Із широко закритим ротом

22.05.2010
Із широко закритим ротом

Велике прання телевізорів і газет організував рух «Відсіч». (Фото Рейтер.)

Учора в кількох містах відбувся «ритуал очищення українських ЗМІ». Акції проводили у Києві, Львові, Харкові, Житомирі, Чернігові, Кіровограді, Одесі та Івано–Франківську. У столиці, під пам’ятником Сковороді на Контрактовій площі, під час театралізованого дійства Її Величність Конституція (символічно, що реальне ім’я дівчини — Вікторія) боролася з костюмованою Цензурою. Ворогиня перешкоджала учасникам акції читати газети і вимащувала їхні обличчя землею. Конституція намагалася відмивати читачів і відганяла Цензуру.

Відтак учасники акції організували символічне очищення вітчизняних мас–медіа. Під плакатами «Ми за чистоту преси!», «Цензура — шлях до тоталітаризму», «Відмиємо ЗМІ від цензури!», «Свободу слова!» активісти прали газети у тазиках із мильною водою, ще хтось старанно мив екрани телевізорів. За лічені хвилини зі шпальт газет почав змиватись бруд (щоправда, разом сходила і фарба). Кульмінацією акції став вихід Цензури на постамент під Сковородою. Її зустріли гучним скандуванням «Цензурі — ні!». Гасло підхопили й журналісти, які висвітлювали акцію. Оксана Білоус, якій дісталась роль «нечистої дами», хвалилась: «Коли люди почали кричати, я зрозуміла, що зіграла свою роль гарно».

Акцію влаштувала неформалізована організація «Відсіч», допомагала проста ініціативна молодь. Речниця акції Анастасія Розлуцька зазначила в коментарі «УМ», що таким чином активісти виступили на підтримку журналістів, які зазнали утисків від влади. Учасники протесту нагадали про тривожні заяви репортерів кількох телеканалів. А також звернули увагу на те, що нещодавно «регіонали» захотіли запровадити покарання за публікації «безвідповідальних заяв політиків», а кілька днів тому Адміністрація Президента намагалася заборонити пускати в ефір скандальний запис із падінням вінка на Віктора Януковича.

«На свободу слова накидається зашморг, — заявила «УМ» пані Розлуцька. — А це відбувається тоді, коли влада не встигає виконати свої зобов’язання. Впливати на ЗМІ — означає обмежувати розвиток суспільства».

Ірена ТИМОТІЄВИЧ

 

ДО РЕЧІ

Учора — в день народження Георгія Гонгадзе — українські журналісти започаткували громадський рух «Стоп цензурі!», діяльність якого спрямована на запобігання перешкоджанню професійній діяльності працівників ЗМІ та порушенню професійних стандартів при висвітленні суспільно–політичних питань. У рамках проекту в Києві відбулася дискусія з проблем інформаційного простору України за участю провідних вітчизняних журналістів.