Голландські квіточки

23.04.2010
Голландські квіточки

Долю матчу в Мюнхені вирішив один точний удар голландця Ар’єна Роббена (на передньому плані). (Фото Рейтер.)

Після феєричного першого півфінального матчу Ліги чемпіонів у виконанні «Інтера» та «Барселони» протистояння у другій парі наперед очікувалось як дещо нудніше. «Баварія» хоча й пробилася до тринадцятого півфіналу цього змагання у своїй історії, зараз виглядає не надто цікаво. А «Ліон» узагалі досягнув історичного результату, адже раніше французи в Суперлізі пробивалися максимум до 1/8 фіналу, а найкращий їхній показник на євроарені взагалі датується 1964 роком: тоді «ткачі» змагались у півфіналі Кубка кубків.

Упродовж усього першого тайму команди на мюнхенській «Альянц–Арені»переймалися насамперед тим, щоб не дати грати суперникові. Але незадовго до перерви «Ліон» отримав серйозні підстави для гостьового успіху: на 37–й хвилині Франк Рібері, котрий мав стати одним з активних організаторів атак «Баварії», відзначився в інший спосіб — отримав вилучення. В ігровому моменті він замість м’яча наступив на ногу аргентинцю Лісандро Лопесу трохи вище ступні. Італійський арбітр Роберто Розетті був непохитним у своєму рішенні вигнати французького півзахисника «Баварії» з поля.

Такий розвиток подій виявився корисним передусім для нашого Анатолія Тимощука: він звично почав гру на лаві запасних, але одразу по перерві вийшов на поле замість нападника Івіци Олича, аби зміцнити оборону команди. Українець активно і, що головне, ефективно провів свої 45 хвилин. Зокрема, Тимоха запам’ятався точними дальніми передачами на партнерів.

І саме після передачі Т–44, як називають Тимощука, господарі забили єдиний м’яч у цьому поєдинку. Щоправда, у тому моменті великої заслуги українця немає, адже це був пересічний короткий пас, яких баварці на половині поля «Ліона» зробили багато. Але голландець Ар’єн Роббен, який після вилучення Рібері працював за двох, вчинив нестандартно: десь із відстані 25–28 метрів наважився на удар із не надто вигідного становища — і застукав зненацька голкіпера гостей Уго Льоріса. Тут ще й невеликий рикошет від голови Томаса Мюллера допоміг.

Слід відзначити, що господарі навіть у меншості володіли ініціативою, але чисельний склад команд зрівнявся дуже скоро: за небезпечний «стик» отримав друге попередження досвідчений хавбек французів Жеремі Тулалан.

Попри поразку і непереконливий вигляд «Ліона» цієї середи, французи, безперечно, ще поборються за вихід до фіналу. Адже «Баварія» теж не виглядала абсолютним фаворитом. Отож після німецьких «квіточок» уже наступного вівторка ми побачимо, хто з’їсть французькі «ягідки» і зіграє у фіналі Суперліги.

 

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. 1/2 фіналу (перша гра). Матч середи

«Баварія» (Німеччина) — «Ліон» (Франція) — 1:0 (Роббен, 69)

«Баварія»: Бутт, ван Буйтен, Демікеліс, Лам, Контенто, Рібері, Праньїч (Гомес, 63), Швайнштайгер, Роббен (Алтинтоп, 85), Олич (Тимощук, 46), Мюллер

«Ліон»: Льоріс, Кріс, Ревельєр, Сіссоко, Чельстрем, П’янич (Макун, 55), Едерсон (Бастос, 70), Тулалан, Гоналон, Лопес, Дельгадо ( Гову, 78)

Попередження: Праньїч, 28 — Тулалан, 51, 54

Вилучення: Рібері, 37 — Тулалан, 54

Суддя — Розетті (Італія)

Мюнхен. Стадіон «Альянц–Арена».

69 000 глядачів

 

ПІСЛЯМОВА

Луї ван Галь, головний тренер «Баварії»:

— Сьогодні нам вдалося продемонструвати, наскільки сильною командою ми є. Грали в меншості, але мали перевагу. Щоправда, після вилучення Рібері я вже й не думав, що ми зможемо перемогти. Однак мої підопічні створили більше гострих моментів тоді, коли грали в меншості, а не в рівних складах.

Клод Пюель, головний тренер «Ліона»:

— Ми знали, що, коли припустимося помилки, суперник нас покарає. Саме це й трапилось в ситуації із Тулаланом та його вилученням. Але навіть якби ми виграли в середу, у цій парі все вирішилося б лише в повторному поєдинку.

 

ОКАЗІЯ

Два удари по Рібері

Франк Рібері може «загриміти» до в’язниці за інтимний зв’язок із неповноліт­ньою дівчиною. Днями футболіста допитала французька поліція, і гравець національної збірної визнав, що справді скористався послугами повії, хоча не знав про її неповноліття. Найближчим часом стане відомо, яке покарання отримає півзахисник. Законодавство Франції передбачає за таке зокрема й три роки ув’язнення.

Досі Рібері вважався зразковим сім’янином — у 26–річного футболіста є кохана дружина–алжирка та двоє малих дітей. Сам Франк теж прийняв іслам.

 

А ТИМ ЧАСОМ…

Перша ліга. 25–й тур. «Дністер» — «Львів» — 0:1 (Г. Баранець, 19 (пен.)), «Харків» — «Зірка» — 0:0, «Фенікс» — «Сталь» — 3:4 (Корольков, 45; Луценко, 71; Бобух, 81 — Шевченко, 27; Гордя, 35; Окана–Стазі, 51 (пен.); Чеботаєв, 64; нереалізоване пенальті: Гавриш, 2 («С»)), «Арсенал» (БЦ) — «Енергетик» — 0:0 (нереалізоване пенальті: Деревльов, 38 («А»)), «Прикарпаття» — «Нива» — 1:1 (Слука, 42 (у свої ворота) — Городецький, 56), «Олександрія» — «Севастополь» — 2:1 (Ксьонз, 11; Чередниченко, 51 — Войнаровський, 90+4), «Волинь» — «Геліос» — 4:0 (Рибальченко, 2, 5 (пен.); Лопес, 9; Да Коста, 15; вилучення: Даценко, 4 («Г»)), «Нафтовик» — «Кримтеплиця» — 1:0 (Вітер, 85).

Лідери: «Севастополь» — 57, «Львів», «Сталь» — 48, «Олександрія» — 44, «Волинь» — 44 (24), «Геліос» — 43, «Кримтеплиця» — 42.

Бомбардири: Плешаков («Севастополь») — 14, О. Мандзюк («Львів») — 11.

ПФЛ зарахувала «Львову» технічну поразку за неготовність його стадіону до матчу з «Севастополем» 14 березня.

* * *

Чемпіонат Англії. Матч 28–го туру. «Халл» — «Астон Вілла» — 0:2 (Агбонлахор, 14; Мілнер, 76 (пен.)).

Лідери: «Челсі» — 77, «МЮ» — 76, «Арсенал» — 71.

* * *

Кубок Італії. Півфінал (повторний матч). «Удінезе» — «Рома» — 1:0 (Санчес, 81; перший матч — 0:2).

У фіналі «Рома» зіграє з «Інтером».

* * *

Кубок Росії. 1/2 фіналу. «Сибір» — «Аланія» — 3:0, «Амкар» — «Зеніт» — 0:0 (пен. 2:4).

У фіналі зустрінуться «Сибір» та «Зеніт».