«Тьох–тьох» для багатьох

16.06.2010

Завдяки активній участі мешканців Мінська громадська організація «Ахова птушак бацькавшчини» («Охорона пташок батьківщини») створила незвичайну карту — на ній відзначено 318 точок, де в білоруській столиці можна послухати спів солов’їв. В інтернеті її можна знайти на порталі TUT.by. Власне, карта не нова — її «Ахова» робить уже другий рік поспіль. Але — доповнена: у 2009–му на солов’їній карті було зафіксовано 261 «співоче» місце.

«Люди розучилися розуміти природу й давно не чують птахів. Дев’яносто відсотків тих, хто приходить послухати солов’я, не здатні відрізнити солов’їний голос від співу інших пташиних «класиків» — кропив’янки, дрозда, жайворонка. Та й зяблик — звичайний мешканець білоруських лісів і міських лісопарків — часто дивує тих, хто вирішив відключитися від шуму великого міста», — каже орнітолог Віталій Якович.

Готувати оригінальну карту мінчанам допомагає акція «Солов’їні ночі», до якої закликають долучатися всіх небайдужих. Прикметно, що цього року перші повідомлення про місця співу солов’їв почали надходити задовго до того, як акцію було оголошено. На вказаних місцях білоруси облаштовують так звані «солов’їні майданчики». Тисячі людей приходять у ці місця послухати спів соловейків.

«Ахова» проводить цю акцію спільно з Міністерством природних ресурсів та охорони навколишнього середовища Республіки Білорусь. Головна мета таких заходів — повернути городянам відчуття єдності з природою і відповідальності перед нею.