Голкіпери помиляються двічі

15.06.2010
Голкіпери помиляються двічі

Момент невдачі воротаря англійців Роберта Гріна. (Фото з сайту daylife.com.)

В англійському футболі було чимало вправних голкіперів зі всесвіт­ньою славою — Гордон Бенкс, Пітер Шилтон, Девід Сімен. Але з часу завершення кар’єри Сіменом «пост номер один» став найбільш проблемною позицією — уже років сім–вісім немає єдиного гравця, що надійно закрив би «рамку» «Трьох левів». Стартовий поєдинок родоначальників футболу на чемпіонаті світу знову підтвердив, що Фабіо Капелло має головний біль із воротарями.

Напередодні старту «мундіалю» вже згаданий Девід Сімен казав, що у збірній нарешті зібралися три гідні голкіпери — Девід Джеймс із «Портсмута», Джо Харт із «Манчестер Сіті» та Роберт Грін із «Вест Хема». Саме останньому Капелло зараз довіряє найбільше. Але після дій кіпера «молотобійців» минулої суботи в матчі з командою США ворота Англії цілком можуть передовірити іншому.

Нам Грін знайомий за матчем Україна — Англія у Дніпропетровську: тоді Роберт помітно нервував і заробив вилучення вже на початку першого тайму. У суботу він «відзначився» інакше: не втримав у руках м’яч після нескладного удару півзахисника «Фулхема» та збірної США Клінта Демпсі із 25–метрової відстані. Дехто звинувачує в «неслухняності» «адідасівський» м’яч «Джабулані», однак удар Демпсі був зовсім не таким різким, щоб змусити шкіряну кулю ширяти в повітрі перед голкіпером.

Це було друге офіційне побачення англійської та американської збірної у фінальних частинах чемпіонатів світу. У першому сильнішими виявилися «штатники»: далекого 1950 року вони обіграли родоначальників футболу — 1:0. І перед суботою в Америці, що вже сприймає європейський футбол як популярну гру, варту уваги й захоплення, накочувала хвиля патріотизму: мовляв, даєш перемогу над колиш­ньою метрополією! Футболісти США змушені були відіграватися вже з четвертої хвилини, але надалі спромоглися нав’язати англійцям свої умови гри. Та й воротар Тім Говард не підвів.

Помилка воротаря збірної Алжиру в іншому матчі цієї групи — відверто нудному — принесла перемогу словенцям. Для них це був історичний перший успіх у фінальних частинах чемпіонатів світу. Дальній удар капітана словенців Роберта Корена з англійського «Вест Бромвіча» Фаузі Шауші привітав таким самим «ловінням курей», що й Роберт Грін.

Балканці на той час уже грали в більшості — за дві жовті картки арбітр вилучив нападника італійської «Сієни» Абделькадера Геззаля. Той вийшов на поле в другому таймі, але відіграв лише 15 хвилин — на три хвилини менше, ніж напередодні провів на полі уругваєць Ніколас Лодейро, вилучений із поля за схожих обставин.

 

ТАБЛО

Група С. 1–й тур

Англія — США — 1:1

Голи: Джеррард, 4 — Демпсі, 40

Англія: Грін, Джонсон, Ешлі Коул, Джеррард, Террі, Лемпард, Леннон, Руні, Мілнер (Райт–Філліпс, 31), Кінг (Каррагер, 46), Хескі (Крауч, 79)

США: Говард, Боканегра, Бредлі, Онуеву, Черундоло, Демпсі, Донован, Кларк, Демеріт, Алтідор (Холден, 86), Фіндлі (Баддл, 77)

Суддя — Сімон (Бразилія)

Рюстенбург. Стадіон «Роял Бафокенг», 38 646 глядачів

* * *

Алжир — Словенія — 0:1 (Корен, 79)

Алжир: Шауші, Ях’я, Бугерра, Алліш, Бельхадж, Ласен, Єбда, Зіані, Кадір (Гедіура, 83), Матмур (Саїфі, 82), Джеббур (Геззаль, 58)

Словенія: Ханданович, Бречко, Шулер, Цесар, Йокич, Корен, Радосавлєвич (Комац, 87), Бірса (Печник, 84), Кірм, Новакович, Дедич (Люб’янкич, 52)

Вилучення: Геззаль, 73

Суддя — Батрес (Гватемала)

Йоганнесбург. Стадіон «Соккер Сіті». 30 325 тисяч

* * *

Турнірне становище: Словенія — 3, США, Англія — 1, Алжир — 0.