Буквар для рейдера: від двох до десяти

22.04.2010
Буквар для рейдера: від двох до десяти

Сергій Тігіпко: «І яку ще перепону придумати для знахабнілого рейдера?». (Фото Тетяни ШЕВЧЕНКО.)

Кабінет Міністрів з учорашнього дня почав виконувати Програму соціально–економічного розвитку, яку минулого тижня ухвалила Верховна Рада. Прем’єр–міністр Микола Азаров масштабні перетворення вирішив розпочати з головного. Тобто із закручування гайок. Причому за принципом «бий своїх, щоб чужі боялися». Традиційний спіч перед початком засідання уряду дещо здивував присутніх — і не лише тим, що Прем’єр запропонував затвердити директиви української делегації на перемовини з російським президентом, яка у цей час уже приземлялася у Харкові в очікуванні Дмитра Медведєва.

Другим за важливістю питанням, на думку Миколи Яновича, стало наведення ладу у своєму ж відомстві. «Порядок в країні починається з Кабінету Міністрів. І якщо не виконуються урядові рішення, то чого можна чекати від сільського голови чи мера?» — патетично запитав він у присутніх, що мовчки вивчали роздані матеріали.

Утім насправді головним рішенням уряду став законопроект із протидії рейдерству. «Тільки за останні два роки з державної власності вивели 270 підприємств», — сказав, анонсуючи законопроект, віце–прем’єр Сергій Тігіпко, щоправда, зазначивши, що жертвами захоплень стають також і приватні структури. А часті ситуації, коли озброєні люди просто–напросто вриваються на підприємство та ставлять там свою охорону, суттєво відлякує від нашої країни інвесторів: Україна нині знаходиться на 109–му місці із захисту прав власності.

Якщо ж Верховна Рада підтримає зусилля урядовців, то займатися силовим захопленням стане небезпечно. Так, у кримінальному кодексі винним «світитимуть» цілком реальні строки — від 2 до 10 років — за захоплення будівель, підробку документів, на основі яких здійснюють ці захоплення, а також за отримання фіктивних прав на майно. Останнє формулювання може відправити за ґрати державних службовців, які за винагороду часто надають захопникам фальшиві документи. «Ви ж знаєте, що без державних службовців жодне рейдерське захоплення неможливе», — сказав Сергій Тігіпко.

Змінять також практику перетворення юридичних осіб: аби ліквідувати практику, коли працівники та керівництво, скажімо, київського заводу навіть не здогадуються, що їхню долю вже вирішив районний суд у віддаленій області. Планується також боротися з такою формою блокування роботи акціонерного товариства, як блокування зборів акціонерів. «Рішення, яке ми пропонуємо, революційне: якщо збори не вдалося зібрати через відсутність кворуму, то наступна дата проведення зборів — через 20 днів. І кворум при цьому зменшується наполовину, — резюмував Сергій Тігіпко. — Скажімо, треба було зібрати 60 чоловік, але не вийшло, то через двадцять днів — вже 30». Державне ж майно захищатиме спеціальна юридична служба, створена при уряді, яка відатиме документами всіх підприємств, державна власність на яких становить або перевищує п’ятдесят відсотків.

 

ПРОГНОЗ

Запасайтесь горілкою, тютюном і ... водою

Урядовці планують і надалі збільшувати акцизи на горілчані, тютюнові вироби, а також плату за користування надрами. Першим у переліку йде видобування питної води. У цьому році збільшення акцизів має принести до казни 10 млрд. гривень, або майже 1% від ВВП.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Служив на «Байконурі»? Вимагай надбавку!

За словами Прем’єр–міністра, вчора ухвалили рішення, яким ліквідували диспропорцію у розмірах пенсій військовослужбовців. Низці військових пенсіонерів — а таких нарахували близько 9 тисяч осіб — повернуть надбавки за особливі умови служби. «Нині ці надбавки не враховані, — сказав Микола Азаров. — І в такій ситуації опинилися військові, які проходили службу на об’єктах, де обслуговували ядерну зброю, у складі екіпажів підводних човнів, на полігонах із випробування ядерної зброї, на космодромі «Байконур» тощо».

 

ДО РЕЧІ

Тільки п’ята частина — і всім буде добре!

Уряд планує збільшити вартість газу для населення та комунальників на 20%. Про це повідомив віце–прем’єр Сергій Тігіпко. Таке зростання дозволить вийти на мінімальний дефіцит бюджету «Нафтогазу України»: 0,75% за українською системою оцінювання та 1% — за міжнародною. Втім, якщо вартість російського газу буде меншою за 240 доларів, то навіть такого підвищення, за словами чиновника, не потрібно.