Замість золота — діаманти

19.05.2010

Здавалося, не так давно легкоатлети придумали елітну «Золоту лігу», аби якнайкраще комерціалізувати свій вид спорту, але й вона віджила своє. Останнім часом інтерес спортсменів до цих змагань упав — виграти всі шість турнірів було дуже важко, а за перемоги на окремих етапах платили порівняно небагато. Тож із 2010 року Міжнародна легкоатлетична федерація (ІААФ) запровадила нову серію — «Діамантову лігу», суттєво розширивши кількість і географію турнірів. Замість шести стартів тепер під новою егідою записано аж 14, і відбуватимуться вони не лише в Європі, а й у Азії та США. Призовий фонд етапу становить 450 тисяч доларів — по 30 на кожну з 15 представлених дисциплін. Загалом до «Діамантової ліги» потрапили 32 види, кожен з яких сім разів значиться в календарі етапів. Щоправда, гроші видадуть лише за потрапляння у першу вісімку, а переможцеві етапу дістанеться 10 «штук» доларів. За призові місця нараховують очки, за якими наприкінці літнього сезону й визначать головного тріумфатора. Заради виправдання назви турніру героєві презентують діамант вартістю 80 тисяч доларів.

Аби гарантувати постійний глядацький інтерес, ІААФ заздалегідь уклала угоди про участь у турнірах із головними зірками — призерами Олімпійських ігор, чемпіонатів світу й континентів.

На першому етапі, що днями відбувся у столиці Катару, місті Доха, спортсмени оновили дев’ять найкращих результатів сезону у світі. Щоправда, і виступати на повітрі вони почали недавно. Найбільше вразив біг на 100 м ямайця Асафи Пауелла — 9,75 сек.

Із українців у Досі засвітилася лише Тамара Твердоступ, але на дистанції 1500 м вона задавала темп, виконуючи функції пейсмейкера, і на високі місця на претендувала. Зате вже на наступному турнірі ДЛ, що відбудеться найближчої неділі у Шанхаї, шестеро наших у листах–заявках дають надію сподіватися на потрапляння на п’єдестал. Твердоступ тепер бігтиме 5000 м, Тетяна Петлюк — 800 м, Анастасія Рабченюк — 400 м із бар’єрами; Максим Мазурик стрибатиме з жердиною, Андрій Макарчев — у довжину, Світлана Мамєєва — потрійним.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

На змаганнях багатоборок в італійському Дезенцано–дель–Гарда українка Ганна Мельниченко посіла третє місце.