Київ б’є Київ

14.05.2010
Київ б’є Київ

У третьому поєдинку проти «Києва» нападник «Будівельника» Артур Дроздов (праворуч) зробив найбільше підбирань. (Фото з сайту БК «Київ».)

«Будівельник», шестиразовий чемпіон України, востаннє здобував золоті медалі внутрішньої першості далекого 1997 року. Після того одна з двох найтитулованіших українських команд (в «Азовмашу» теж шість золотих комплектів нагород) по разу вигравала «срібло» й «бронзу», а пізніше взагалі втратила статус лідера вітчизняного баскетболу. Але зараз у вболівальників «Будки» чудовий настрій: після багатьох років животіння їхні улюбленці нарешті мають надійну фінансову підтримку, а позавчора вперше за 12 років отримали право позмагатися у фінальному поєдинку за звання чемпіона країни. У попередньому сезоні кияни грали у фіналі УБЛ, але тоді й ліга була «неофіційна», і сила опонентів — зовсім інша.

У баскетбольного клубу «Київ», до якого у фанів «Будівельника» особлива «любов», були шанси продовжити серію хоча б іще на один поєдинок. Дві перші чверті молоді «вовки» на рівних змагалися з переможцями регулярного чемпіонату, а після третьої чверті навіть вийшли вперед на одне очко. Але в останній десятихвилинці номінальні господарі відстали від «Будки» на 12 пунктів, завершивши півфінальну серію без єдиної перемоги.

Серед підопічних Андрія Підковирова відзначився результативністю захисник Максим Балашов. У двох попередніх матчах він набрав 3 та 11 очок відповідно, а позавчора здобув 18 пунктів. Гравці «Будки» у третій грі нарешті не поступилися «Києву» під щитом і назбирали 32 підбирання — стільки ж, щоправда, мали й опоненти. Особливо в цьо­му компоненті постарався для «Будівельника» Артур Дроздов: форвард, який починав сезон у збанкрутілому «Донецьку», хоч і набрав усього три очки, але зробив 12 підбирань.

У фіналі «Будка» чекає кращу команду з пари, в якій змагаються маріупольський «Азовмаш» та запорізьке «Ферро–ЗНТУ». З останніми у киян свої рахунки: саме команді Кирила Большакова «будівельники» поступилися у півфіналі Кубка суперліги, який планували виграти. Хоча цікавіше було б подивитися на суперечку «Будівельника» з «Азовмашем». Тоді б саме ці дві команди в очному протистоянні визначили, хто гідний стати абсолютним лідером в Україні за кількістю чемпіонських звань.

Поки що в другій півфінальній парі перед ведуть азовці. Це дещо несподівано, адже в чемпіонаті «леви» фінішували на шостому місці. У середу вирішальну роль у перемозі над запорізькими легіонерами зіграли легіонери маріупольські: найвлучнішими у господарів стали Рамел Каррі, Діметріус Александер та Роландас Ярутіс.

Тренер запоріжців Кирило Большаков після гри явно був не задоволений діями судді матчу, а наставник «Азовмашу» Сергій Завалін відзначив самовіддачу гравців та вищу мобільність нападу його команди. Сьогодні суперники ще раз зустрінуться на маріупольському паркеті.

 

ТАБЛО

Суперліга. Півфінал. «Азовмаш» — «Ферро» — 107:97 (Каррі (23), Александер (20) — Буртт (25), Тіггс (19); серія до трьох перемог — 2:1), «Київ» — «Будівельник» — 57:68 (Салтовець (11), Пустозвонов (10+7 підб.) — Балашов (18), Ель–Амін (13); серія — 0:3).

Матчі за 5–8–ме місця. «Говерла» — «Одеса» — 83:96 (2:1), «Дніпро» — «Кривбас–баскет» — 72:89 (0:3).

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Визначилися міста, у яких чоловіча збірна України прийматиме своїх опонентів по відбору до фінальної частини Євробаскету–2011. Жоден із поєдинків не відбудеться у столиці: 2 серпня наші зіграють проти македонців у Південному, 11 серпня проти угорців — у Львові, матчі з командами Боснії і Герцеговини та Великої Британії пройдуть, відповідно, 20 та 29 серпня у Дніпропетровську.