Новий варіант старої традиції

14.05.2010
Новий варіант старої традиції

Футболісти мадридського «Атлетико» на чолі з Дієго Форланом святкують другий євротрофей клубу в історії. (Фото Рейтер.)

Трансформація розіграшу Кубка УЄФА в Лігу Європи вийшла символічною. Останній переможець турніру під старою назвою, донецький «Шахтар», поступився у «плей–оф» нового змагання лондонському «Фулхему». Англійці ж своєрідну естафетну паличку не втримали, а передали її у фіналі мадридському «Атлетико». Для популярного іспанського клубу, який починав сезон у Лізі чемпіонів, цей євротрофей став другим в історії — вже в далекому 1962 році «матрацники» вигравали Кубок кубків. Принагідно згадаємо, що в 1986–му «Атлетико» поступився у фіналі цього ж турніру київському «Динамо» і відтоді у фіналах єврокубків не грав. Попри те що Лігу Європи вважають турніром для клубів другого ешелону, позавчора фіналісти продемонстрували цілком пристойний футбол. Команди дивували високими швидкостями — залишалося тільки дивуватися, де футболісти беруть сили наприкінці сезону, та ще й за прохолодної дощової погоди? Для фінішного ривку суперники зібралися й виклалися повністю. І не просто так після фінального свистка деякі з гравців попадали на газон. Якщо мадридцям додала снаги для святкування перемога, то лондонцям брати сили було нізвідки. До того ж проти британців уболівала німецька публіка, адже «Фулхем» у попередніх раундах «плей–оф» образив і місцевий «Гамбург», і «Вольфсбург».

Суперники нав’язували один одному боротьбу практично на всіх ділянках поля, тому до гольових моментів справа доходила рідко. І все ж більш технічним піренейцям частіше вдавалося загострювати ситуацію — попереду старалися аргентинець Серхіо Агуеро й уругваєць Дієго Форлан, який ще до голу влучив у штангу. Колишній форвард «МЮ» й відкрив рахунок, підправивши снаряд після не надто вдалого удару партнера.

Підопічні Роя Ходжсона, аксакала англійського тренерського цеху, відігралися несподівано: у ході, здавалося, змарнованої «гольової» атаки м’яч після передачі угорця Золтана Гери відскочив до валійця Саймона Дейвіса, і той із близької відстані не схибив.

Із невеликою перевагою команди Кіке Флореса гра дійшла до додаткового часу, і, здавалося, докотиться й до серії пенальті. Однак невгамовний 30–річний Дієго Форлан прискорив розв’язку, вдруге опинившись у потрібний час у потрібному місці. Як і в першому випадку, уругвайцеві асистував Агуеро.

Згодом герой фіналу, котрий загалом шість разів відзначався голами в цій Лізі Європи, зізнався, що дуже не хотів пробивати 11–метрові, хоча вже й не вірив, що вдасться їх уникнути. А в наставника команди Кіке Флореса з’явився привід сказати, що «Атлетико» — великий клуб, і його фанати нарешті зможуть покупатися у фонтані в центрі Мадрида, бо останніми роками це дозволяли собі лише земляки з «Реала».

 

ТАБЛО

Ліга Європи. Фінал

«Атлетико» (Іспанія) — «Фулхем» (Англія) — 2:1 (у дод. час)

Голи: Форлан, 32, 116 — Дейвіс, 37

«Атлетико»: де Хеа,

А. Лопес, Ассунсао, Р. Гарсія, Уйфалуші, Домінгес, Реєс (Сальвіо, 78), Сімао (Хурадо, 68), Переа, Форлан, Агуеро (Валера, 119)

«Фулхем»: Шварцер, Кончеськи, Хангеланн, Бейрд, Мерфі (Грінінг, 118), Дафф (Невланн, 84), Х’юз, Гера, Етуху, Дейвіс, Замора (Демпсі, 55)

Попередження: Сальвіо, 107; Р. Гарсія, 114; Форлан, 117 — Хангеланн, 63

Суддя — Ріццолі (Італія)

«Арена Гамбург», 49 000 глядачів

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Українська перша ліга. Матчі 29–го туру. «Прикарпаття» — «Динамо–2» — 1:0, «Олександрія» — «Арсенал» (БЦ) — 5:1, «Волинь» — «Десна» — 2:1, «Сталь» — «Геліос» — 3:0, «Кримтеплиця» — «Зірка» — 1:1.

* * *

Франція. Ліга 1. Перенесений матч. «Ліон» — «Монако» — 3:0.