Не підіграли

14.05.2010
Не підіграли

«Нашій Україні» не подобається, що опозиційний рух стає «Комітетом захисту Тимошенко». (Фото Рейтер.)

Партія «Наша Україна» відмовилася від юридичного входження в Народний комітет захисту України. Відповідне рішення ухвалили на засіданні президії політради «НУ» позавчора ввечері. Водночас «нашоукраїнці» висловили готовність усіляко підтримувати діяльність КЗУ.

«Народний комітет захисту має стати дійсно організацією об’єднання громадян у боротьбі за демократичну європейську Україну, а не перетворитися на майданчик змагань політиків за одноосібне лідерство та інструмент здобуття політичних дивідендів. «Наша Україна» вважає, що завдання політичної партії — координувати діяльність з Комітетом у питаннях захисту національних інтересів і надавати комітету всебічну допомогу у розгортанні громадського руху опору, а не декларувати юридичне входження до цього комітету», — йдеться в заяві президії «НУ». Партія Віктора Ющенка бачить, що передову роль у цьому об’єднанні намагається грати Юлія Тимошенко, «її мета — постати лідером опозиційних сил». Але «Наша Україна» вважає, що антиукраїнську політику «може зупинити лише масовий народний опір, консолідовані дії більшості українських громадян», а «самих лише можливостей опозиційних політичних партій для цього сьогодні не достатньо». Відтак партія Ющенка закликала до координації зусиль передусім не з БЮТ, а з УНП Костенка, партіями «За Україну!» Кириленка, «Фронтом змін» Яценюка, «Громадянською платформою» Гриценка, «Українською платформою» Жебрівського, УРП «Собор» Матвієнка та ін.

Українська народна партія теж ухвалила рішення не входити в Комітет захисту України. «Входження у комітет — це підігрування сценарію по створенню двополюсної політичної моделі, де і влада, й опозиція представляють інтереси великого капіталу», — відзначили в УНП. Натомість «костенківці» вважають за необхідне створити «праву опозицію».

 

КОМЕНТАР ІЗ ПРИВОДУ

Андрій Парубій,
народний депутат, член «Нашої України»:

— Я не входжу до президії партії, тому мені важко коментувати це рішення. Але можу сказати, що на рівні області ми створили комітет, куди ввійшли всі націоналдемократичні сили. Більше того, ми зробили позитивний прецедент: провели акцію протесту, зібрали 5 тисяч львів’ян, закликали їх прийти винятково з державними прапорами. Вважаємо, що опозиційний рух має вийти за межі партій. Сумно, коли ці процеси нагадують змагання амбіцій і не є бажанням творити спротив. Старі форми проявляють свою несформованість. Діяльність опозиційних сил в областях має стати прикладом і для Києва. Опозиційний рух має ставити за мету не підсилення якогось політика чи партії, а боротьбу з антиукраїнськими силами.