Із травою по життю

22.06.2010
Із травою по життю

Частину премії за перемогу в Гертогенбосху Сергій Стаховський віддав дітям. (Фото з сайту ATPWorldTour.com.)

У розпал футбольного чемпіонату світу, здається, лише одна подія може привернути увагу шанувальників спорту — Уїмблдон, який традиційно збирає найкращих тенісистів планети наприкінці червня. Любителі поєднувати перегляд гри на трав’яних кортах із полуницею з вершками на трибунах Всеанглійського клубу лаун–тенісу й крикету вчора дочекалися свого часу. Найстарший і найпопулярніший турнір серії «Великого шолома», що веде історію з 1877 року, підтримує марку й солідним призовим фондом. Цього разу він становив 13,725 млн. фунтів стерлінгів, що майже на десять відсотків більше, ніж торік. Переможцям в одиночному розряді — і серед чоловіків, і серед панянок — дістанеться по мільйону, та й інших учасників не обділять.

 

Чоловіча сила України: третій титул АТР Стаховського

Українська делегація в передмісті Лондона, як і на більшості престижних турнірів, переважно складалася з дівчат. Але цього року в основній сітці виступатимуть по три представники сильної і прекрасної статі.

У піднесеному настрої до британської столиці прибув Сергій Стаховський. Минулої суботи 24–річний киянин здобув свою третю перемогу на змаганнях АТР. У чотирьох матчах на турнірі в голландському місті Гертогенбосх українець, навіть не будучи сіяним, не віддав суперникам жодної партії! У фіналі він упевнено — за якихось 56 хвилин — розібрався з сербом Янко Тіпсаревичем — 6:3, 6:0. Цікаво, що у 2008 році в Загребі по дорозі до здобуття свого першого титулу АТР Сергій також упорався з Тіпсаревичем.

Як і кожен учасник турніру в Голландії, Стаховський перерахував частину призових коштів на допомогу дітям від імені організації ЮНІСЕФ, під егідою якої відбувався турнір. До бонусу в розмірі 72,5 тис. євро українець отримав і 250 рейтингових очок, що дозволило йому злетіти у світовому табелі про ранги із 71–го місця одразу на 47–ме.

«Не сказав би, що хоча б один матч цього тижня дався мені легко. Гра в мене то налагоджується, то не йде. Я нерідко нервувався, що заважало мені спати щоночі більше чотирьох годин. Але у фіналі я справді грав добре», — похвалив нарешті себе тріумфатор. Для Стаха ця перемога стала другою поспіль — тижнем раніше він із росіянином Михайлом Южним у парі виграв турнір у німецькому Галле.

Сергій додав до своєї колекції третій одиночний титул, але перший — на відкритому повітрі. Прикметно, що всі п’ять успіхів (три в «одиночці» й два в дуеті) прийшли до нашого співвітчизника на швидких покриттях — харді й траві.

Стаховський поки що залишається другою ракеткою України, оскільки в оновленому вчора рейтингу Олександр Долгополов піднявся на чотири сходинки і став 43–м у світі. Минулого тижня 21–річний киянин дійшов до півфіналу турніру АТР у британському Істборні, де поступився французові Мішелю Ллодра — 3:6, 4:6. До цього Долгополов–молодший майже чотири роки не виступав на траві.

Третім українцем в основній сітці Уїмблдону–2010 є 22–річний донеччанин Ілля Марченко. В Істборні його зупинив у чвертьфіналі узбек Денис Істомін, із яким, за іронією долі, в Англії в парі гратиме Долгополов. Наразі Марченко посідає у світовому рейтингу 74–й рядок, піднявшись на сім позицій.

Суттєвим недоліком усіх наших хлопців є лише один матч на відкритому чемпіонаті Британії на трьох, і той — програний два роки тому Стаховським. Позитивом же виглядає пристойна спортивна форма, набрана на траві в останні тижні. Тим паче суперники українців по першому колу також зірок із неба не хапають: Долгополов поміряється силами зі швейцарцем Марко К’юдінеллі, Марченко — з німцем Міхаелем Беррером, а Стаховський — з американцем Семом Кверрі (18–й номер посіву).

Жінки: стабільність — не завжди успіх

Якщо наші чоловіки в боротьбу вступають сьогодні, то тріо жінок взялося за справу вчора. Зазвичай в основній сітці українок було більше, але за останній рік деякі дівчата здали позиції, і в провідній сотні рейтингу WTA тепер їх лише двоє, хоча бувало й шестеро. Згадаємо, що у кваліфікації Уїмблдону минулого тижня перші ж матчі програли Савчук, Цуренко й Бурячок.

25–річна Марія Коритцева разом із білорускою Дар’єю Кустовою успішно подолала два раунди відбору в парі. В одиночному ж розряді киянка вчора надвечір грала проти німкені Кристини Барройс. У два попередні роки Коритцева вилітала в першому ж колі.

Лідери збірної України — сестри Бондаренко — минулого тижня не виступали, цілеспрямовано готуючись до Уїмблдону, тому можна сподіватися, що їм до снаги покращити свої доволі скромні результати в околицях Лондона. Молодша, 23–річна Катерина, раніше обмежувалася другим колом Уїмблдону. Учора Катя, за попереднім жеребом, мала грати з російською красунею Марією Шараповою (16), але через відмову в останній момент кількох тенісисток, у тому числі росіянки Дінари Сафіної, сітка посунулася, й українці дістався 34–й, додатковий, номер посіву. Тож Катерині вийшла протистояти 31–річна угорка Грета Арн.

Також ввечері, після підписання цього номера «УМ» до друку, вийшла на корт і Олена Бондаренко, сіяна під 28–м номером. Із першою ракеткою України, яка доходила тут максимум до третього раунду, грала юна місцева дебютантка — Кейті О’Брайєн.

А фаворити — хто?

Семиразовий переможець Уїмблдону американець Піт Сампрас напередодні змагань заявив, що Роже Федерер зможе не лише наздогнати його за титулами (зараз їх у швейцарця шість), а й довести кількість перемог у передмісті Лондона до десяти. Фаворитом номер один вважають першу ракетку планети й організатори, друга позиція — в постійного конкурента Федерера в останні роки іспанця Рафаеля Надаля. Третім посіяли серба Новака Джоковича, четвертим — шотландця Енді Мюррея, з яким пов’язані основні надії господарів.

На Центральному корті відкрив турнір Федерер, який учора не без проблем почав матч із колумбійцем Алехандро Фальєю.

Якщо Роже домінує серед чоловіків, то в панянок в останні три роки в Уїмблдоні тріумфували сестри Уїльямс зі США. Молодша, Серена, яка святкувала тут успіх торік, отримала перший номер посіву, а переможниця 2007 і 2008 років Венус — другий. Спробують їм завадити данка Каролін Возняцьки (3), сербка Єлена Янкович (4), а також дві бельгійки, котрі повернулися у великий спорт, — Жустін Енен (17) і Кім Клійстерс (8).

Саме Клійстерс відкрила вчора жіночу сесію перемогою над італійкою Марією–Єленою Камерін — 6:0, 6:3.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

15–річна харків’янка Еліна Світоліна стала першою ракеткою світу у віковій категорії до 18 років. Для цього вона виграла юнацький турнір у Галле (Німеччина). Суперницею Сітоліною у фіналі була інша українка, Ольга Янчук. Еліна взяла гору з рахунком 6:3, 6:4. нагадаємо, перед цим Світоліна перемогла на «Ролан Гарросі».

Після перемоги на юніорському Уїмблдоні–2004 першою ракеткою світу серед молоді ставала Катерина Бондаренко, але тоді їй було майже 18 років.