Схід у стилі хай–тек

04.06.2010
Схід у стилі хай–тек

Високошвидкісні Джилленхал та Артертон.

Є кілька типів глядачів, які охоче підуть на свіжу картину в нашому прокаті — «Принца Персії»: фанати однойменної комп’ютерної гри, любителі фентезі й костюмованих фільмів та шанувальники східної екзотики. Всіх їх об’єднує те, що вони не чекатимуть від кіно сильної фабули, головне для таких глядачів — картинка і якість зйомки. І тут «Принц Персії» може дати фору «Піратам Карибського моря», яких також продюсував Джеррі Брукхаймер.

Сюжет новоспеченої діснеєвської казки — у стилі «1001 ночі». Є добрий цар і його підступний брат Нізам (Бен Кінгслі), який під личиною друга й радника по одному прибирає вінценосних осіб, щоб самому сісти на трон. На заваді йому стає прийомний син царя — принц Дастан (Джейк Джилленхал). Дорогою йому трапляється розумна та красива принцеса (Джемма­ Артертон), магічні сили (у вигляді Пісків Часу) й вірні друзі (шахрайкуватий шейх та африканський воїн).

На цьому казка у стилі Шахерезади закінчується, і починається хай–тек ХХІ століття. Пригоди й перипетії головних героїв відбуваються на великих швидкостях комп’ютерної гри — перегони на конях, бойові сцени, втечі й навіть залицяння. Все це оздоблене прекрасними дорогими костюмами, казковими містами й пейзажами й приправлене стьобними жартами. Останній прийом, чесно кажучи, дещо дратує: повсякчасне використання в американських блокбастерах робить його банальним й абсурдним.

Чистою, проте без будь–яких претензій на створення характерів, є гра акторів. Джейк Джилленхал усе найкраще залишив у «Горбатій горі». Красуня Джемма Артертон тільки здобуває свої перші перемоги. Винятком хіба що є оскароносний британець Бен Кінгслі, в якого, здається, навіть лисина грає, та Альфред Моліна, чия роль другого плану бере на себе всю увагу глядача. Моліна фігурує в одній із найкумедніших сцен — страусиних перегонах. Він — шейх усіляких харцизяк, такий собі «Робін Гуд» пустелі, який протистоїть податківцям («Податки у нас платять прості бізнесмени») й має слабкість до страусів («Вони схильні до суїцидів, треба слідкувати, щоб не наклав на себе лапи»).

Простий і якісний «Принц Персії» — ідеальна картина для сімейного перегляду. Якщо ви хочете розкрити дитині скарби Сходу, але під казки народів світу вона засинає, голлівудський екшн зробить це за вас.