Не нагорі

15.06.2010
Не нагорі

Денис Пояцика — один із тих, хто здобув у Москві бронзову медаль чемпіонату Європи. (Фото з архіву «УМ».)

Для нашої чоловічої збірної континентальний форум, що позавчора закрився у Москві, контрастно розділився на дві половини. У першій — українці переважно вигравали, хоча час від часу й зазнавали втрат. Особливо прикрими були поразки Дениса Шкарубо у ваговій категорії до 48 кг (за нічийного рахунку рефері віддали перевагу суперникові) та Сергія Дерев’янченка (до 75 кг), якого, за думкою керівництва нашої делегації, відверто засудили. Утім п’ятеро боксерів у півфіналах — гідний показник.

А от друга, вирішальна частина чемпіонату Старого Світу «синьо–жовтим» не вдалася. У п’ятницю миколаївець Олександр Ключко (до 64 кг), сумчанин Тарас Шелестюк (до 69 кг), Денис Пояцика з Полтавщини (91 кг) та Роман Капітоненко з Київщини (понад 91 кг) програли півфінальні двобої й обмежилися бронзовими медалями. За відзнаку найвищої проби боровся лише львів’янин Георгій Чигаєв (до 54 кг).

Суботній фінал капітана збірної України розчарував. Каменем спотикання для нього став, як і на минулорічному чемпіонаті світу в Мілані, росіянин Едуард Абзалімов. За дев’ять хвилин поєдинку судді так і не зарахували жодного удару українця, хоча в активності йому не відмовиш. Господар рингу впевнено захищався й час від часу проводив разючі випади. «Я свідомо йшов уперед, але не зближуючись і не завдаючи ударів. Я хотів, щоб Чигаєв постійно відчував загрозу і не встигав організовувати свої атаки. Можливо, тому бій і вийшов не надто видовищним. Але ж я переміг — значить, усе зробив правильно», — поділився згодом секретною тактикою чемпіон.

У командному заліку переконливо тріумфувала збірна Росії, назбиравши аж сім золотих і одну бронзову нагороду. Друге місце з п’ятьма відзнаками (1+1+3) дісталося ірландцям, третє — угорцям (1+1+1). Українці з одним «сріблом» і чотирма «бронзами» опинилися на восьмому рядку протоколу, хоча за кількістю медалей розділили другу позицію з Ірландією.