Яблуко від яблука...

02.06.2010

Здається, зовсім недавно юніорська збірна України виграла домашній чемпіонат Європи, що відбувся у Донецьку й Маріуполі. Але минув рік, і покоління тріумфаторів перейшло на наступний рівень, відкривши дорогу новим молодим талантам. Колектив нині 19–річних хлопців уже тривалий час очолює Анатолій Бузник. Минулої осені його підопічні подолали перший кваліфікаційний етап чемпіонату Європи–2010, а завершальний крок до фінальної частини мали зробити вже на рідній землі. Напередодні дорослого Євро–2012 УЄФА намагається «навантажити» Україну турнірами для практики, тож укотре довірила нам проведення відбіркового етапу серед молодих.

Матчі так званого еліт–раунду приймали райцентр Бородянка, що в Київській області, та столичний стадіон НТЦ ім. Банникова. До фінальної частини юніорського Євро потрапляв лише переможець квартету.

Наші хлопці почали впевненою перемогою над боснійцями, але потім ускладнили собі завдання поразкою ірланд­цям. Позавчора у двобої з англійськими ровесниками в Бородянці українцям потрібно було вигравати з різницею у два м’ячі. Лише під завісу зустрічі форвард «Кримтеплиці» Ігор Зубко подарував господарям шанс на підсумковий успіх. Утім уже за кілька хвилин півзахисник «Тоттенхема» Дін Парретт та наш хавбек Євген Задоя, котрий побачив перед собою другу жовту й автоматично червону картку, ці надії розвіяли.

Тож до фіналу, що незабаром відбудеться у Франції, потрапила Англія, а наші юніори шукатимуть своє щастя вже в лавах молодіжної збірної.

 

ТАБЛО

Юніори

Чемпіонат Європи (U–19). Відбірковий турнір. Еліт–раунд, група 3 (Бородянка, Київ).

1–й тур. Україна — Боснія і Герцеговина — 4:1, Англія — Ірландія — 1:0.

2–й тур. Україна — Ірландія — 0:1, Англія — Боснія і Г. — 4:0.

3–й тур. Україна — Англія — 1:1 (Зубко, 81 — Парретт, 83; вилучення: Задоя, 84 (У)), Ірландія — Боснія і Г. — 1:0.

Підсумкове становище: Англія — 7, Ірландія — 6, Україна — 4, Боснія і Г. — 0.

Товариські матчі

ПАР — Гватемала — 5:0, «Чикаго» — «Мілан» — 0:1, Чилі — Ізраїль — 3:0, Гамбія — Мексика — 1:5, Білорусь — Корея — 1:0, Венесуела — Канада — 1:1, Словаччина — Камерун — 1:1.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Головний тренер збірної України Мирон Маркевич, як і обіцяв, на сьогоднішній товариський матч із норвежцями взяв шістьох гравців «молодіжки»: воротарів Бойка й Каніболоцького, оборонця Ракицького, півзахисників Степаненка та Ярмоленка, нападника Зозулю. Через травму не полетів до Осло хавбек Морозюк. Відпустили тренери з розташування команди форварда Селезньова.