Грози авторитетів

08.06.2010
Грози авторитетів

Тарас Шелестюк упритул наблизився до медалі чемпіонату Європи. (Фото з сайту Boxnews.com.ua.)

Російська столиця регулярно приймає змагання найвищого рівня з різних видів спорту, тому 38–й континентальний форум боксерів–аматорів не став для неї чимось екстраординарним. І слова президента Федерації боксу Росії Бориса Іванюженкова: «За проживання й харчування гостей хвилюватися не варто», сказані на прес–конференції перед стартом турніру, сприймаються як щось саме по собі зрозуміле. Самі господарі, за традицією, мають грандіозні плани: за словами глави російського міністерства спорту, туризму й молодіжної політики Віталія Мутка, Росія розраховує лише на командну перемогу.

 

Руйнуючи амбіції господарів

Боксерський форум почав роботу в суботу в Палаці спорту «Мегаспорт» на Ходинському полі. Журналісти проходили акредитацію, а 270 спортсменів із 42 держав — медичний огляд і зважування. Відбулося жеребкування в усіх 11 вагових категоріях.

Збірна України — переможниця командного заліку минулого ЧЄ — цього дня почала захищати звання найсильнішої команди континенту з трьох виграшів. У ранковій сесії 24–річний представник Миколаєва Сергій Дерев’янченко (вагова категорія до 75 кг) зробив чудовий почин, розбивши норвежця Глоді Енеста з рахунком ударів 16:1. Згодом харків’янин Олександр Гвоздик у вазі до 81 кг не дозволив німцеві Готтлібу Вайссу протриматися до фінального рингу, перемігши його технічним нокаутом уже у другому раунді.

Сенсаційним, а від того особливо приємним, став успіх Тараса Шелестюка (до 69 кг). У стартовому поєдинку сумчанин здолав срібного призера минулорічного чемпіонату світу — росіянина Андрія Замкового. Господар виграв перший відрізок бою — 2:0, але надалі судді фіксували переконливу перевагу нашого співвітчизника за раундами — 2:0, 4:1, і в підсумку — 6:3. «Лише б суддівство було об’єктивним, тоді прорвемося, і можна буде розраховувати на успіх», — казав перед чемпіонатом Тарас.

Закономірність перемоги Шелестюка визнали й фахівці. «Я передивився майже всіх боксерів у цій вазі й не бачив гідних конкурентів Замковому. Очевидно, так думав і сам спортсмен, тому недооцінив українця й не зміг переломити хід двобою на свою користь», — коментує чемпіон Європи 2006 року в цій категорії росіянин Андрій Баланов.

Перші втрати: і тут прилетів Карлсон...

У неділю двоє з трьох наших переможців попереднього дня підтвердили серйозність своїх намірів і пробилися до чвертьфіналів. Шелестюк знову довів перевагу над суперником у третьому, вирішальному, раунді — здолав іменитого турка Ондера Сіпала з рахунком 4:2. А Дерев’янченко знову святкував легкий виграш — його опонент, Вардан Бесальян із Чехії, відмовився продовжувати боротьбу в другому раунді.

А от Олександр Гвоздик у своєму другому поєдинку поступився естонцеві Айнару Карлсону. Вирішальним став другий відрізок, коли наш земляк пропустив кілька потужних ударів і згодом не спромігся надолужити згаяне — 5:8.

Також неділя стала невдалою для Артема Далакяна. У вазі до 51 кг донеччанин замінив капітана команди Георгія Чигаєва, котрий піднявся на категорію вище. Утім дворазовий чемпіон України, як і на торішньому світовому форумі, поступився в першому ж бою. Цього разу Далакян не встояв під тиском іспанця Торріхоса Портільйо — 3:10.

Натомість троє наших співвітчизників позавчора стартували в Москві з перемог. Бійцівський характер проявив Дмитро Буленков із Херсона. Його суперник у вазі до 60 кг, румун Габріель Фодаска,у другій трихвилинці відправив українця в нокдаун. Після цього Дмитро розізлився й упевнено довів сутичку до виграшу за очками — 9:4.

Легше пройшов до наступного раунду миколаївець Олександр Ключко, котрий у вазі до 64 кг розбив азербайджанця Еміля Махарамова — 11:3. А досвідчений суперваговик (понад 91 кг) Роман Капітоненко із Фастова не дозволив сербові Мілутіну Станковичу набрати жодного бала — 7:0.

Учора на турнірі стартували представник Львова Чигаєв (до 54 кг) та Олег Малиновський (до 57 кг). Георгій — чемпіон Європи 2008 року в категорії до 52 кг — не залишив шансів угорцеві Давіду Барні — 7:1. А киянин Малиновський поступився Азату Ховханесяну із Вірменії — 3:10.

Крім боксерів, є на чемпіонаті й наш представник суддівського корпусу. Микола Каракулов у деяких боях виконує функції рефері в ринзі, а частіше входить до складу комісії з п’яти суддів, яка рахує очки.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Український суперваговик Олег Платов провів у німецькому місті Нойбранденбург свій 30–й бій на професіональному ринзі. Наш співвітчизник переміг нігерійця Гбенгу Олукуна технічним нокаутом у шостому раунді. Для 27–річного Платова, який тренується в Бельгії, це вже 29–й успіх при одній поразці.