Влада і народ: кохаймося!

17.06.2010
Влада і народ: кохаймося!

Прем’єр Микола Азаров — Олександру Попову: «Проведете реформи, Павловичу, і народжуваність у столиці сама зросте!» (Фото Тетяни ШЕВЧЕНКО.)

За державними клопотами та незважаючи на спеку, вітчизняна влада таки знаходить час подумати і про вічне. Учора Прем’єр–міністр Микола Азаров озвучив вимогу глави держави до уряду — «збільшити населення України». Чиновники розробили план дій: стимулювати народжуваність та різними засобами продовжувати тривалість життя, у тому числі розвиваючи медицину. Прем’єр же суворо попередив — нарощувати кількість українців та лікувати їх треба без авралів та наступних істерик. Відтак урядовці планують розпочати чергову реформу системи охорони здоров’я.

Назагал уряд Миколи Азарова, здається, йде на рекорд. Якщо його попередники засідали зранку до смеркання й ухвалювали всього кілька документів, то нинішня влада за дві години встигла подарувати світові 72 рішення. Щоправда, головні з них — створення ринку газу, повернення до перемовин з Європою про модернізацію нашої ГТС тощо — пресі не повідомили. Міністр палива та енергетики Юрій Бойко обмежився лише повідомленням, що закон про ринок газу — хороший і він пройшов всі необхідні експертизи та узгодження. А його впровадження, якщо вірити на слово чиновнику, наблизить правила гри у вітчизняному енергетичному секторі до європейських норм.

Прем’єр неабияк зворушений обіцянкою керівника Європейського інвестиційного банку Філіпа Мейстадта надати Україні кредити на «Євро–2012», яку він отримав напередодні у Люксембурзі. І одразу ж, цілком за Фрейдом, згадав Юлію Тимошенко — мовляв, попередня влада два роки не затверджувала інвестиційні угоди, підписані з цим банком. «Я запевнив, що більше така, з дозволу сказати, «співпраця» не повториться», — глянув через окуляри у зал Прем’єр.

 

МІЖ КАБІНЕТАМИ

На Хрещатик, на передову!

Екс–міністра житлово–комунального господарства Олександра Попова, який напередодні отримав посаду першого заступника голови Київської міськдержадміністрації, на нову роботу і боротьбу з «молодою командою» Леоніда Черновецького проводжали з квітами, аплодисментами і стоячи. До речі, на час, коли цей номер здавали до друку, пан Попов фігурував на сайті Кабміну як повноцінний міністр.

Азаров не приховував: він невдоволений діями столичного мера і тому ставить у КМДА свою людину, яка, до того ж, і контролюватиме грошові потоки. «Попов проводитиме реформи у Києві, — мовив Азаров, коли тому вручали розкішний букет червоних троянд. І для чогось додав загадкову фразу. — При цьому всі наші плани, Олександре Павловичу, залишаються в силі...».

 

КАЛЬКУЛЯТОР БІДИ

Як не помпою, то мішком

Негода, яка наробила біди у західних областях України, обійшлася уряду у 75,6 млн. гривень. Таку суму, за словами міністра з надзвичайних ситуацій Нестора Шуфрича, виділив Кабмін на ліквідацію наслідків повені та буревію. Ще 10 млн. гривень додатково отримає Львівщина — на облаштування регіону після природного катаклізму на початку червня. «Тоді буквально за сорок хвилин вийшли з ладу 7 високовольтних ліній електропередач, — заявив міністр. — І майже мільйонне місто залишилося без світла».

39 бійців МНС та 18 одиниць техніки нині перебувають у відрядженні у польському місті Сандомеж (Підкарпатське воєводство). «Відкачано два мільйони кубометрів води, від затоплення звільнено 685 будинків», — відзвітував Шуфрич.

П’ять мільйонів гривень Україна витратить на ліквідацію повені в Угорщині: влада передала сусідній державі 600 тисяч мішків із піском. «Готується друга партія мішків», — багатозначно пообіцяв харизматичний очільник міністерства. Утім надміру повноводний Дунай може завдати біди і нашій державі — вже наприкінці червня велика дунайська вода має надійти на нашу територію.