Зміна кольору королю не личить

16.06.2010
Зміна кольору королю не личить

Вінстон Рід поставив на коліна всю Словаччину. (Фото Рейтер.)

У перший ігровий понеділок у ПАР стартували чинні чемпіони світу — італійці. Глядачів наразі не вразили ані нічия підопічних Марчелло Ліппі з Парагваєм, ані дії «Скуадри адзурри» на полі, хоча видовищною їхню гру називають рідко коли. Натомість історичним, але з протилежними знаками «плюс» і «мінус», виявився двобій між командами Японії й Камеруну. А вже вчора аутсайдери з Океанії видряпали історичне очко в наших сусідів–словаків.

 

Некрасива історія

Прорвавшись на світовий форум у 1998 році, японці відтоді регулярно грають у фінальних частинах. Утім перемоги досі святкували лише вдома — 2002 року, нагадаємо, вони вийшли до 1/8 фіналу. Позавчора ж «самураї» нарешті вперше виграли за межами батьківщини. Жертвою підопічних Такеші Окади стали камерунці, які цього вечора відзначали рекорд для африканських збірних — шосту участь у фінальному турнірі ЧС.

У грі було багато боротьби й помилок та мало здорового глузду і футбольної краси. Партнери зіркового Самуеля Ето’О виявилися значно нижчими за класом, ніж його напарники в «Інтері», тож Камерун наслідував поганий приклад Алжиру й Нігерії, програвши з мінімальним рахунком. Долю трьох очок визначив Кейсуке Хонда: півзахисник московського ЦСКА холоднокровно розстріляв ворота африканців із близької відстані.

«Цей матч був лише підготовкою до наступного. Я не думаю, що перемога над Камеруном — це великий успіх, нам ще потрібно багато чого вдосконалювати. Значно важливішою є гра з голландцями», — сказав після фінального свистка Окада з типовою японською незворушністю.

І це — взірець?!

За традицією, з «розкачки» почала тривалий турнір збірна Італії. Через дощ у Кейптауні чемпіони світу навіть скасували своє передматчеве тренування. Проти головного, на думку букмекерів, конкурента в суперечці за чільну позицію в групі F — команди Парагваю — апеннінцям довелося грати під зливою. Південноамериканці, які у кваліфікаційному турнірі обігрували Аргентину й Бразилію, чинили «Скуадрі адзуррі» жорсткий спротив на межі фолу і навіть переходячи її.

До слова, італійська делегація — помітно ослаблена порівняно з ЧС–2006 — чомусь зрадила своїм кольорам («адзурра» перекладається як «блакитна») і одяглася в ПАР у червоні костюми. Як виявилося, не на фарт. Щоправда, на полі футболки чемпіонів були традиційними — синіми.

Підопічні аргентинця Херардо Мартіно відкрили рахунок — захисник Антонін Алькарас вдало зіграв головою після навісу зі штрафного. Здається, що саме в цьому епізоді потягнув м’яз італійський воротар Джанлуїджі Буффон, тож у перерві його змінив Федеріко Маркетті. Утім травма Буффона виявилася несерйозною, і, схоже, він займе «пост номер один» і в наступному матчі проти Нової Зеландії. А цей гол виявився першим, пропущеним підопічними Марчелло Ліппі з гри за два фінальні турніри ЧС! І той же удар став єдиним ударом збірної Парагваю у площину воріт суперника.

Не дивно, що італійці в другому таймі відігралися. Сталося це після помилки голкіпера, який не влучив по м’ячу на виході (щось надто часто помиляються на «мундіалі» воротарі).

Після нічийного результату в матчі фаворитів квартету переможець двобою між збірними Словаччини та Нової Зеландії отримував нагоду щонайменше кілька днів покрасуватися на вершині групи F. Ближче до мети були європейці, проте підопічні Владіміра Вайсса в останній момент випустили з рук свою «синицю». Забивши м’яч із «офсайду» (нападник турецького «Анкарагуджу» Роберт Віттек безперешкодно головою замкнув фланговий навіс), словаки з 80–ї хвилини відверто почали тягнути час... і недотягнули. На другій доданій хвилині матчу словацькі оборонці проґавили в своєму штрафному майданчику височенного 190–сантиметрового захисника «ківі» Вінстона Ріда й дозволили йому головою вколотити м’яч у сітку воріт Яна Мухи. Ця нічия стала для «білих» першим позитивним результатом на ЧС.

