Поміж Рафаелем і Франческою

08.06.2010
Поміж Рафаелем і Франческою

Еліна Світоліна у фінальному матчі турніру юніорів.

Події на кшталт тієї, що сталася минулої неділі на кортах «Ролан Гарроса», трапляються у спортивному житті України нечасто. Востаннє український тенісист переміг на відкритому чемпіонаті Франції майже 20 років тому — у далекому 1991–му 16–річний Андрій Медведєв (щоправда, під прапором СРСР) став найкращим у турнірі юніорів. Тепер юніорське досягнення Андрія повторила 15–річна харків’янка Еліна Світоліна.

 

Десять матчів — випробування Парижем

Після того як із турнірної сітки вже в перший тиждень повилітали всі українські тенісисти–професіонали, погляд українських уболівальників був спрямований у бік юніорської сітки, де змагалися три наші співвітчизниці. Проглядаючи результати кожного ігрового дня, ми дізнавалися, що на ґрунтових кортах не знає поразок Еліна Світоліна. Придивилися до дівчини — і почали порівнювати за зовнішнім виглядом та манерою гри зі славетною бельгійкою Кім Клійстерс. «Але, сказати відверто, навіть у найоптимістичніших думках ми не прогнозували перемогу Світоліної, — каже в розмові з кореспондентом «УМ» віце–президент федерації тенісу України Всеволод Кевлич. — Просто налаштовували Еліну на перемогу в кожному наступному матчі і стежили за тим, аби вона передчасно не розпорошила емоції, не розгубила свої сили». Сама переможниця в коментарі «УМ» також визнала, що до півфіналу не замислювалася про загальний успіх.

Турнірний шлях одеситки, яка тепер представляє Харків, видався нелегкий. Шість поєдинків в одиночному розряді, останній із яких — проти Онс Жабер із Тунісу. Перемога з рахунком 6:2, 7:5 принесла нашій співвітчизниці загальне визнання та увагу. А ще ж були чотири матчі в парі із 17–річною Людмилою Кіченок із Дніпропетровська. Але Еліна часу на відпочинок не має. Після вчорашніх інтерв’ю і зйомки на телебаченні у Світоліної було заплановано зустрічі з охочими запропонувати професіональні контракти, а далі — тренування і нові турніри.

Як танк, до перемоги

Що стосується дорослих змагань, то для нас вони дещо відійшли на другий план, хоча не обійшлися без сенсації. Після того як змагання в жіночій «одиночці» припинили лідерки «посіву» — сестри Уїльямс, а одна з них — Серена (перша ракетка світу) — «загинула» від рук австралійки Саманти Стосур, саме представниці Зеленого континенту пророкували лаври переможниці. Але чи то 26–річна уродженка Брісбена зарано повірила в перемогу, чи не впоралася з хвилюванням, але «Срібний кубок» і чек на суму 1,2 млн. євро дістався італійці Франчесці Ск’явоне, котра, наче танк, прийшла у фіналі до першої перемоги на турнірах такого рангу. Більше того, за два тижні до свого 30–річчя Франческа стала першою італійкою, якій коли–небудь вдавалося виграти турнір серії «Великого шолома». До речі, як не згадати, що й Стосур, і Ск’явоне у Харкові не так давно приводили свої збірні до перемоги над українками в Кубку Федерації.

Щоправда, й сестрички Уїльямс не залишили столицю моди з порожніми руками. Темношкірі американки поклали в сімейну колекцію вже 12–й трофей, здобутий у дуеті на турнірах «великої четвірки». І другий — із «Ролан Гарроса».

А в чоловічому фіналі другий рік поспіль програв Робін Содерлінг. У 2009–му височенний швед поступився Роже Федереру. Тепер Робін вибив швейцарця на стадії 1/4 фіналу. А у вирішальному поєдинку лідера за кількістю «ейсів» на турнірі переграв «король ґрунту» Рафаель Надаль. Для іспанця це вже п’ятий кубок, здобутий на червоних кортах Франції. І — повернення на вершину рейтингу АТР.

Нагадав про себе паризькій публіці й уже згаданий вище Андрій Медведєв — у парі з росіянином Євгеном Кафельниковим він виборов «трофей легенд», яким ще не виповнилося 45 років. На змагання, що проводять у рамках «РГ» із 1998 року, наш найтитулованіший тенісист потрапив уперше і відразу досяг максимуму. Хоча мав нагоду підкорити Париж у 1999 році, але тоді виграти «Срібну чашу» в напруженому п’ятисетовому фінальному поєдинку Медведєву завадив американець Андре Агассі.

 

ТАБЛО

Відкритий чемпіонат Франції (Париж, ґрунт, призові — 16,807 млн. євро). Фінали.

