Перший залп «Мазепа–фесту»

19.06.2010

Почнеться «Мазепа–фест» уже традиційним Днем українського кіно: у залі обласного Центру естетичного виховання учнівської молоді покажуть дві документальні стрічки («Живі» Сергія Буковського та «Небезпечно вільна людина» Романа Ширмана) і дві художні («Мелодія для шарманки» Кіри Муратової та «Райські птахи» Романа Балаяна). Усі вони досить відомі найпалкішим поціновувачам кіномистецтва, але практично «не прочитані» широкою глядацькою аудиторією з великого екрана.

А в неділю на знаменитій полтавській Івановій горі, біля Білої альтанки, в рамках «Мазепа–фесту» пройде День класичної музики. Цього разу його вперше влаштовують під відкритим небом і повністю віддають «на відкуп» одному колективу — Полтавському симфонічному оркестру під керівництвом народного артиста України Віталія Скакуна. Цей великий концерт поблизу садиби Івана Котляревського маестро пообіцяв почати виконанням відомого твору Ференца Ліста «Мазепа».

Потім же фестиваль візьме вимушений «тайм–аут» майже на місяць. Його другий і, власне, головний «роковий» етап (нагадаємо, що «Мазепа» започатковувався саме як рок–фест) відбудеться 17–18 липня на полтавському Співочому полі. Хоча ще кілька тижнів тому ідейний натхненник і організатор події нардеп Микола Кульчинський говорив, що фестиваль може не відбутися. Причина — суперечки з мерією щодо дати оренди Співочого поля. Організатори планували фестиваль на початок червня або початок вересня, оскільки в липні та серпні більшість потенційних відвідувачів — полтавських студентів — роз’їжджаються на канікули. Однак на заваді червневого «Мазепа–фесту» стала... виставка собак: мовляв, вона вже давно забронювала Співоче поле на 12–13 червня. Така виставка справді відбулася. Але тільки в неділю, 13 червня. І не «внизу», тобто не на Співочому полі, що залишалося вільним в обидва вихідні, а «вгорі», на території парку «Перемога», який лише прилягає до поля. До того ж надвечір, коли зазвичай рок–дні тільки починаються, виставка чотирилапих уже закінчилася.

Однак подібні «витівки» полтавських українофобів лише впевнюють фундаторів фестивалю в необхідності ще наполегливіше працювати. За словами Миколи Кульчинського, на участь у липневих рок–днях «Мазепа–фесту» вже дали згоду Олег Скрипка з «ВВ», Марічка Бурмака, «Моторолла», «Росава» та інші знані виконавці й гурти. Загалом же тут очікують виконавців із Донецька, Львова, Рівного й Івано–Франківська.