 

НАВКОЛО ЧЕМПІОНАТУ

Попри численні звернення до організаторів ЧС та керівників ФІФА, ніхто не збирається забороняти потужні «пекельні» дудки. «Вувузели історично міцно ввійшли в традиції південноафриканської культури. Я прошу наших гостей прийняти нашу культуру й традиції святкування», — доволі різко висловився представник оргкомітету Річ Міхондо. Тож іноземним гостям і телеглядачам залишається терпіти або звикати.

* * *

Після кількох пограбувань журналістів і вболівальників у перші дні «мундіалю» в останні дві доби подібні повідомлення кримінальної хроніки не надходили. Можливо, бандитів трохи остудив швидкий вирок місцевого суду трьом «гастролерам» із Мозамбіку й Нігерії, котрих спіймали після пограбування іспанського журналіста й відправили за ґрати на 15 років.

* * *

Нігерійські фанати заявили, що знають причину поразки своїх улюбленців від збірної Аргентини. Виявилося, що стюарди не дозволили пронести нігерійцям на стадіон... курей — традиційно щасливих для команди Нігерії птахів.

* * *

Футбольні статистики зафіксували на ХІХ чемпіонаті світу своєрідний рекорд. Уперше в історії «мундіалів» 10 голів поспіль забивали винятково півзахисники та оборонці, тоді як номінальні нападники «відпочивали». Перервав цю серію форвард збірної Німеччини Лукас Подольськи.

 

ТАБЛО

Група E

1–й тур. Другий матч

Японія — Камерун — 1:0

Гол: Хонда, 39

Японія: Кавасіма, Аве, Комано, Танака, Мацуї (Оказакі, 69), Нагамото, Ендо, Окубо (Яно, 82), Хасебе (Інамото, 88), Хонда, Нагазава

Камерун: Сулейману, Ассу–Екотто, Нкоулу, Бассонг, Макун (Джеремі, 75), Чупо–Мотінг (Ідріссу, 75), Вебо, Енох, Матіп (Емана, 63), Мбіа, Ето’О

Суддя — Бенкеренса (Португалія)

Блумфонтейн, стадіон «Фрі стейт», 30 620 глядачів

Турнірне становище: Голландія, Японія — 3, Камерун, Данія — 0.

Група F. 1–й тур

Італія — Парагвай — 1:1

Голи: Де Россі, 63 — Алькарас, 39

Італія: Буффон (Маркетті, 46), Крішито, К’єлліні, Каннаваро, Дзамбротта, Де Россі, Пепе, Монтолівіо, Маркізіо (Каморанезі, 59), Яквінта, Джилардіно (Ді Натале, 72)

Парагвай: Віллар, Морель, Бонет, Вера, Да Сильва, Касерес, Ріверос, Алькарас, А. Торрес (Сантана), Вальдес (С. Крус, 68), Барріос (Кардосо, 76)

Суддя — Арчундія (Мексика)

Кейптаун, стадіон «Грін пойнт», 62869 глядачів

* * *

Нова Зеландія — Словаччина — 1:1

Голи: Рід, 90+2 — Віттек, 50

Нова Зеландія: Пастон, Лочхед, Рід, Віцелич (Крісті, 78), Нельсен, Елліотт, Шмельтц, Кіллен (Вуд, 72), Бертос, Феллон, Сміт

Словаччина: Муха, Шкртел, Чех, Забавнік, Штрба, Вайсс (Кучка, 90), Шостак (Голошко, 80), Віттек (Шточ, 84), Дюріца, Гамшик, Ендрішек

Суддя — Деймон (ПАР)

Рюстенбург, стадіон «Роял Бафокенг», 23 871 глядачів

Турнірне становище: Парагвай, Італія, Нова Зеландія, Словаччина — 1.