І хто тут претендент?

18.06.2010
І хто тут претендент?

Аргентинець Гонсало Ігуаїн — автор першого «хет–трику» на чемпіонаті. (Фото Рейтер.)

У вівторок у Південній Африці завершився перший тур групового раунду. Було відміряно рівно чверть усієї дистанції «мундіалю» — 16 матчів. І саме в останньому матчі туру сталася поки що найбільша несподіванка. Головний, на думку букмекерів, фаворит турніру, команда Іспанії, не змогла пробити воротаря збірної Швейцарії та німецького «Вольфсбурга» Дієго Бенальйо. Більше того — «Червона фурія» примудрилася пропустити гол, а могла й не один.

Хитрий німецький лис Отмар Хітцфельд, очільник швейцарців, зміг як слід підготувати свій колектив до протистояння з грізним опонентом — ані тіні остраху чи невпевненості на обличчях футболістів з альпійської країни не спостерігалося. Підопічні ж вусача Вісенте Дель Боске виглядали втомленими тривалим сезоном і прогнозованими у своїх діях.

Стримавши тиск чемпіонів Європи в першому таймі, по перерві швейцарці значно додали в активності й раз по раз проводили небезпечні контратаки. В одній із них 23–річний темношкірий півзахисник «Сент–Етьєна» Жельсон Фернандес виявився най­спритнішим серед безладу іспанської оборони, забивши, як виявилося, єдиний у зустрічі м’яч.

І хоча піренейці завдали втричі більше за опонента ударів (24 проти 8) та залучили до гри ледь–ледь відновленого після операції Фернандо Торреса, вони так і не спромоглися зрівняти рахунок.

Цей день виявився справді історичним у групі Н. Якщо команда Чилі здобула перемогу на чемпіонатах світу вперше з домашнього форуму 1962 року, то Швейцарія стартувала виграшем уперше з 1954 року. Для іспанців статистика вийшла сумною: у своєму 50–му поєдинку на «мундіалях» вони перервали 27–матчеву безпрограшну серію, що тривала рік. А швейцарцям «Фурія роха» програла вперше за 85 років!

«Ми не спромоглися втілити в життя план на гру, але ховати нас ще зарано. Якщо виграємо наступні дві зустрічі, то ми вийдемо до 1/8 фіналу», — філософськи зауважив екс–форвард «Валенсії», а тепер — «Барселони» Давід Вілья.

Позавчорашнього вечора засмутилася й найбільша торсида чемпіонату — місцева. У двобої, що відкрив програму другого туру, південноафриканці без питань поступилися команді Уругваю. Антигероєм у лавах господарів знову став капітан, захисник «Портсмута» Арон Мокоена. У першій грі він не вийшов з офсайду, а тепер не атакував вчасно Дієго Форлана, а лише підставив спину під удар для рикошету, що призвело до голу.

Бразильський же наставник «Бафана–бафана» Карлос Альберто Паррейра поклав провину за провал на «жахливе суддів­ство» швейцарського рефері Массімо Бузакки, який призначив пенальті у ворота його команди та вилучив голкіпера за «фол останньої надії». Після цього Форлан холоднокровно реалізував 11–метровий, оформивши перший дубль турніру, а на останній доданій хвилині гості довели рахунок до розгромного.

На радощах уругвайський тренер Оскар Табарес припустив, що його команді до снаги виграти кубок світу.

Учора по обіді програму дня відкрив перший матч другого туру в групі В між збірними Аргентини та Південної Кореї. Суперники почали турнірний шлях на «мундіалі» з перемоги, тому в разі тріумфу в очній дуелі один із них отримував квитки до 1/8 фіналу.

У порівнянні зі стартовим матчем обидва наставники зробили у стартових складах по одній заміні. Дієго Марадона замість Хуана Себастьяна Верона, який потягнув м’язи правої гомілки, з перших хвилин кинув у бій Максі Родрігеса. А наставник азіатів Ху Чун Му на правий фланг захисту відправив Чхо Йон Хюна, який замінив ветерана Ча Ду Рі.

Як виявилося згодом, ці заміни і вплинули на кінцевий результат матчу. З огляду на відсутність у центрі поля Верона туди перемістився Ліонель Мессі. Саме зірковий форвард «Барселони» став співавтором усіх чотирьох результативних випадів «біло–блакитних». Із новою для себе роллю плеймейкера володар «Золотого м’яча» впорався чудово — три комбінації за участю Лео завершилися влучними ударами із близької відстані нападаючого мадридського «Реалу» Гонсало Ігуаїна, а ще раз «червоні» забили у свої ворота.

Так глядачі побачили перший «хет–трик» «мундіалю» — він виявився дуже простим і навіть «лінивим». До речі, якщо врахувати своєрідний «гол престижу» корейців до перерви, то цей матч був першим на ЧС–2010, у якому три голи забили ще в першому таймі.