Жінки. Ск’явоне (Італія, 17) — Стосур (Австралія, 7) — 6:4, 7:6 (7:2).

Пари. С. Уїльямс/В. Уїльямс (США, 1) — Пешке/Среботнік (Чехія/Словенія, 12) — 6:2, 6:3.

Чоловіки. Надаль (Іспанія, 2) — Содерлінг (Швеція, 5) — 6:4, 6:2, 6:4.

Пари. Нестор/Жимоньїч (Канада/Сербія, 2) — Длоуги/Паес (Чехія/Індія, 3) — 7:5, 6:2.

Мікст. Среботнік/ Жимоньїч (Словенія/Сербія, 6) — Шведова/Кноул (Казахстан/Австрія) — 4:6, 7:6 (7:5), 11:9.

 

РЕЙТИНГИ

У нових світових рейтингах WTA та ATP, які побачили світ учора, відбулися серйозні зміни. Зокрема, повернувся на трон ATP Рафаель Надаль.

Лідери в чоловіків: Надаль (Іспанія, +1), Федерер (Швейцарія, –1), Джокович (Сербія), Мюррей (В. Британія), Давиденко (Росія).

Лідери в жінок: С. Уїльямс (США), В. Уїльямс (США), Возняцьки (Данія), Янкович (Сербія), Дементьєва (Росія), Ск’явоне (Італія, +11).

Щодо українців, то в чоловіків Олександр Долгополов після вдалого виступу в Парижі (дійшов до третього кола) піднявся на десять позицій і тепер посідає 46–й рядок, а Стаховський упав на вісім щаблів — на 71–й. Марченко зараз 79–й (+1), а Сергєєв — №177 (–5).

У жінок Олена Бондаренко — №29 (+2), Катерина Бондаренко — №36 (–1), Коритцева — №123 (–19), Савчук — №149 (–10), Цуренко — №185 (+29), Бурячок — №190 (+19).

 

ПРЯМА МОВА

Еліна Світоліна: Серед жінок у мене немає кумирів

Переможниця юніорського «Ролан Гарроса» вже тішиться великій кількості пропозицій стосовно професіональних контрактів, але ще хоче пограти у своїй віковій групі

Телефонний дзвінок з «УМ» застав Еліну Світоліну в Харкові — після тріумфу на юніорському турнірі «Ролан Гарроса» 15–річна тенісистка з мамою Оленою вже повернулася на Батьківщину. Донедавна Світоліни мешкали в Одесі, але три роки тому організатор українського тенісу Юрій Сапронов помітив перспективну гравчиню й запросив її навчатися і тренуватися до Харкова, де мають резиденцію всі провідні «ракетки» України.

За словами Олени Світоліної, її донька шкільні іспити за 11–й клас складатиме екстерном, адже на навчання з однолітками часу просто не вистачає: щодня — п’ять годин занять тенісом, ще півтори години займають відновні процедури.

Пані Олена залюбки передала трубку дочці, яку журналісти вчора атакували зусібіч.

 

— Еліно, які враження від перемоги на «Ролан Гарросі»?

— Дуже рада за себе й за Україну. Приємно, що вдалося показати хорошу гру. Щаслива, від того що досягла такого успіху — наразі найбільшого у моєму житті.

— Ви починали юніорський турнір як «несіяна». Коли повірили в можливість тріумфу?

— Я на кожен матч налаштовувалася, як на останній. Тож спочатку про виграш у фіналі навіть і не думала. А про те, що можна стати переможницею всього турніру, замислилася лише після успіху в півфінальному матчі.

— На фінальний поєдинок з Онс Жабер виходили без мандражу?

— Та де там! Ноги тремтіли ледь не до останнього гейму. Відчувалося не просто хвилювання — справжній мандраж. Певно, десь лише в другому сеті більш–менш відновила психологічну рівновагу.

— Еліно, скажіть, коли тепер можна буде побачити вас у матчах із маститими дорослими тенісистками?

— Поки що я виступатиму у своїй віковій групі — в юніорських змаганнях у рамках турнірів серії «Великого шолома». Про турніри WTA говорити зарано — всьому свій час. Мені ще ж тільки 15 років.

— Вас порівнюють із бельгійкою Кім Клійстерс, яка свого часу була першою ракеткою світу. А для вас чия гра слугує повчальним матеріалом?

— Серед жінок у мене немає кумирів. Чесно кажучи, беру у свій арсенал найкраще від усіх тенісистів.

— Як воно взагалі — почувати себе переможницею відкритого чемпіонату Франції?

— Наразі щось суттєве сказати важко... Але дуже приємно, що про мене дізналися в Україні. Ще приємніше, що тепер з’явилося багато пропозицій стосовно професіональних контрактів.