НОВИНИ ПЛЮС

11.06.2010

Новий кредит МВФ

Віце–прем’єр–міністр Сергій Тігіпко проговорився, заявивши, що наступний кредит Міжнародного валютного фонду Україна використає на покриття дефіциту бюджету. Раніше таку можливість категорично заперечив Президент Віктор Янукович.

Тим часом МВФ досить далекий від ухвалення позитивного для нашої держави рішення. Днями з’явилася інформація з посиланням на Фонд, що сукупний борг України є надто великим, і цей факт змушує банкірів бути вкрай обережними щодо наступних позик. Інформацію про борг підтверджують і наші фахівці, зокрема екс–міністр фінансів Віктор Пинзеник.

Силовик серед мільярдерів

Трійку найзаможніших українців, за версією журналу «Кореспондент», у 2010 році очолюють Рінат Ахметов (чий статок за рік зріс майже удвічі і становить 17,9 млрд. доларів), Ігор Коломойський (6,5 млрд. дол.) та Геннадій Боголюбов (6,3 млрд.). Водночас, за даними видання, 14–те місце посів голова Служби безпеки Валерій Хорошковський, статки якого оцінені у 804 млн. доларів США. Як зазначив оглядач журналу «Кореспондент» Олександр Пасховер, «ніде у світі немає такого, щоб шеф спецслужби входив до числа найбагатших людей країни».

Рада Могильова не чіпатиме

Комітет Верховної Ради з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності рекомендує парламенту відхилити проект постанови, внесений рухівцем Борисом Тарасюком, про звільнення глави МВС Анатолія Могильова з посади міністра внутрішніх справ. Міністр внутрішніх справ в інтерв’ю заявляв про те, що Янукович свого часу був засуджений безпідставно, тоді як В’ячеслав Чорновіл відбував покарання як кримінальний злочинець. Також Могильов виправдовував злочини сталінського режиму — депортацію в період кримських татар із місць їх постійного проживання на території України. Але профільний комітет ВР врахував пояснення пана Могильова: буцімто він робив скандальні заявив як приватна особа, а не посадова. Що ж стосується дій працівників міліції, які нібито «гноблять представників опозицій під час проведення мітингів», то, за словами глави МВС, «міліція діяла в межах закону».

Новий посол у Росії?

Стала відома кандидатура посла України в Російській Федерації. За даними газети «Коммєрсант–Україна», очікується, що ним стане Володимир Єльченко, нинішній глава постійного представництва України при міжнародних організаціях у Відні. Москва вже повідомила про згоду на його призначення, хоча агреман ще не оформлено.

Раніше послом у Москві був Костянтин Грищенко, який нині є главою МЗС.

Рука Москви — проти Мазепи

Патріарх Московський і всія Русі Кирил звернувся до адміністрації Києва з пропозицією перейменувати вулицю Івана Мазепи на Лаврську. Про це на засіданні Київради повідомив заступник голови КМДА Віталій Журавський.

У Лозинського відібрали землю

Київський апеляційний суд зобов’язав мисливське господарство, де екс–депутат від БЮТ Віктор Лозинський є одним із співзасновників, повернути мисливські угіддя державі. Про це повідомляє прес–служба Генпрокуратури. Суд ухвалив таке рішення, погодившись з аргументами ГПУ щодо незаконного набуття комерційною структурою «Мисливське господарство «Голованівське» права на користування угіддями, загальною площею 26,4 тис. га.

«Справа Капітошки» іде до суду

Генеральна прокуратура завершили досудове слідство у кримінальній справі за обвинуваченням членів організованого злочинного угруповання рейдерів Капітонова. Справу направлено до суду для розгляду по суті, повідомляє прес–служба ГПУ.