Суд та іменини

23.04.2010
Суд та іменини

Активісти УНП на Михайлівській площі змусили «опудало Леніна» каятися перед меморіалом Голодомору. (Фото Андрія СВИРИДОВСЬКОГО.)

Учора Київ відзначав 140–річчя Володимира Леніна. Причому в одному місці Ілліча вітали як «найкращого з людей», а в іншому — судили за вбивство мільйонів.

Біля пам’ятника пролетарському вождю на Бессарабській площі традиційно зібралися віддані комуністи з червоними прапорами. Тут звучали ретро–пісні у виконанні Йосипа Кобзона й переважали люди літнього віку. Одна з бабусь причепурилася червоним шарфом у стилі футбольних фанатів, але з написами «СССР–USSR» та «Пролетарии всех стран, соединяйтесь!» Тут же за 1 грн. продавали газету марксистів–революціонерів «Слухай, товариш!» із передовицею про «чергове політичне шоу — буржуйські так звані вибори президента України».

Тамара Грабова, голова організації «Всеукраїнський союз жінок–трудівниць за майбутнє дітей України», розповіла кореспондентові «УМ», що Ленін для неї — найкраща у світі людина, на яку треба рівнятися. На доказ цього жінка процитувала цілий куплет пісні про те, яким турботливим і ласкавим був Ілліч. «І ми знаємо, що він насправді був таким, бо люди тоді жили щасливо, не те що зараз. А якщо і постраждав хтось, то це були помилки. Жодна революція не робиться без помилок», — сказала товаришка Грабова. Її організація проводить біля пам’ятника посвячення в піонери — кожен рік набирається 20—30 діток.

До підніжжя пам’ятни­ка, відновленого після минулорічного нападу націоналістів (відтоді на Бессарабці комуністи в наметі несуть цілодобову варту), прийшли покласти квіти представники районних парторганізацій. Серед натовпу з прапорами можна було зустріти і чолов’ягу, котрий вирішив принагідно продати колекцію творів Ульянова–Леніна, але зізнавався, що попиту на кількадесят томів нема.

Відвідав акцію й голов­ний комуніст Петро Симоненко. Він виголосив промову та видав партійні квитки молодим комуністам. Своєю чергою провели святкування й лідери ПСПУ Вітренко—Марченко.

Тим часом на Михайлівській площі над «найкращим із людей» чинився суд. Те, що на Бессарабці називали «окремими помилками», націонал–демократи, очолювані представниками Української народної партії, вважають злочином проти людства. Манекен у джинсах і білій гіпсовій масці — ніби голові з розтиражованих бюстів Ілліча — грав роль опудала Леніна. Його поставили на коліна перед пам’ятником жертвам Голодомору.

Під час імпровізованого судового процесу згадали всі злочини Комуністичної партії. Володимира Леніна як її провідника визнали винним. УНПіст Михайло Батіг, народний депутат І скликання, оголосив вирок: «Громадський суд над злочинами проти України і людства задовольняє позов українських патріотів повністю, ухвалює визнати комуністичну ідеологію і Комуністичну партію винними у злочинах проти України і людства, заборонити на території України комуністичну ідеологію і Компартію, поставити на коліна перед хрестом жертвам Голодомору Володимира Леніна, змушеного каятись за скоєні злочини».

Учасники акції почали збір підписів під резолюцією про заборону КПУ. «Злочини, скоєні тим режимом, не можна ігнорувати за строком давності. Партія має відповісти за мільйони закатованих людей», — пояснив кореспонденту «УМ» свої мотиви один із підписантів.

 

ДО РЕЧІ

У Севастополі на «ленінському» ґрунті позавчора відбулася бійка між представниками різних проросійських організацій. Представники так званої «козачої громади «Соболь» і ради отаманів Криму» принесли до пам’ятника Леніну бочку зі свинячим лайном, підписану: «Скаженому дохлотраховому собаці Бланку — терористична кличка Ленін, організаторові ритуального вбивства російських святих Миколи II і його дітей». Також козаки намагалися покласти до постаменту вінок, оздоблений гвоздиками та прапором Росії, призначений імператору Миколі ІІ.

Однак козакам завадили хлопці міцної статури — активісти місцевих комуністичних та комсомольських організацій. Між двома групами спалахнула сутичка, в яку втрутилися міліціонери. Комуністи встановили біля монумента цілодобове чергування.

* * *

У школах Криму було заплановано уроки, присвячені Леніну, адже міністр освіти і науки АР Крим — комуніст. Про це напередодні повідомив журналістам перший секретар Кримського ревкому КПУ нардеп Леонід Грач.