Врятувати рядового українця

06.05.2010
Врятувати рядового українця

«Рятуймо Україну, хлопці!» (Фото Івана ЛЮБИША–КІРДЕЯ.)

Організаційний комітет Народного комітету порятунку України запрошує лідерів усіх демократичних сил приєднатися до діяльності комітету. Засідання оргкомітету — перша спроба на центральному рівні формалізувати народний спротив, який спалахнув після підписання «харківських» угод.

На вчорашньому засіданні головував український письменник і політик Дмитро Павличко. З першого ж засідання до НКП приєдналася Юлія Тимошенко. Вона висловила сподівання, що українська інтелігенція «силою свого авторитету» зможе об’єднати політиків. «Я думаю, що сьогодні необхідна єдність. І я готова сідати за «круглий стіл», як рівна серед рівних, без будь–якого лідерства, без будь–яких визначень, хто перший, хто другий, на рівних захищати Україну», — цитує Юлію Тимошенко агенція «Інтерфакс».

У зверненні організаторів, яке поширила агенція УНІАН напередодні, йдеться про те, що метою створення комітету є: відстоювання територіальної цілісності й суверенітету України; захист свобод і гідності громадян, їхніх політичних, соціально–економічних і національно–культурних прав; боротьба за збереження євроатлантичного вибору. Звернення, зокрема, підписали Юрій Мушкетик, Василь Овсієнко, Богдан Горинь, Левко Лук’яненко, Михайло Ратушний, Роланд Франко, Валерій Шевчук, Юрій Щербак, Володимир Цибулько та інші. «Щоб забезпечити прихильність кремлівських начальників, нова влада, після торгівлі українською територією, вже готова віддати авіабудівну галузь та атомну енергетику. Вони продають Україну та народ оптом і вроздріб», — застерігають «підписанти».

Перше засідання вчора відбувалося в приміщенні Національної спілки письменників — «на території» БЮТівця Володимира Яворівського. До участі долучилися й націоналісти з ВО «Свобода» в особі заступника голови партії Андрія Мохника. Наступні збори оргкомітету заплановано на 10 травня, переддень засідання Верховної Ради. Тоді й має бути проголошено власне створення НКП. А 11 травня під парламентом має відбутися нова хвиля масових акцій.

Реагуючи на ініціативи опонентів, Прем’єр–міністр Микола Азаров назвав дії опозиції зі створення Комітету нацпорятунку «звичними провокаціями» та «істеричними стогонами від усвідомлення власної непотрібності», а сам комітет — «безглуздим».

Тим часом подібні оргкомітети вже почали створювати і в регіонах. Цю хвилю підтримує Юлія Тимошенко, яка минулого тижня почала їздити в різні області, щоб будити опозиційні сили.