Бий «дойчів», як б’ють «галлів»!

19.06.2010
Бий «дойчів», як б’ють «галлів»!

Бастіанові Швайнштайгеру важко змагатися проти сербів.

Перший матч у групі D вчора обернувся сенсацією. Усі очікували, що німці, які в першому турі виглядали чи не найкраще серед усіх учасників «мундіалю», спокійно розберуться з сербами, тим більше, що захист балканців ослабила відсутність дискваліфікованого Александра Луковича з «Удінезе». Але «Білі орли», у складі яких із перших хвилин вийшов півзахисник київського «Динамо» Мілош Нінкович, постали зовсім іншою командою, ніж у поєдинку проти Гани.

Вирішальні події у цій грі відбулися наприкінці першого тайму. Спочатку баварець Мірослав Клозе заробив вилучення за дві жовті картки, чим звів нанівець свої шанси наздогнати Роналдо в суперечці кращих бомбардирів в історії ЧС. А вже за хвилину 29–річний хавбек Мілан Йованович шокував німців, скориставшись ляпом їхньої оборони після прострілу з правого флангу. Слід зазначити, що Мілан нещодавно став гравцем «Ліверпуля», а в 2003–2004 роках виступав за донецький «Шахтар».

Брати–слов’яни узагалі могли розгромити опонентів, але двічі м’яч влучав у штангу та поперечку воріт «бундестіму». Команда Йоахіма Льова теж мала шанси взяти гору, але Лукас Подольськи розтринькав чимало гарних нагод, та ще й не реалізував пенальті. Тож ситуація у групі D заплуталася, і німці ще мають дуже постаратися, щоб пройти у «плей–оф».

А от похід збірної Франції по трофей можна вважати практично завершеним. Програвши напередодні в другому турі мексиканцям, «триколірні» зберегли ну дуже вже теоретичні шанси вийти з групи А. «У останньому матчі ми будемо відстоювати свою честь і сподіватимемося на чудо», — каже головний тренер французів Раймон Доменек. Аби не пустити чемпіонів світу–1998 у «плеф–оф», Уругвай і Мексика у вівторок можуть розписати «мирову».

Думається, резерви Доменека були вичерпані ще на Євро–2008, коли «галльські півні» з одним пунктом посіли останнє, четверте місце в групі. Схоже, у Французькій федерації футболу, залишаючи мсьє Раймона біля керма збірної, вірили, що тренер реабілітується і повторить свій успіх чотирирічної давнини — а в Німеччині французи стали віце–чемпіонами світу. Щоправда, тоді в них була монолітна команда, на яку працював геніальний Зінедін Зідан, а нині під орудою Доменека — повна анархія. Сподівання, що Франк Рібері стане гідною заміною володареві «Золотого м’яча» не виправдалися, а боротьба за капітанську пов’язку між Патрісом Евра та Вільямом Галласом тільки підтвердила слабкість позицій тренера. Квінтесенцією вихолощення тренерської думки Доменека стали слова новоспеченого капітана Евра, півзахисника «Манчестер юнайтед»: «Коли пропустили перший гол, ми не знали, як можемо вирівняти становище. А потім суперник, забивши другий м’яч, нас просто вбив».

Після гольової феєрії, яку позавчора в обід влаштували аргентинці, навряд чи хтось очікував повторення чогось подібного в протистоянні двох інших учасників групи В — збірних Греції та Нігерії, які завершили свої перші матчі з позначкою «нуль» у графі «забиті м’ячі». Можливо, курйозний гол, забитий нігерійцем Уче зі штрафного, залишився б єдиним у матчі. Проте його співвітчизник Сані Кайта, хавбек кавказької «Аланії», отримав раннє вилучення за неспортивну поведінку і відкрив еллінам шлях до вольової перемоги. Для кривдників збірної України вона стала першою в історії виступів на чемпіонатах світу.

Забивши в сьомий ігровий день одразу десять м’ячів, учасники ЧС значно поліпшили показник середньої результативності на турнірі. До того моменту він становив лише 1,56 гола за матч, що було найнижчим результатом за весь час проведення світових форумів.

 

НАВКОЛО ЧЕМПІОНАТУ

Чотири гравці збірної КНДР — Ан Чхон Хок, Кім Кйон Ір, Пак Сун Хок і воротар Кім Мйон Вон — зникли з розташування збірної, і вчора місце їхнього перебування залишалося невідомим. З’явилися припущення, що хлопці з тоталітарної країни вирішили просити політичного притулку в Африці чи перебазовуватися на Захід. Усі втікачі не потрапили у заявку збірної КНДР на першу гру з бразильцями, інформує «Газета.ру».

* * *

61–річний громадянин ПАР Девид Макоєйє в боротьбі за право переглянути по телевізору матч між командами Німеччини та Австралії загинув від рук… членів своєї сім’ї. Рідні футбольного вболівальника в цей час прагнули подивитися програму релігійного змісту.

 

ТАБЛО

Група A. 2–й тур.

Франція — Мексика — 0:2

Голи: Ернандес, 64; Бланко, 79 (пен.)

Суддя — Ібрахім (Сауд. Аравія)

Полокване, стадіон «Пітер Мокаба», 35 370 глядачів

Турнірне становище: Уругвай, Мексика — 4, Франція, ПАР — 1.

Група B. 2–й тур.

Греція — Нігерія — 2:1

Голи: Салпінгідіс, 44; Торосідіс, 71 — Уче, 16

Вилучення: Кайта , 33 (Н)

Суддя — Хуліан (Колумбія)

Блумфонтейн, стадіон «Фрі Стейт», 31 593 глядачі

Турнірне становище: Аргентина — 6, Півд. Корея, Греція — 3, Нігерія — 0.

Група D. 2–й тур.

Перший матч

Німеччина — Сербія — 0:1

Голи: Йованович, 38

Нереалізоване пенальті: Подольськи, 60 (Н)

Суддя — Малленко (Іспанія)

Порт–Елізабет, стадіон «Нельсон Мандела Бей», 38 294 глядачі

Турнірне становище: Німеччина, Сербія — 3 (2 матчі), Гана — 3, Австралія — 0..