 

ТАБЛО

Група H. 1–й тур. Другий матч

Іспанія — Швейцарія — 0:1

Гол: Фернандес, 52

Іспанія: Касільяс, Піке, Пуйоль, Рамос, Капдевілья, Чаві, Алонсо, Сильва (Навас, 62), Бускетс (Торрес, 61), Іньєста (Педро, 77), Вілья

Швейцарія: Бенальйо, Ліхтштайнер, Хуггель, Сендерос (фон Берген, 36), Циглер, Гріхтінг, Інлер, Барнетта (Іггеманн, 90+2), Дердійок (Якін, 79), Фернандес, Н’Куфо

Суддя — Уебб (Англія)

Дурбан, стадіон «Мозес Мабіда», 62 453 глядачі

Турнірне становище: Чилі, Швейцарія — 3, Іспанія, Гондурас — 0.

Група А. 2–й тур. Перший матч

ПАР — Уругвай — 0:3

Голи: Форлан, 24, 80 (пен.); Перейра, 90+5

Вилучення: Кхуне, 76 (воротар ПАР)

Суддя — Бузакка (Швейцарія)

Преторія, стадіон «Лофтус Версфельд», 42658 глядачів

Турнірне становище: Уругвай — 4, Франція, Мексика — 1 (по 1 матчу), ПАР — 1.

Група В. 2–й тур. Перший матч

Аргентина — Південна Корея — 4:1

Голи: Пак Чху Єн, 17 (у свої ворота), Ігуаїн, 33, 76, 80 — Лі Чхун Єн, 45+1

Суддя — Де Блекере (Бельгія)

Йоганнесбург, стадіон «Соккер Сіті», 82 174 глядачів
Турнірне становище: Аргентина — 6, Півд. Корея — 3, Греція, Нігерія — 1 (по 1 матчу).

 

НАВКОЛО ЧЕМПІОНАТУ

Перша помилка судді

Суддівський комітет ФІФА визнав першу суддівську помилку на чемпіонаті. Німецький арбітр Вольфганг Штарк неправильно зарахував гол аргентинця Габріеля Хайнце в поєдинку проти Нігерїі — адже в момент взяття воріт інший гравець «альбіселесте» порушував правила. Попри визнання помилки, результат поєдинку, що завершився з рахунком 1:0 на користь Аргентини, ніхто не скасовуватиме.

Причини неявки

Керівництво ФІФА продовжує шукати причини не заповнення трибун на стадіонах міст, що приймають «мундіаль». 14 червня, як вважають, на глядацьку присутність вплинув страйк водіїв автобусів, через що вболівальникам було складно дістатися як до місця проведення поєдинків, так і повернутися додому. Ще одним «коренем зла» називають перекупників — проблема знайома й нам. Мовляв, деякі підприємливі африканці накупили чимало квитків, а вчасно «скинути» за вигідною ціною не встигли.

Капелло про «Джабулані»

Дедалі більше не подобається учасникам чемпіонату м’яч «Джабулані». Від його непередбачуваності, зокрема, постраждав позавчора голкіпер збірної ПАР, коли у грі з Уругваєм пропустив перший м’яч по неймовірній траєкторії. Своє ставлення до новинки висловив наставник англійської збірної Фабіо Капелло: «Гіршого зразка я не бачив у житті. Його неможливо контролювати, для дальніх передач він узагалі не підходить».

Франція з двома воротарями

Збірній Франції заборонили зробити заміну одного заявленого гравця на іншого, про що «галльські півні» просили в оргкомітету ЧС–2010. Один із їхніх голкіперів, Седрік Карассо, травмувався на тренуванні, і французи хотіли поміняти його на іншого гравця. Відмова означає, що підопічним Доменека доведеться використовувати на турнірі лише двох воротарів.

Зідан проти Доменека

Зінедін Зідан, легенда французького футболу, розкритикував нинішнього тренера збірної: «Раймон Доменек веде команду в глухий кут. Мені боляче дивитися, як знищують нашу славу».

Безлад у Чилі

Поки влада ПАР рапортує про боротьбу зі злочинністю на чемпіонаті, у столиці Чилі Сантьяго, після перемоги тамтешньої збірної над Гондурасом, заарештували близько сотні людей. Гарячі південноамериканці так гучно відзначали успіх своїх улюбленців, що перетворили свято на безлад.

Пограбування Батистути

На самому чемпіонаті не пощастило колишньому нападникові збірної Аргентини Габріелю Батистуті. В одному з готелів Йоганнесбурга Баті–гол, котрий зараз працює коментатором на аргентинському телебаченні, залишив свій номер без нагляду, а коли повернувся — виявив зникнення кредитної картки.