Фаворит смакує першу «кров»

15.06.2010
Фаворит смакує першу «кров»

Рукавиця з Миколаєва австралійцям не допомогла. (Фото Рейтер.)

У четвертій за номером когорті почав виступ один із фаворитів усього «мундіалю» — збірна Німеччини. У стартовому матчі бронзові призери ЧС–2006 і срібні — ЧЄ–2008 виправдали очікування, просто розірвавши команду Зеленого континенту. Хоча для хлопців Йоахіма Льова все могло завершитися не так весело, якби на стартових хвилинах Австралія використала чи не найкращу за весь матч нагоду відкрити лік своїм голам у ПАР. Німців урятував капітан Філіпп Лам, ставши на заваді удару з близької відстані. А потім «бундестім» включив швидкість і оперативно зняв усі питання про переможця.

Перші два голи забили поляки за національністю — форварди Лукас Подольськи й Мирослав Клозе, а завершальний точний удар завдав бразилець Какау, який отримав перед відкритими воротами пас від турка Месута Озіла. У цю «стрільбу» «варягів» зі своїм «більярдним» голом від штанги втрутився лише один етнічний німець — молодий талант із «Баварії» Томас Мюллер. Саме його розкутість на полі відзначив після гри Льов.

Звісно, ще одним психологічним ударом по переможених стало сумнівне вилучення Тіма Кехілла з «Евертона». На думку фахівців, арбітр мав обмежитися жовтою карткою за удар Кехілла по ногах Швайнштайгера.

Намагаючись покращити гру в нападі, голландський тренер «сокеру» Пім Вербік випустив на поле 22–річного уродженця Миколаєва Микиту Рукавицю, але зробити щось серйозне, крім одного удару по воротах, українцеві не вдалося. Тож після розгрому Вербіку залишалося лише холоднокровно зауважити, що для виходу до 1/8 фіналу його команді потрібно тепер перемогти Сербію й Гану. Легко сказати...

Трохи раніше майбутні опоненти австралійців з’ясовували стосунки між собою на одному з найстаріших стадіонів у Південній Африці — арені в Преторії вже більше 100 років. Колективи двох сербських тренерів, славнозвісного Радоміра Антича та його доброго знайомого Мілована Раєваца, тривалий час буцалися переважно в центрі поля майже без ударів по воротах. Цікаво, що останні рубежі команд захищали воротарі одного клубу, «Уїгана», — Владімір Стойкович і Річард Кінгсон. Африканцеві саме позавчора виповнилося 32 роки. У підсумку перемогу святкував іменинник.

Долю протистояння вирішила ненавмисна гра рукою у власному штрафному Здравко Кузмановича — молодий хавбек «Штутгарта» намагався вдарити по м’ячу головою, але промахнувся. Форвард «Ренна» Асамоа Г’ян упевнено реалізував 11–метровий. До слова, серби на той момент уже грали вдесятьох після двох жовтих карток Александра Луковича. І саме в меншості мали шанси забити м’яч.

У цій зустрічі півзахисник «Інтера» Деян Станкович встановив своєрідний рекорд. На чемпіонатах світу він зіграв за збірні під трьома різними назвами: Югославія (1998), Сербія і Чорногорія (2006), Сербія (2010).

Київський динамівець Мілош Нінкович очікувано залишився в запасі сербів.

 

ТАБЛО

Група D. 1–й тур

Сербія — Гана — 0:1

Гол: Г’ян, 85 (пен.)

Сербія: Стойкович, Іванович, Коларов, Відич, Міліяш (Кузманович, 62), Лукович, Йованович (Суботич, 76), Станкович, Красич, Пантелич, Жигич (Лазович, 69)

Гана: Кінгсон, Сарпеї, Пантсіл, Менсах, Тагое, А. Айєв, Ворсах, Прінс (Адді, 90+1), Асамоа (Аппіа, 73), Аннан, Г’ян (Овусу, 90+3)

Вилучення: Лукович, 74 (С)

Суддя — Балдассі (Аргентина)

Преторія, стадіон «Лофтус Версфельд», 38 883 глядачі

* * *

Німеччина — Австралія — 4:0

Гол: Подольськи, 8; Клозе, 26; Мюллер, 68; Какау, 70

Німеччина: Нойнер, Фрідріх, Хедіра, Лам, Мертезакер, Бадштубер, Езіл (Гомес, 74), Мюллер, Швайнштайгер, Подольськи (Марін, 81), Клозе (Какау, 68)

Австралія: Шварцер, Нейлл, Мур, Куліна, Уїлкшир, Грелла (Холман, 46), Емертон (Єдінак, 74), Чіпперфільд, Валері, Кехілл, Гарсія (Рукавиця, 64)

Вилучення: Кехілл, 56 (А)

Суддя — М. Родрігес (Мексика)

Дурбан, стадіон «Мозес Мабіда», 62 660 глядачів

* * *

Турнірне становище: Німеччина, Гана — 3, Сербія, Австралія — 0.