захисник Жером із «Гамбурга» — за ФРН.

А от кого насправді шкода в цій історії, так це австралійців. Бойовиті хлопці із Зеленого континенту, вперше отримавши нагоду зіграти весь матч у повному складі, продемонстрували свою справжню силу. Поза грою вони лишилися через гіршу різницю голів, отриману внаслідок розгрому від німців (0:4) в першому турі. Австрало–українець Микита Рукавиця позавчора залишився в запасі.

 

ТАБЛО

Група C. 3–й тур

Словенія — Англія — 0:1

Гол: Дефо, 23

Суддя — Штарк (Німеччина)

Порт–Елізабет, «Нельсон Мандела–бей», 36 893 глядачі

США — Алжир — 1:0

Гол: Донован, 90+1

Вилучення: Ах’я, 90+3 (А)

Суддя — Де Блеккере (Бельгія)

Преторія, «Лофтус Версфельд», 35 827 глядачів

Підсумкове становище:

I В Н П М О

1. США 3 1 2 0 4–3 5

2. Англія 3 1 2 0 2–1 5

3. Словенія 3 1 1 1 3–3 4

4. Алжир 3 0 1 2 0–2 1

Група D. 3–й тур

Гана — Німеччина — 0:1

Гол: Озіл, 60

Суддя — Сімон (Бразилія)

Йоганнесбург, «Соккер Сіті», 83 391 глядач

Австралія — Сербія — 2:1

Голи: Кейхілл, 69; Хольман, 73 — Пантелич, 84

Суддя — Ларріонда (Уругвай)

Нелспрейт, «Мбомбела», 37 836 глядачів

Підсумкове становище:

I В Н П М О

1. Німеччина 3 2 0 1 5–1 6

2. Гана 3 1 1 1 2–2 4

3. Австралія 3 1 1 1 3–6 4

4. Сербія 3 1 0 2 2–3 3