Рівняння з чотирма невідомими

15.06.2010
Рівняння з чотирма невідомими

Сіфіве Тшабалала з ПАР забиває перший м’яч на турнірі. (Фото Рейтер.)

З огляду на соціальне тло нинішнього чемпіонату світу, на команду–господарку важким тягарем лягає надзвичайна відповідальність. Думається, що від тривалості перебування збірної ПАР на турнірній дистанції залежать і ступінь ажіотажу місцевої публіки навколо самої гри, і відносний спокій та безпека іноземних туристів.

Тисячі місцевих жителів, розфарбувавшись у національні кольори та озброївшись вувузелами, зібралися на вулицях Йоганнесбурга, аби підтримати «Бафану–Бафану» під час матчу–відкриття. Певно, саме там — біля великих екранів за межами стадіону — відчуватиметься справжня південноафриканська вболівальницька атмосфера. Адже через малі статки більшість місцевого населення не може собі дозволити навіть найдешевшу перепустку на стадіон, ціною 20 доларів США. Недаремно ж голкіпер збірної ПАР Ітумеленг Куне після гри з мексиканцями скаржився на слабку підтримку 88–тисячного стадіону.

У дебюті гри саме колектив із Центральної Америки володів беззаперечною перевагою й мав кілька стовідсоткових моментів для взяття воріт. Проте, як часто буває у таких випадках, захопившись атаками, підопічні Агірре на початку другого тайму пропустили контрвипад. Півзахисник місцевого клубу «Кайзер чіфс» Сіфіве Тшабалала, який проводив за збірну ПАР 50–й матч, отримав чудовий діагональний пас на хід із глибини поля і завдав розкішного удару в дальню «дев’ятку» воріт мексиканців із кута штрафного майданчика. Таким був перший гол чемпіонату–2010. «М’яч, який ми пропустили, сильно вплинув на нас, команда почала нервувати», — прокоментував подальшу гру своїх підопічних наставник збірної Мексики Хав’єр Агірре. Але завдяки помилці капітана «Хлопців» (так перекладається прізвисько «Бафана») Аарона Макоени, який «задрімав» під час створення штучного офсайду, латиноамериканцям вдалося відновити рівновагу.

Щодо роботи узбецько–киргизької суддівської бригади на чолі з 32–річним Равшаном Ірматовим — наймолодшим рефері «мундіалю», то жодних нарікань в учасників двобою до них не було. Включно і з рішенням щодо непростого епізоду в першому таймі, коли мексиканці вразили ціль після розіграшу кутового: Ірматов та лайнсмен чітко зорієнтувалися, що воротар Куне в момент передачі на лінію воріт був уже далі від лінії воріт, аніж мексиканський розпасовщик, а єдиний захисник у воротах — не привід, щоб не фіксувати офсайд. Схоже, політика ФІФА на розширення суддівського корпусу на чемпіонаті світу за рахунок представників не надто розвинених у футбольному плані країн зовсім не шкодить рівню арбітражу. Зауважмо також, що узбецький рефері та його киргизький асистент в Йоганнесбурзі працювали на рідкість злагоджено, хоча в цей самий день у Киргизстані місцеве населення влаштувало криваву різанину узбеків.

У другому матчі групи А команди вирішили не ризикувати й віддали перевагу закритому футболу. Збірна Уругваю грала проти французів другим номером, сконцентрувавшись на захисті своїх воріт — лідер південноамериканців Дієго Форлан завдав лише одного справді небезпечного удару. «Триколірні» ж так і не змогли знайти ключів до протилежної «рамки», навіть маючи під завісу поєдинку чисельну перевагу. «Команді трохи не вистачило футбольної думки та уяви, які б допомогли схилити шальки терезів на нашу користь», — так пояснив «сухий» результат на табло півзахисник французів Флоран Малуда.

 

ТАБЛО

Група А. 1–й тур

ПАР — Мексика — 1:1

Голи: Тшабалала, 55 — Маркес, 79

ПАР: Куне, Гакса, Мокоена, Тшабалала, Мфела, Піенаар (Паркер, 83), Модісе, Летшолоньяне, Дікхашуа, Твала (Масілела, 46), Кумало

Мексика: Перес, Родрігес, Сальсідо, Маркес, Осоріо, Торрадо, Франко (Ернандес, 73), Вела (Бланко, 69), Агілар (Гуардадо, 56), Хуарес, Дос Сантос

Суддя — Ірматов (Узбекистан)

Йоганнесбург, «Соккер Сіті», 84 490 глядачів

* * *

Уругвай — Франція — 0:0

Уругвай: Муслера, Лугано, Годін, Вікторіно, Суарес (Абреу, 74), Форлан, А. Перейра, Перес (Егурен, 87), М. Перейра, Аревало, І. Гонсалес (Лодейро, 63)

Франція: Льоріс, Санья, Абідаль, Галлас, Рібері, Гуркюфф (Малуда, 75), Гову (Жиньяк, 85), Евра, Тулалан, Діабі, Анелька (Анрі, 72)

Вилучення: Лодейро, 81 (У)

Суддя — Нісімура (Японія)

Кейптаун, «Грін Пойнт», 64 100 глядачів

* * *

Турнірне становище: Мексика, ПАР, Уругвай, Франція — по 1