У погоні за Бразилією

09.06.2010

На чемпіонаті світу–2010 поза звичним змаганням національних збірних буде ще одне доволі принципове протистояння — континентів. За всю історію проведення світових футбольних форумів представники Південної Америки дев’ять разів здобували чемпіонський кубок, стільки ж тріумфів значиться і за європейцями. Сміливо можна прогнозувати, що за нову корону знову боротимуться представники цих двох материків, і чергова перемога стане серйозним аргументом у суперечці про силу двох футбольних світів.

Дуже важливим африканський «мундіаль» є для італійців, котрі змагатимуться у групі F. «Скуадра адзурра» є не лише головним кандидатом на перше місце у квартеті (букмекери дають коефіцієнт 1,05 на вихід апеннінців із групи), а й одним із претендентів на загальну перемогу в турнірі. У ПАР підопічні Марчелло Ліппі відстоюватимуть звання чинних чемпіонів світу, здобуте чотири роки тому на полях Німеччини.

Наразі в активі «Блакитної команди» є чотири перемоги на світових першостях, і кращий показник лише у бразильців — п’ять. За новий трофей італійці змагатимуться без одного зі своїх найкращих нападників останніх років: тренер вирішив не задіювати 33–річного капітана «Роми» Франческо Тотті, котрий уже подумує над завершенням кар’єри. Також привертає увагу, що в складі збірної всі гравці представляють італійські клуби.

Другим за вагою претендентом на вихід до 1/8 фіналу із цієї групи вважають Парагвай (коефіцієнт від букмекерів – 1,47). У відбірковому турнірі в Південній Америці парагвайці посіли третє місце, обігнавши на п’ять очок самих аргентинців.

У нинішньому складі збірної Парагваю немає зірок на кшталт Хосе Луїса Чилаверта (цей голкіпер свого часу став першим воротарем у світі, що відзначився хет–триком в одному поєдинку). Нині на перших ролях тут нападник «Манчестер Сіті» Роке Санта–Крус. Серйозною втратою для команди аргентинського тренера Херардо Мартіно стали проблеми в одного з найкращих форвардів країни Сальвадора Кабаньяса. Гравець мексиканської «Америки» в січні отримав... вогнепальне поранення в голову і лише нещодавно залишив лікарню.

Дебютантом світових чемпіонатів стане команда Словачини, котра сенсаційно обійшла у своїй відбірковій групі міцні збірні Чехії, Польщі та Словенії. У колективі наших західних сусідів головними зірками видаються півзахисник «Наполі» Марек Гамшик, який за минулий сезон у серії А забив 12 голів, та один з основних захисників «Ліверпуля» Мартін Шкртел. Багато хто недооцінює словаків, але слід враховувати, що в цій збірній більшість гравців представляють міцні західноєвропейські клуби, і лише двоє — Братиславу і Трнаву. Букмекери дають коефіцієнт 2,20 на вихід Словаччини до 1/8 фіналу змагань.

Вирішальною для братів–слов’ян буде гра другого туру проти парагвайців: переможець практично гарантує собі другу позицію в групі. Утім тренер Владімір Вайсс, якому в часи кар’єри гравця московські функціонери не дозволили перейти в київське «Динамо», більшу увагу приділяє стартовому поєдинку проти Нової Зеландії.

Попри обережні висловлювання 46–річного словацького фахівця, представників Океанії ніхто всерйоз не сприймає. Новозеландці, у яких коефіцієнт на вихід із групи становить 12,0 (один із найнижчих), на чемпіонаті світу зіграють удруге за свою історію. Пригадується, на ЧС–1982 вони безуспішно виступали в одній групі зі збірною СРСР. Утім «ківі» наприкінці травня показали, що здатні і на сюрпризи, мінімально обігравши в товариському матчі сербів. «Це найбільша перемога в історії нашого футболу», — сказав після тієї гри тренер новозеландців Рікі Герберт. Найсильніші гравці у складі його команди представляють англійські клуби «Міддлсбро», «Блекберн», «Вест Бромвіч», а більшість грає в слабенькій домашній першості.