Соло в океанах

19.05.2010

Австралійська школярка Джессіка Уотсон стала наймолодшою людиною у світі, яка здійснила одиночну навколосвітню подорож на яхті без заходів у порти. Як повідомляє агенція «Ассошіейтед пресс», минулої суботи відчайдушна Джесс фінішувала в Сіднейській бухті, де її зустрічали батьки, керівництво штату Новий Південний Уельс, а також численні прихильники.

Подорож міс Уотсон почалася тут же, в Сіднеї, 18 жовтня минулого року. За 210 днів Джессіка подолала 38 тисяч кілометрів. Дівчина пройшла зигзагами через Тихий океан, перетнула екватор, повернула знову на південь, обігнула мис Горн (мандрівниця назвала крайню точку Південної Америки «Еверестом для яхтсменів»), потім по Атлантичному океану допливла до південних око­лиць Африки й далі через Індійський океан — до південного узбережжя рідної Австралії.

Цікаво, що офіційні австралійські особи всіляко радили дівчині утриматися від небезпечної подорожі, надто ж після того, як її «гламурна» яхта рожевого кольору зав­довжки 10,2 метра під час тренувань у вересні зіткнулася з транспортним судном. Але Джессіка була впертою. Особливе задоволення їй приносило спілкування з шанувальниками по інтернету — в перервах між штормами Уотсон писала у свій блог на сайті jessicawatson.com.au.

Раніше наймолодшим учасником сольного навколосвітнього плавання був 17–річний британець Майк Перем. Але через технічні проблеми він був змушений тричі заходити в порти, тож офіційним рекордсменом називали 18–річного австралійця Джесса Мартіна. Свій рекорд він установив у 1999 році.