«Жовтий диявол» з автомата

15.05.2010

У час, коли гроші знецінюються, а ціни на золото сягають історичного максимуму, не дивно, що попит на цей метал зростає. Пропозиція ж подекуди набуває вигадливих форм. Так, у 5–зірковому готелі «Емірейт пелес» в Абу–Дабі встановили автомат із продажу золотих зливків під назвою Gold To Go («Золото з собою»).

Не лише шейхи ОАЕ, а й усі бажаючі можуть придбати в автоматі золоті бруски на вибір — вагою в один, п’ять і десять грамів, а також одну унцію (28,35 грама). Як повідомляє сайт Arabian Business, вартість зливків 24–каратного «жовтого диявола» залежно від ваги становть від 175 до 4645 дирхамів (приблизно 48—1269 доларів). Але ціна не є сталою. У автомат вбудовано комп’ютер, який кожні десять секунд (!) відстежує поточні ціни на золото на світових ринках. Відповідно, вартість зливків від розумної машини постійно змінюється.

Також через автомат в Абу–Дабі можна купити золоті монети різної ваги із символами країн–виробників — Канади, Австралії та Південної Африки.

Слід зазначити, що ідея встановити загальнодоступну машину для продажу золота вже не нова. Перший такий автомат у червні 2009 року почав діяти у Німеччині — на залізничному вокзалі Франкфурта.