Футбол під прикриттям

11.06.2010

Учора ввечері на стадіоні «Орландо» в Соуето — горезвісному кримінальному передмісті Йоганнесбурга — відбулася церемонія відкриття чемпіонату світу. А за два дні до старту «мундіалю» тут же, в Йоганнесбурзі — найбільшому місті Південної Африки, почався 60–й конгрес ФІФА, який зібрав представників 208 національних федерацій. На відкритті форуму президент ПАР Якоб Зума зачитав послання колишнього глави держави, 91–річного Нельсона Мандели. Легендарний борець за права чорношкірих підкреслив: «Чемпіонат світу–2010 — набагато більше ніж гра. Ця подія символізує силу футболу, який може примирити людей, незалежно від кольору шкіри, політичних поглядів, віросповідання та мови».

Слова словами, а справи засвідчують, що ідеальна краса і спокій, дай Боже, щоб збереглися хоча б на футбольних стадіонах ПАР. У реальному житті головна проблема Південної Африки — злочинність — нікуди не зникла, а з появою в країні футбольних уболівальників з–за кордону її рівень тільки зріс. «Ми готові до будь–чого, — казав перед стартом «мундіалю» заступник міністра поліції ПАР Фікіле Мбалула, коментуючи як місцеві загрози, так і анонсовані теракти «Аль–Каїди». — Кожен гравець, усі будуть захищені». Однак уже перші дні перебування іноземних гостей на теренах Південної Африки показали, що з безпекою там сутужно. За тиждень до старту змагань озброєні бандити тричі пограбували журналістів. Зокрема, в іспанців із готелю (який, щоправда, розташований віддалік «цивілізації») поцупили гроші, документи, ноутбуки, фотоапарати. Схоже, що 44 тисяч поліцейських, які мають забезпечувати правопорядок, просто не вистачить на всіх туристів. А до ПАР, за підрахунками організаторів, приїде близько 300 тисяч сміливих фанатів футболу із–за кордону — при тому, що спершу чекали до 500 тисяч.

Головне джерело всіх негараздів на Чорному континенті — бідність. Через це з інших країн Африки до ПАР на свято футболу завітає лише 10 тисяч уболівальників. Із тієї ж причини на стадіонах буде замало місцевих футболоманів, із ПАР. Міністр туризму країни–господарки звинуватив у цьому ФІФА, яка левову частку квитків продавала через інтернет, а він для пересічних африканців є розкішшю. Що вже говорити про додаткові витрати на проживання та ціни на самі перепустки, найдешевші з яких коштують 20 доларів США. Хоча Міжнародна федерація футболу вже реалізувала 2,5 із 3 мільйонів квитків.

 

ПРЕМІАЛЬНІ

А от безпосередніх дійових осіб турніру ФІФА не обділить. На цьому «мундіалі» Міжнародна федерація роздасть учасникам та переможцям найщедріші преміальні за всю історію: крім золотого кубка, збірна–тріумфатор отримає від організаторів майже 31 млн. доларів. Півфіналісти розбагатіють на 20 млн., чвертьфіналісти — на 18 млн. Кожній збірній, незалежно від результатів, перепаде по 1 млн. Ще 40 млн. ФІФА розділить між клубами, які делегували своїх гравців на «мундіаль». Загалом ФІФА витратить на такі цілі 420 млн. доларів — на 61% більше, ніж у 2006 році.