Приховані резерви

06.05.2010
Приховані резерви

Наталія Кононенко (праворуч) принесла Україні єдину нагороду чемпіонату Європи. (Фото з сайту nataliakononenko.com.)

Україна не належить до провідних держав Європи в спортивній гімнастиці, але регулярно фігурує в переліку тих, хто претендує на нагороди престижних турнірів. І навіть в умовах фінансових проблем та внутрішніх організаційних конфліктів одну–дві медалі з чемпіонатів континенту чи світу наші гімнасти час від часу привозять. Так і на нинішній жіночій першості Європи «синьо–жовті» здобули бронзову нагороду — одну на всіх. І порадувала зовсім не та, від кого очікували успіху.

Нагадаємо, що на чоловічий єврофорум, який відбувся в Бірмінгемі тижнем раніше, українська збірна, як і ще декілька команд, не дісталася через закритий авіапростір. Дівчатам пощастило більше — на Туманний Альбіон вони таки долетіли. Щоправда, через травми не потрапили на чемпіонат Старого Світу Дарина Згоба, Анастасія Коваль та переможниця останнього Кубка України в багатоборстві Євгенія Черній.

У ролі чемпіонки Європи у вправі на колоді приїхала на змагання Яна Дем’янчук. Але ще під час підготовчого збору на базі в Кончі–Заспі дівчина скаржилася на сильний біль у коліні, тож очікувати ще одного дива від 16–річної уродженки Івано–Франківська не доводилося. Попри це Яна з восьмим, останнім пропускним, результатом пробилася до фіналу у своїй коронній вправі, а при розподілі медалей стала сьомою. Одразу за нею розташувалася ще одна українка — Валентина Голенкова.

Останньою нашою надією на п’єдестал залишалася наймолодша в дорослій збірній — 15–річна Наталія Кононенко. І юна киянка впоралася з відповідальною місією, ставши третьою на брусах як у кваліфікації, так і в фіналі. Дем’янчук у цій програмі виявилася аж 17–ю, а Ангеліна Кисла — 63–ю.

В опорному стрибку наші дівчата не виступали, а у вправі на килимі не потрапили до вісімки фіналісток: Аліна Фоменко розташувалася на 12–й позиції, Кисла — на 13–й, Голенкова — на 17–й. На радість 5 тисяч глядачів перемогу на килимі святкувала місцева «прима» Елізабет Твіддл. Вона ж перемогла і на брусах. У стрибку «золото» дісталося росіянці Катерині Курбатовій, а на колоді — румунці Єлені–Амелії Рачі.

У командних змаганнях українки у кваліфікації набрали шосту суму балів серед 25 збірних і пробилися до фіналу. Коли ж справа дійшла до розіграшу медалей, «синьо–жовті» виявилися тільки восьмими, а на п’єдестал зійшли гімнастки Росії, Британії та Румунії.

Повним тріумфом росіянок закінчилися і юніорські змагання — наші сусідки здобули в цій віковій категорії всі п’ять золотих відзнак. А от наша зміна розчарувала: жодного потрапляння до фіналу й лише 10–й рядок підсумкового протоколу в команді.