«Не заплатиш податок — не дамо пенсії!»

15.06.2010

Стоденний ювілей очільника уряду вчора відзначили на Першому Національному каналі — Миколу Яновича запросили на передачу «Іспит для влади». Щоправда, серед запрошених журналістів були лише максимально лояльні до Прем’єра, такі, що не тільки не влаштовуватимуть різноманітних «іспитів», а й узагалі не псуватимуть настрій імениннику. Тож Азаров розмовляв комфортною йому російською мовою, а журналісти звертали його увагу на шалені рейтинги популярності уряду.

Утім в одному епізоді Азаров таки роздратувався, коли почув думку експерта, що влада має переглянути соціальні стандарти. «Я чув такі думки від тих, хто не розбирається у проблемі, — відрізав він. — Ну, скоротимо ми підвищені пенсії — і що? Дефіцит Пенсійного фонду зменшиться — на один відсоток». Серед тих, хто «не розбирається» — провідні зарубіжні експерти. Принагідно Прем’єр підтвердив, що ситуація з Фондом наближається до критичної: дефіцит становить 60 млрд. грн.

Натомість хороша новина для скептиків: Кабмін не планує урізати пенсії. «Хіба 750 гривень — це багато?!» — з обуренням відповів він. І одразу ж — холодний душ для тих, хто ще сподівався... Тарифи на газ таки підвищуватимуть. Прем’єр намагався подати новину м’яко: «Тільки в тих випадках, де це економічно виправдано». Але всі ми знаємо, як рахують собівартість, коли хтось у цьо­му зацікавлений. Іншого шляху для уряду немає — Микола Янович прагне зробити «Нафтогаз України» спочатку менш збитковим, а потім — і прибутковим.

Тих, хто працює за спрощеною системою оподаткування, таки змусять платити у Пенсійний фонд. «А що ж це таке? Всі платять! — здивувався очільник уряду і запропонував креативне рішення на випадок, якщо підприємницька спільнота надто впиратиметься. — А як ні, то хай кожен «спрощенець» напише письмову заяву: «Після виходу на пенсію не претендуватиму на державну допомогу».

Мріючи про другий етап пенсійної реформи, Прем’єр планує створити персоніфіковані рахунки. «Тоді і 5 тисяч гривень пенсії, і навіть 10 тисяч виглядатимуть не захмарними сумами», — резюмував він. Серед програмних обіцянок — надавати будівельникам безкоштовні (!) земельні ділянки. «Торік не започатковано жодного будівництва, — схвильовано повідомив Азаров. — Ось завершимо «недобуди» — і далі що?» Заодно вчергове пообіцяли спростити будівельникам дозвільну процедуру: «Нині треба отримати 40 дозволів. Чому Юлія Тимошенко не скасувала їх?»

Працівникам АПК пообіцяли не скасовувати дотації. Але коли саме їх дадуть — не повідомили. «Як не зараз гроші знайдемо, то потім», — дипломатично ухилився Прем’єр і перейшов до умов надання грошей селянам. «Поставимо завдання — збільшити поголів’я великої рогатої худоби, корів, якщо по–російськи, — засміявся Азаров від власного жарту. — Скажімо, на 500 тисяч у рік. І свиней — на 700 тисяч. Тоді й будуть гроші».

 

КРИК ДУШІ

«Вона надто вірила людям!»

Микола Азаров зізнався, що, перебуваючи в опозиції, неодноразово зустрічався з керівництвом МВФ. Натякаючи, що переконував не виділяти Тимошенко транші «стенд–бай». «Ось сидимо ми з нею (головою місії МВФ), і вона показує: «У мене на руках документи з печатками! Країна взяла на себе зобов’язання!» Так, вона була дуже довірлива...»

— І де ж вона зараз? — підтакнув хтось із журналістів.

— Ось і я про це ж...