«Азаров, сідайте — «двійка» з плюсом!»

12.06.2010

Європейська бізнес–асоціація оприлюднила своє дослідження перших 100 днів роботи уряду Миколи Азарова. Підприємці аналізували дії чиновників за сімома критеріями: подолання корупції, судова реформа, земельна реформа, валютне регулювання, компенсація ПДВ, спрощення митних процедур, технічні бар’єри в торгівлі.

Єдиний позитивний результат — стабілізація гривні. Але, втішившись, що національна валюта більше не робить своїх карколомних стрибків, члени бізнес–асоціації констатували зростання заборгованості з повернення ПДВ — до 29 млрд. грн. «Половина наших членів вважає, що ситуація з податком на додану вартість не змінилася, інші фіксують її погіршення», — каже виконавчий директор асоціації Ганна Дерев’янко. Тим паче урядова ініціатива повертати ПДВ облігаціями бізнесменам дуже не сподобалася: мало того, що дохідність цих цінних паперів виявилася вдвічі меншою, ніж вони очікували, так ще й банківська маржа може з’їсти частину їхніх коштів.

Значно ускладнилося подання податкових декларацій та проходження митного контролю. Взявшись побороти «сірий» імпорт, влада значно збільшила кількість документів для звітності і тим самим... ускладнила життя легальним імпортерам. А оскільки «сірі» імпортери працюють за звичними тіньовими схемами, де кількість паперів до звіту не відіграє великої ролі, то вийшло, що саме їм, напівлегальним, уряд мимоволі відкрив шлагбаум.

Топ–менеджер одного з провідних вітчизняних банків на умовах анонімності заявив кореспонденту «УМ»: «Раніше, при Тимошенко, ми думали, що гірше вже бути не може. Нині ж виявилося, що може». Банкіри неабияк стривожені деякими пунктами Податкового кодексу. Скажімо, ініціативою уряду щодо оподаткування депозитних вкладів та великою ймовірністю виконувати ще й роль не тільки фінансистів, а й податкових агентів.

Голова Комітету Верховної Ради з питань промислової і регуляторної політики та підприємництва Наталія Королевська додала ще одну проблему, з якою до неї часто звертаються підприємці — стан судової системи, яка дозволяє рейдерські атаки на бізнес–структури за допомогою незаконних судових рішень. Утім, аби не надто протиставляти себе владі, бізнес–асоціація — на всяк випадок — гаряче підтримала програму економічних реформ на 2010—2014 роки та ухвалення Податкового кодексу. А керуючий директор компанії «Драгон Капітал» Томаш Фіала навіть висловив сміливу думку: якщо Кабмін проведе всі обіцяні реформи, то вже наступного року країна може отримати 10 млрд. доларів інвестицій.

 

КОМЕНТАР

«Азаров нічим не гірший і не кращий за Тимошенко»

«На жаль, я не знаю, як саме підраховували дослідники свої дані, — сказав «УМ» експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь. — Адже можна просто опитати точку зору людей, а можна порівняти певні цифри — і таким чином отримати об’єктивніші дані. Тож основні економічні показники у промисловості, сільському господарстві нині демонструють зростання. Щоправда, у порівнянні з минулим роком, коли країна зафіксувала найглибше падіння. Нинішні «плюси» — не перемога уряду Азарова і не його поразка.

Натомість серйозні аналітики, скажімо, Світового банку тощо, ставлять стабільно низькі оцінки стану економічного розвитку України та його перспективам. «Дуже скромними» ці оцінки були й під час урядування Тимошенко, і нині. Утім про ці позиції України урядовці чомусь не люблять згадувати».