НОВИНИ ПЛЮС

19.05.2010

ЄС дарує Києву півмільярда євро

Учора Європейський парламент у Брюсселі схвалив рішення виділити Україні 500 млн. євро як допомогу під час фінансової кризи. Президент Європарламенту Єжи Бузек назвав Україну «близьким стратегічним партнером Європейського Союзу» і відзначив, що «ЄС допомагає мобілізувати фінансову допомогу для підтримки реформ українського енергетичного сектору, включаючи розвиток збалансованого рішення щодо середньострокового газового транзиту та зобов’язань, згідно з газовими платежами». За словами Бузека, у плані макроекономічної допомоги «ЄС може зробити свій внесок в економічну стабілізацію, якщо головні політичні сили в Україні гарантують політичну стабільність і встановлять широкий консенсус щодо ретельної імплементації необхідних структурних реформ».

МВФ відзначає прогрес

Міжнародний валютний фонд відзначив «значний прогрес» у переговорах з Україною про кредит у 19 мільярдів доларів. «У нас ще є спірні питання навколо консолідації податків і банківської реформи», — зазначив позавчора постійний представник МВФ в Україні Макс Альєр.

Цього тижня очікується прибуття в Україну місії МВФ, яка проаналізує можливість уряду виконати параметри дер­жбюджету.

Позиція Львівської облради

Львівська обласна рада не змогла висловити недовіру главі облдержадміністрації, «регіоналу» Василю Горбалю. За проект відповідного рішення вчора на сесії проголосували 58 депутатів (необхідно — 61). При цьому три бюлетені визнали недійсними, повідомляє «Інтерфакс–Україна».Відтак рішення про політичну ситуацію в Україні ухвалено без цього пункту. Депутати облради вимагають від Верховної Ради, проведення позачергових виборів у парламент, а також підтримують ініціативу з оголошення імпічменту Президенту Януковичу через підписання угод із РФ у Харкові.

Акції кримських татар

За різними оцінками, від 8 до 12 тисяч кримських татар учора взяли участь у маніфестаціях та траурному мітингу в Сімферополі з нагоди 66–х роковин депортації кримськотатарського народу. Серед гасел — «Вимагаємо повномасштабної реабілітації кримськотатарського народу!», «Відновлення освіти кримськотатарською мовою — порятунок від асиміляції», «Ні військовим базам у Криму», «Корінні народи мають право на самовизначення». У резолюції мітингу, зокрема, зазначили: «Необхідно терміново скликати під егідою міжнародних та європейських організацій міжнародний форум з питання відновлення прав кримськотатарського народу на своїй батьківщині (у Криму) і забезпечення його безпеки та гарантій розвитку в Україні».

Відділ кадрів

Віталій Докаленко — екс–керівник телеканалу «Тоніс», який також тривалий час був президентом НТКУ, — вчора став генеральним продюсером групи каналів «1+1». Відтак телегрупа олігарха Ігоря Коломойського розпочала організаційні зміни, повідомляє прес–служба «1+1». Свою нову посаду Докаленко суміщатиме з нинішньою — генерального директора телеканалу «Сіті», що теж є частиною групи Коломойського.

Метаморфози сина Герман

На сайті Міністерства з надзвичайних ситуацій син Ганни Герман Микола Коровіцин, котрий обіймає посаду заступника міністра, змінив прізвище. Як помітив «Обком», тепер Микола — Герман, аби чіткіше простежувався зв’язовк із високопоставленою матір’ю, заступником голови адміністрації президента. Коровіцин — прізвище першого чоловіка пані Ганни, Миколиного батька.