«Машинне» благословення

22.05.2010
«Машинне» благословення

Ай–Фейрі оголошує Томохіро і Сатоко чоловіком і дружиною. (Фото з сайту Daylife.com.)

Навіть коли молодята промовляли сакраментальне «так», очі більшості гостей шлюбної церемонії були прикуті не до них, а до «священика». Воно й не дивно: вперше в історії подружній зв’язок скріпив... робот.

Зазвичай 120–сантиметровий робот Ай–Фейрі (Я–Казковий) працює гідом в одному з токійських музеїв. Але заради Томохіро Сібати та Сатоко Інуе, які побралися на даху ресторану, йому довелося виконати незвичну для себе місію. Як повідомляє агенція «Рейтер», завдяки додатковому програмному забезпеченню апарат цілком непогано впорався з новим викликом, оголосивши Томохіро та Сатоко чоловіком і дружиною.

Таку нетипову шлюбну церемонію пара обрала не випадково, адже познайомили закоханих саме роботи. Інуе працює на фірмі, яка виготовляє апарати серії I–Fairy, а Сібата — професор роботехніки в Інституті науки та технологій у місті Нара. Ініціатором ідеї була молода, яка прагнула показати людям, що роботи можуть брати участь у їхньому щоденному житті. «Я не сумніваюся, що через якийсь десяток років роботи супроводжуватимуть нас усюди. Тому раджу придбати одного вже зараз», — заявила усміхнена Сатоко, ненав’язливо прорекламувавши послуги своєї фірми на весь світ.