Коли зав’януть тюльпани

08.06.2010

Ледь не перед кожним чемпіонатом світу голландці потрапляють до когорти фаворитів, але з восьми спроб так жодного разу й не підкорили світовий футбольний олімп. За часів легендарного Йохана Кройфа «помаранчеві» двічі — в 1974 та 1978 роках — здобували срібні нагороди.

Команда Берта ван Марвейка пройшла відбірковий турнір без очкових втрат і отримала перепустку на «мундіаль» першою серед європейців. На думку букмекерів, на груповій стадії (а боротьба у квартеті Е почнеться 14 червня) у збірної Країни Тюльпанів проблем не буде — коефіцієнт на потрапляння голландців до 1/8 фіналу становить 1,12.

«Наша місія — виграти Кубок світу», — каже відомий у минулому гравець національної збірної Франк Де Бур, нині — помічник ван Марвейка. Небезпідставність таких намірів збірна Голландії продемонструвала минулої суботи в Амстердамі, де в товариському матчі познущалася над угорцями — 6:1. Однак успіх дорого їм коштував — серйозну травму підколінного сухожилка отримав Ар’єн Роббен, і тепер півзахисник «Баварії» навряд чи зіграє в Південній Африці. Добре що у «головного» є з кого обирати: Рафаель ван дер Варт із «Реалу», Уеслі Снайдер з «Інтеру», Робін ван Персі з «Арсеналу».

Водночас одразу два практично рівних за силою суперники — збірні Камеруну та Данії (коефіцієнт на вихід обох команд із групи — 1,96) — не проти залишити хлопців із Голландії за бортом «плей–оф». Від Камеруну на його п’ятому «мундіалі» чекають повторення героїчних подвигів 1990 року. Тоді «леви» із 38–річним Роже Міллою у стартовому поєдинку примудрилися обіграти аргентинців, а загалом — стали першою африканською збірною, яка дійшла до чвертьфіналу ЧС. Цікаво, що легендарний футболіст нещодавно розкритикував нинішнього лідера камерунців Самуеля Ето’О: за словами Мілли, той усі сили залишає у своїх клубах, а в грі за збірну ще нічого не продемонстрував. Ето’О обурився і заявив, що може взагалі відмовитись від участі в «мундіалі». Головний тренер африканців Поль Ле Гуен розраховує на допомогу знервованого футболіста, але стурбований його фізичним і, особливо, психічним станом. Минулого тижня у спарингу з португальцями Самуель отримав червону картку, що трапляється рідко в іграх такого рангу.

Для збірної Данії участь у ЧС — уже успіх, про що неодноразово заявляв наставник команди Мортен Ольсен. Однак після чудово пройденого відбору, коли за спиною данців залишилися португальці та шведи, було б недоречно «зливати» матчі в групі. Та це й не в традиціях «червоно–білих»: на попередніх трьох планетарних форумах збірна Данії неодмінно потрапляла в перелік 16 найсильніших.

А от японці під керівництвом Такеші Окади ризикують стати хлопчиками для биття. Такої ж думки і букмекери — шанси на проходження групового бар’єра «самураями» — 4,05. Азіати, починаючи з 1998 року, постійні учасники світових форумів, однак пройти сито відбору змогли лише одного разу — на домашньому «мундіалі»–2002.