Чемпіонат для других

15.05.2010
Чемпіонат для других

Нападник казахів Вадим Краснослободцев марно підкотився під воротаря збірної Словаччини Петра Будая. (Фото Рейтер.)

У 1980–х роках Міжнародна федерація хокею не проводила чемпіонати світу в ті роки, коли відбувалися Олімпійські ігри. І, мабуть, правильно робила. Принаймні на такі думки наштовхує нинішня світова першість. Адже десятки провідних хокеїстів планети проігнорували виступ у Німеччині без поважної причини. Точніше, пославшись на втому після олімпійського турніру, сезонів у НХЛ, КХЛ або навіть на міфічні травми. Насправді ж зрозуміло, що чемпіонат світу дещо втратив свій авторитет, надто ж у рік Олімпіади. Тому зірки його нехтують, і в збірних другого ешелону з’являється шанс «пощипати» еліту та піднятися на вищі позиції.

Аж 26 легіонерів із НХЛ відмовилися поповнити склад збір­ної Швеції, близько двадцяти — національну команду Чехії. Ле­гендарний чеський форвард Яромір Ягр, який приїхав до Німеччини захищати честь своєї країни у віці 38 років, різко висловився на адресу таких хокеїстів: «Раніше ми грали просто через почуття патріотизму, а тепер гравцям треба цілувати дупу, щоб вони приїхали до збірної».

Трохи інша ситуація в лавах чемпіонів світу–2002 — словаків, де нині у складі лише троє енхаелівців. Більшість словацьких зірок відмовилася виступати під керівництвом американця Глена Хенлона, який після Олімпіади–2010 змінив на посаді головного тренера Яна Філца. Додамо, що Хенлон свого часу тренував команду Білорусі, після нього «сябрів» очолював Михайло Захаров, який поєднував цю посаду з роботою у збірній України, а після Ванкувера Захарова «посунули», й тепер команду Білорусі очолює Едукард Занковець. Утім така ротація не посилила «червоно–зелених» — білоруси в групі виграли лише один матч у відверто слабших казахів.

На загальному тлі виділяються канадці й росіяни — саме їх знову вважають основними претендентами на золоті медалі. Російський колектив ще чекає з–за океану Дацюка з «Детройта», а вчора отримав із «Піттсбурга» Малкіна й Гончара. А от головний зірковий «пінгвін» — капітан канадців у Ванкувері–2010 Сідні Кросбі — поповнив когорту тих, хто відмовився грати на світовій першості.

 

ТАБЛО

74–й чемпіонат світу. Вищий дивізіон (Німеччина). 3–й тур

Група А. Росія — Білорусь — 3:1, Словаччина — Казахстан — 5:1.

Підсумкове становище: Росія — 9, Словаччина — 6, Білорусь — 3, Казахстан — 0.

Група С. Норвегія — Франція — 5:1, Швеція — Чехія — 1:2.

Підсумкове становище: Швеція, Чехія, Норвегія — 6, Франція — 0.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

«Льотчики» з Філадельфії виграли вже три матчі серії поспіль.

НХЛ. Кубок Стенлі. 1/4 фіналу. «Філадельфія» — «Бостон» — 2:1 (серія до чотирьох перемог — 3:3).

* * *

Новостворений ХК «Будівельник», хоча ще не підписав контракту з жодним гравцем, уже склав план підготовки до сезону 2010/2011. У липні–серпні команда проведе збори в Чехії й Фінляндії, 20 серпня зіграє в Білорусі контрольний матч із мінським «Динамо», а насамкінець проведе в рідних стінах турнір за участю трьох–чотирьох клубів. Старт «Будівельника» у КХЛ призначено на 9 вересня.