Викурити флот

28.04.2010
Викурити флот

Учора під парламентом багатотисячний мітинг виніс вирок «флотським» іграм. (Фото Івана ЛЮБИША-КІРДЕЯ.)

Такого в українському парламенті ще не було. Народні депутати використали для боротьби димові шашки. Завдяки цьому прийому опозиція мала намір «викурити» із секторів представників Партії регіонів, які хотіли голосувати чужими картками. На кордоні коаліційної та опозиційної частин залу постійно спалахували бійки. Чимало депутатів ходили вчора з ранами на носах і губах, із гематомами на чолі, в подертому одязі. «Народний самооборонець» Олесь Доній після бійки був госпіталізований зі струсом мозку. Спікер Володимир Литвин потрапив під залп яєчних обстрілів — але зіграв свою брудну роль. Україна отримає дешевший газ — ціною свого суверенітету.

 

Туман залом, туман долиною

Коли Володимир Литвин увійшов у президію Верховної Ради, в сесійній залі вже тривала шарпанина. Народні депутати із ворогуючих фракцій боролися за стратегічні плацдарми у ВР: «регіонали» обсіли президію і намагалися відтіснити опозицію з її ж секторів. Місця фракції БЮТ були накриті велетенським синьо–жовтим прапором, натомість депутати «Нашої України — Народної самооборони» змушені були боронити свою територію фізично.

У Литвина одразу ж полетіли курячі яйця. Очевидно, команда спікера була готова до такого повороту подій, бо охоронці відразу ж прикрили Голову ВР парасолями. Литвин увімкнув мікрофон і на весь зал почулося, як він каже: «Серветки давай...». Витираючи обличчя від білків і жовтків, Литвин привітався: «Доброго ранку!». Яйця летіли з сектору БЮТ. Ціллю метальників був не тільки спікер, а й комуніст Євген Царьков, який до спеціальної нагоди вирядився, як на маскарад. Випускник Одеського морехідного коледжу вдягнув під піджак тільник, а зверху загорнувся в прапор флоту Радянського Союзу — із зіркою, серпом і молотом.

У секторі «НУНС» розгорталася масова бійка. «Нашоукраїнець» Станіслав Аржевітін тримав за шию Олега Царьова. «Регіонал», хоч і перебував у задушливих обіймах, примудрявся махати кулаками й завдавав ударів «нашоукраїнцям», які стояли спереду. Збоку в Царьова цілився Іван Стойко. Бійки спалахнули одразу в кількох місцях. На поміч своїм соратникам кинувся навіть віце–прем’єр–міністр Володимир Сівкович: із урядової ложі він намагався схопити руками чиюсь голову.

Аби здобути достатню підтримку під час голосування, коаліціонери мусили привести до присяги новоприбулих народних депутатів. Парламентарії присягали не з трибуни, а на задвірках сесійної зали, у гостьовому секторі. «Зобов’язуюсь усіма своїми діями боронити суверенітет і незалежність України», — читали депутати, які вже за пару хвилин без особливих докорів сумління здали Росії військові об’єкти у Севастополі.

Під час складання присяги у сесійній залі задимілося: депутати запалили димову шашку. Сива пелена вкрила будівлю під куполом. Частина депутатів кинулася до виходу. Двері відчинили навстіж, аби приміщення провітрилось.

«Дебіли, чи що?»

Литвин продовжував холоднокровно вести засідання, незважаючи на задимленість приміщення й яєчний артобстріл. «Ви дебіли, шолі?» — вигукнув депутат, у якого потрапили яйцем. Пристрасті нагніталися. В залі загорілася ще одна шашка.

Спікер оголосив про те, що починається розгляд постанови про ратифікацію угоди між Україною та Росією. Перший віце–прем’єр–міністр Андрій Клюєв, який цілий ранок диригував діями «регіоналів» у залі, пішов доповідати про проект. Він сів біля Литвина і теж прикрився парасолею. Клюєва не було чути: в залі лунали крики, хтось глушив промовця сиреною. Перед голосуванням за «ратифікаційну» постанову знову посилилися бійки. Зрештою за ухвалення постанови проголосувало 236 народних депутатів.

Сірники, клей і порвані светри

Народний депутат Тарас Стецьків після голосування вийшов у кулуари з порваним коміром. «Це старий светр. Я спеціально його брав, бо передбачав, що тут таке буде», — розповів депутат. Стецьків заявив, що «регіоналам» удалося проголосувати у секторі «нашоукраїнців». «У них була фізична перевага. Половина їхньої фракції зайняла нашу ложу. І вони «лівими» картками проголосували за цю постанову. До речі, якщо половина була в нашому секторі — то хто голосував у протилежному? Це свідчить про те, що голосування було сфальсифіковане», — заявив Стецьків.

Народний депутат Володимир В’язівський пояснив, що народний депутат, маючи в кишені свою картку, може проголосувати з будь–якого крісла. «Саме тому «регіонали» так пхалися до нас, бо комп’ютери не персоналізовані. Персоналізованими є лише картки. Будь–який депутат елементарно може проголосувати у секторі іншої фракції. Тому вони прийшли до нас зі своїми картками, а в своєму голосували чужими картками», — зазначив В’язівський у коментарі «УМ». Після ранкових бійок на його обличчі було видно кілька гематом.

