Показовий показ

19.05.2010

Лакмусовим папірцем на дотримання новою владою принципів свободи слова в Україні стали взаємини з Москвою, тобто їх висвітлення на провідних телеканалах. Попри «сигнальні» виступи новинарів «1+1» та СТБ, «прилизані» сюжети проскакують і на цих каналах. А найбільша лояльність до влади залишається на Першому Національному, «Інтері» та ICTV. Позавчора, на початку візиту до Києва президента Росії Медведєва, продзвенів ще один дзвіночок, який засвідчив небажання посадовців дати медійникам право на власний розсуд вирішувати, що їм говорити і показувати.

Скандал спровокувала природа: під час церемонії біля могили Невідомого солдата порив вітру перекинув важкий ялиновий вінок на Віктора Януковича, котрий якраз зігнувся в поклоні. Взагалі–то це дрібниця, що не є суспільно значущою і не може відволікати від серйозних питань нинішніх українсько–російських відносин. Проте дуже промовистим виявилося ставлення адміністрації Президента до можливого висвітлення у ЗМІ «вінка Януковичу від Невідомого солдата».

За свідченням кореспондента «Української правди» Сергія Лещенка, після недоброго жарту стихії до журналістів підійшов начальник Головного управління з питань комунікацій адміністрації Президента Олексій Кошелєв і попросив, щоб не ставили відео з падінням вінка в ефір. Саме це і спровокувало «розборки» серед телевізійників.

Канали, чиїх камер не було на церемонії покладання вінків, упродовж кількох годин ніде не могли дістати табуйований відеозапис. Знімав інцидент із вінком зокрема канал ICTV, але колегам там від початку відповідали, що цих кадрів на ICTV немає.

Журналістка Ірина Герасимова з «5–го каналу» пробувала отримати відео у продюсера телеканалу «Росія» Володимира Озерова, який приїхав до Києва в пулі президента Медведєва. Але відповідь була відвертою: дати кадри не можу, оскільки такою є позиція адміністрації Президента України.

Утім, уже по обіді кумедний ролик з’явився на інтернет–сервісі YouTube і набув статусу «відео дня» в усьому світі. Майстри «фотошопу» одразу наробили безліч гумористичних колажів та інших переробок сюжетів на тему «Янукович і вінок» та «Янукович і Медведєв під дощем». Але інтрига залишалася та сама: хто в Україні покаже це ввечері по телевізору?

Кілька годин активних принципових пошуків та розголосу в інтернет–виданнях про заборону показу дали результат, протилежний побажанням посадовців: курйозний відеозапис у вечірніх новинах показали «Новий канал», ТРК «Україна» («Шустер live»), «5–й канал», ТВі та СТБ. У новинах «1+1» та ТРК «Україна» були продемонстровані фотографії сайту «Українська правда». На «1+1» курйоз у вигляді відео видали вже в нічних новинах.

Утрималися від показу конфузу «Інтер», ICTV та дер­жавний Перший Національний.

За словами журналіста «Шустер live» Мустафи Найєма, їхня редакція всіляко допомагала в поширенні пікантного відео серед колег, при цьому адміністрація Президента заборонила поширювати відеозапис і вилучала його з каналів.

«Заборона показувати відео з вінком — це була ситуативна дурниця або вияв непрофесійності представника адміністрації Президента, яка дорого коштувала його роботодавцям, — говорить у коментарі «УМ» телеексперт Отар Довженко. — Якби не було побажань чи вимог до журналістів не публікувати ці фото і відеозаписи, навряд чи епізод із вінком став би чимось більшим за черговий «ґеґ», яких чимало навколо кожного нашого можновладця. Натомість заборона привернула до історії з вінком надмірну увагу, і навіть телеканали, які за звичайних обставин не стали б показувати це відео, мусили його продемонструвати — хоча б для того, щоб довести відсутність цензури. У результаті відео з вінком побачить більше людей, ніж якби заборони не існувало».

Так, від непередбачуваних ситуацій не застрахований ніхто: Джордж Буш падав зі скутера, давився бубликом і потрапляв під «обстріл» черевиками, Сильвіо Берлусконі отримував по обличчю сувенірним зображенням Міланського собору і стояв увесь заюшений кров’ю, Хілларі Клінтон губила туфлі, Ніколя Саркозі «ловили» на пляжі в кумедних трусах. Такі непередбачувані прикрощі відомих політиків знімали на камеру, але ніхто ані в Америці, ані в Європі не накладає табу на публічний показ того, що вдалося побачити репортерам. Тільки в країнах, де чинять тиск на свободу слова — на кшталт Росії і віднедавна України, можливі «побажання» до засобів масової інформації не показувати «незручні» картинки з життя державного керівництва.

Наразі залишається сподіватися, що «після цього (показу «вінка» на багатьох українських каналах), як після «Пропало всьо», нікого не звільнять. Це в ефірі програми «Шустер live» позавчора ввечері пообіцяла народна депутатка від Партії регіонів, екс–журналіст Олена Бондаренко.

Коментуючи інформацію про те, що в журналістів відбирали це відео, вона заявила: «Ми з вами можемо говорити про те, що хтось у когось щось відібрав, коли про це, як мінімум, будуть якісь заяви інших каналів. Наразі таких заяв немає», — підкреслила «регіоналка».

 

НА ВСІ ЗАСТАВКИ

Від сьогодні «Перший національний» починає показ засідань Кабінету Міністрів України. Як повідомляє сайт «Телекритика», прямі ефіри з Кабміну відбуватимуться на УТ–1 щосереди, час початку — о 10:00 (як і засідання уряду).

За словами заступника гендиректора НТКУ з інформаційних питань Олександра Пантелеймонова, трансляції включатимуть вступне слово Прем’єр–міністра Миколи Азарова та кілька перших запитань–відповідей. Загальна тривалість програми — 30—40 хвилин. Покази здійснюватимуться в межах державного замовлення на висвітлення діяльності органів влади.