Треба збиратися!

15.06.2010
Треба збиратися!

«Протест-моб» проти законопроекту 2450 на майдані Незалежності. (Фото Рейтер.)

Ризик утратити право і можливість збиратися на акції протесту об’єднав учора в Києві представників лівих і правих рухів. Навіть екстравагантні, м’яко кажучи, дівчата з руху «Фемен» цього разу не влаштовували вуличного стриптизу, а разом з усіма вимагали відхилити Законопроект № 2450 «Про порядок організації і проведення мирних заходів», який, на думку протестувальників, покликаний боротися з не угодними владі акціями протесту. Спочатку близько 150 учасників акції вишикувалися на майдані Незалежності у формі слова «ТАК» для свободи зібрань і слова «НІ» — для закону 2450. Потім, коли долучилися ще близько сотні людей, колони рушили до комітетів парламенту, де на погоджувальній раді фракцій якраз мали обговорювати долю одіозного законопроекту.

 

Що не так...

На думку учасників акцій протесту, проект 2450, внесений свого часу ще урядом Юлії Тимошенко, має кілька принципових недоліків. По–перше, норму про те, що про майбутнє зібрання треба повідомляти за чотири дні. Це унеможливлює швидку реакцію громадськості на важливі події, а натомість дає змогу міліції добре підготуватися до «блокування» протестувальників. Останні наполягають, що Конституція не дає ніяких термінів для завчасного попередження, а отже, ця норма суперечить Основному закону. Також законопроект містить низку нечітких «розмитих» понять, наприклад, «придатне для мирних зібрань місце», «територія прикордонних зон», «публічне місце», «громадський порядок» тощо. Оскільки ці поняття не виписані, міліціянти завичай беруть їх трактування на себе й використовують для обмеження протестів. Нарешті третє, що не подобається активістам громадських організацій у законопроекті, — це широкі повноваження для міліції. Документ не визначає прав та обов’язків правоохоронців в умовах мирних зібрань, залишаючи тут широке поле для «фантазії» та зловживань.

Психологічна атака

Учорашня акція видалася на диво результативною. Дружний гучний протест за вікнами таки привернув увагу депутатів. Спочатку до мітингувальників вийшов БЮТівець Андрій Шевченко — перший заступник голови Комітету ВР із питань свободи слова та інформації. Він пообіцяв добиватися зняття законопроекту з порядку денного і підбадьорив присутніх революційним гаслом «Но пасаран!» Далі у дверях комітету з’явився і сам спікер Володимир Литвин, якого зустріли оглушливим «Ганьба!».

Під враженням, уже на погоджувальній раді, Литвин сам запропонував відкласти розгляд законопроекту 2450: «До мене вранці приходила делегація з проханням не виносити цей законопроект на розгляд. Я думаю, варто було б нам не шукати пригод на порожньому місці — і варто було нам відкласти, комітету опрацювати, зустрітися з керівниками ініціативних груп». Тим часом депутат–«литвинівець» Олег Зарубінський запропонував відправити законопроект на розгляд Венеціанської комісії. Таким чином, спікер і його фракція підтримали дві з трьох вимог протестувальників. Ті вимагають, аби були проведені парламентські слухання щодо проекту 2450 за участі представників громадських і правозахисних організацій.

Водночас насторожує, що лідер фракції «партії влади», «регіонал» Олександр Єфремов учора на брифінгу назвав закон 2450 «одним із найдемократичніших в історії незалежності України».

У сім’ї не без абсурду

Акції–«протест–моби» під спільною назвою «Вихід із демократії. Пароль: 2450» відбулися у низці обласних центрів країни, на площах перед облдержадміністраціями. На серйозний опір влади подібна акція наштовхнулася лише в Одесі. Організаторам надійшов лист за підписом начальника управління внутрішньої політики Одеської міськради, де повідомлялося, що запланована акція не законна — на підставі... Указу президії Верховної Ради УРСР від 1988 року «Про порядок організації та проведення зборів, мітингів, вуличних акцій і демонстрацій у СРСР», який передбачає завчасне повідомлення про акцію аж за десять (!) днів.

До невеличкої сутички дійшло і в Києві. Стомлені протестувальники всілися просто перед входом до комітетів ВР, ігноруючи вимогу міліції зробити прохід до будівлі. Коли правоохоронці спробували силою перенести одного з учасників акції, його соратники вчепилися за хлопця й не дали цього зробити.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Голодування біля «кормушки»

Одночасно з мітингами письменник Сергій Пантюк, громадський діяч Олег Ахтирський та молодий політолог Іван Коломієць оголосили безстрокове «лікувальне голодування» біля Верховної Ради, в їхній версії — «кормушки» на знак протесту проти закону № 2450. «Голодування — першочергово спосіб очищення організму від різної гидоти — хвороб, шлаків тощо. Суспільство наше також неймовірно хворе — бо хіба у здоровому суспільстві можливе обмеження прав громадян? — каже пан Пантюк. — Тому я голодуватиму дуже довго — скільки дозволить організм. І навіть якщо він відмовиться функціонувати — не страшно, принаймні, можливо, мене краще почують». Письменник закликав своїх колег, а також журналістів, науковців, викладачів, студентів, «знайомих, малознайомих і просто активних і небайдужих громадян» долучитися до голодування.