Хто постраждав — усі на допит

19.05.2010

Уже сьогодні Регламентний комітет ВР планує розглянути подання Генпрокуратури щодо зняття недоторканності з депутатів Юрія Гримчака й Андрія Парубія, проти яких порушено кримінальну справу за скоєні ними дії 27 квітня під час ратифікації угоди про продовження терміну перебування Чорноморського флоту РФ на території України. За словами лідера фракції Партії регіонів Олександра Єфремова, після того це питання можуть винести на розгляд у сесійну залу вже впродовж двадцяти днів, «якщо буде консолідоване рішення фракцій». Мовляв, попередньо коаліція готова позбавити двох нардепів з опозиційної «НУНС» недоторканності, та й голосів вистачить. Тим більше що про готовність підтримати скандальне подання Генпрокурора учора заявив і лідер КПУ Петро Симоненко.

Водночас нардеп Геннадій Москаль, який нині надає юридичну підтримку нардепу Гримчаку, переконаний, що Регламентний комітет ВР не має права розглядати питання позбавлення повноважень двох «нунсівців» до закінчення розгляду їхніх справ у суді. Нагадаємо, що позавчора депутати Гримчак і Парубій оскаржили постанову про порушення проти них кримінальної справи у Печерському райсуді.

Мало цього, пан Москаль, відстоюючи інтереси колег, перейшов у контрнаступ і просить Міноборони, МВС і СБУ провести переоблік димових гранат, у застосуванні яких 27 квітня у сесійній залі парламенту, власне й звинувачують депутатів. Адже в постанові слідчого, екс–заступник міністра внутрішніх справ Москаль прочитав, що Гримчак і Парубій нібито пронесли до парламенту три ручні димові гранати білого диму РДГ–26. Водночас генералу міліції відомо, що такі гранати в іграшкових магазинах не продаються, їх мають на озброєнні лише спецпідрозділи, тож нардеп Москаль і звернувся до керманичів силових структур із відповідним запитом: бува не пропадали у вас гранати? «Якщо ж всі гранати РДГ–26 перебувають у місцях їхнього зберігання, то ми спостерігаємо картину великої провокації, спрямовану проти опозиції і проти окремих народних депутатів України», — вважає Геннадій Москаль.

Натомість столична прокуратура й далі викликає на допит, швидше, постраждалих у день ратифікації Харківських угод, ніж тих, хто на них нападав. Зокрема, слідчі хочуть допитати депутатів групи «За Україну!» В’ячеслава Кириленка, Ксенію Ляпіну, Володимира В’язівського, Лілію Григорович, Володимира Карпука, Івана Стойка та інших. Добре, що «правопохоронці» поки що не додумалися викликати на допит ще й нардепа Олеся Донія, якого по–звірячому побили того дня «регіонали». За словами БЮТівця Сергія Соболєва, пан Доній уже три тижні перебуває у лікарні з діагнозом «важкий струс мозку», але покращення його здоров’я досі немає.

Однак проти жодного нардепа з ПР, які розпочали бійку та кулаками прокладали шлях до ратифікації принизливих угод, жодної кримінальної справи не порушено. Тому фракції БЮТ та «НУНС» наполягають на створенні Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради щодо подій 27 квітня для всебічного вивчення ситуації. «Ми категорично проти застосування вибіркового підходу до пошуку винних. Ми не допустимо, щоб із депутатів опозиції робили крайніх», — зазначає перший заступник голови фракції БЮТ Андрій Кожем’якін. Учора з парламентської трибуни від фракції «НУНС» виступив проти подвійних стандартів із боку влади при вибірковому порушенні кримінальних справ проти депутатів й голова фракції Микола Мартиненко.