НЬЮЗ–РУМ

08.06.2010

«Щастя моє» — на «Кінотаврі»

З 6 по 14 червня у Сочі триватиме ХХІ Відкритий російський кінофестиваль «Кінотавр». В основному конкурсі серед 14 відібраних картин буде також українська стрічка, що пройшла освячення у Каннах, «Щастя моє» Сергія Лозниці — при тому, що «Кінотавр» — фестиваль російського кіно. Як пояснили «УМ» в агенції Sota Cinema Group, що продюсувала фільм: «Це відкритий фестиваль, фільм російською мовою, і він про Росію». Організатори фестивалю також вбачають у режисері та його роботі, яка піарилася як український продукт, російськість: незважаючи на те, що у картині немає російських грошей, Лозниця — російський документаліст, заявила програмний директор «Кінотавра» Сітора Алієва, передає РІА «Новости».

Відкрився фестиваль альманахом «Москва, я люблю тебе!»: це 18 п’ятихвилинних скетчів від Єгора Кончаловського, Алли Сурикової, Івана Охлобистіна, Іраклія Квірікадзе, Нани Джорджадзе та ін. Закриє кінофорум остання картина Володимира Мотиля «Багряний колір снігопаду». Посмертно режисер отримав нагороду «Кінотавра» «В пам’ять про безцінний внесок у вітчизняну культуру». Приз «За художній внесок у вітчизняний кінематограф» отримав Гліб Панфілов.

Журі основної програми очолив режисер, продюсер, гендиректор кіноконцерну «Мосфільм» Карен Шахназаров, а журі короткометражних фільмів — Олексій Попогребський, чий фільм «Як я провів цього літа» був відзначений на цьогорічному Берлінале.

Найкращий поцілунок минулого року

У неділю в каліфорнійському місті Юніверсал відбулася щорічна церемонія вручення нагород MTV. Тріумфатором шоу стала вампірська сага «Сутінки. Новолуння» (The Twilight Saga: New Moon). Вона отримала п’ять призів: за найкращий фільм, поцілунок, жіночу роль (Крістен Сюарт), чоловічу роль (Роберт Паттінсон, який також отримав нагороду суперзірки всепланетного масштабу). Нагороду визнання поколінь здобула оскароносна Сандра Баллок.

Нагадаємо, що 7 липня в український прокат виходить третя частина «Сутінок» — «Сутінки. Сага. Затемнення» (The Twilight Saga: Eclipse).