Опозиціонери звернули увагу на ще один факт маніпулювання: новоприбулих парламентаріїв приводили до присяги в той час, коли у ВР не зареєструвалася більшість нардепів (уранці на табло світилося лише 211 «штиків»). «Нинішнє рішення — нелегітимне. Як тільки ми прийдемо до влади — ми денонсуємо цю угоду», — запевнив Стецьків.

Голова фракції Партії регіонів Олександр Єфремов переконував журналістів, що наявність кворуму не потрібна для присяги. Натомість він звинуватив опозицію в провокуванні бійок, а також у тому, що БЮТівці й «нашоукраїнці» ламали місця для голосування. «Згори вам, журналістам, було видно великий прапор, а під ним усі гнізда для карток були забиті сірниками і залиті клеєм», — заявив Єфремов.

Опозиція справді намагалася «запломбувати» гнізда для карток. Один із «нашоукраїнців» показав кореспондентові «УМ» пластиковий квадрат, яким опозиціонери забивали отвори. Щоправда, використовувалися й інші засоби. «Я надаю перевагу простішим і ефективнішим способам», — сказав депутат і витягнув із кишені коробку сірників.

Тимошенко «підсиджує» Азарова

Під «шумок» народні депутати ухвалили й бюджет на 2010 рік — у цілому й без обговорення. «За» проголосували 245 нардепів. Момент було вибрано чудово! Вся країна, хоч і переймалася бюджетними питаннями ще з минулої осені, й уже чотири місяці жила без фінансового документа, — відволіклася на «флотські» угоди. Бюджет, ухвалений у затуманеній сесійній залі, ще принесе країні сюрпризи.

Відразу після подвійного бліцкригу Прем’єр–міністр Микола Азаров вийшов на брифінг до преси. Він похвалився здобутками влади. А щодо флоту сказав: «Йдеться не про іноземні бази, а про державу, з якою ми століттями жили разом».

Наступною на брифінг прибула Юлія Тимошенко. Азаров ще не завершив промову — вона була змушена почекати. Лідерка БЮТ назвала учорашній день «чорним і страшним для України». «Він є чорним не лише через те, що бандити били людей, заламували руки, але й тому, що в парламенті зібралося більшість людей, які ненавидять Україну. Це перший крок по здачі території України», — заявила Тимошенко.

Цікаво, що сама Юлія Володимирівна свого часу розглядала пропозицію продовжити оренду флоту. Принаймні про це заявив прем’єр–міністр Росії Володимир Путін під час позавчорашнього візиту в Україну. «Ось зовсім нещодавно ми з попереднім урядом України, зокрема й з Юлією Володимирівною, обговорювали питання про можливе продовження перебування російського флоту в Криму. Ніхто не заперечував», — заявив Путін. Тимошенко на брифінгу відкинула ці звинувачення. Вона обіцяла денонсувати «флотські» угоди, коли опозиція скине хунту Януковича.

* * *

Під будівлею ВР тривав мітинг. Голова партії «За Україну!» В’ячеслав Кириленко похвалив депутатів своєї групи: «Ми стояли гідно. Помилка була в тому, що з підпалом шашок депутати пішли геть. Треба було стояти до кінця і не залишати своїх місць», — сказав Кириленко, який, до речі, не покинув сектор.

Коли Литвин закрив засідання, в залі все ще витав сморід димових шашок. Цей запах розвіється. А огидний дух зради — навряд чи...

 

КАРТА ГОЛОСІВ

За ратифікацію угоди між Україною та Російською Федерацією з питань перебування Чорноморського флоту Російської Федерації на території Україні проголосували 236 народних депутатів: 160 — із Партії регіонів (усі, крім Шенцева), 9 — із БЮТ (Зубов, Іваненко, Кузьменко, Маліч, Олійник, Писаренко, Савченко, Сідельник, Черпіцький), 7 — із «НУНС» (Бут, Василенко, Довгий, Жванія, Омельченко, Палиця, Поляченко), 27 — з Компартії і 20 — з Блоку Литвина (обидві фракції — у повному складі), 13 — позафракційних (крім Рибакова, Фоміна й Чорновола).

 

КОМЕНТАР

Президент України задоволений ратифікацією угоди з Росією про продовження базування Чорноморського флоту до 2042 року. «Сьогодні парламент ратифікував угоду і прийняв бюджет. Сьогодні дуже добрий день», — сказав Віктор Янукович на зустрічі з Президентом ПАРЄ Мовлудом Чавушоглу в Страсбурзі. Янукович зізнався, що напередодні дуже багато працював: «Учора Володимир Путін відлетів о другій годині ночі. Так що я сьогодні дві години поспав». Януковича не здивувало те, що робилося у ВР. «Те, що народним депутатам інколи не вистачає, я б так сказав, парламентської етики, в Україні вже, на жаль, звикли. Треба з цим уже закінчувати», — цитує Януковича УНІАН.

 

СИНХРОН

Державна дума Російської Федерації теж ратифікувала російсько–українську угоду про продовження перебування Чорноморського флоту РФ на території України до 2042 року. Там не було суперечок: за рішення проголосували 410 депутатів. Депутати Держдуми зустріли оплесками оголошення про те, що Верховна Рада теж ратифікувала угоду.