Тренування на «кицьках»

22.04.2010
Тренування на «кицьках»

Перша шайба влітає у ворота голландців. А потім так іще вісім разів. (Фото з сайту Міжнародної федерації хокею.)

Зрозуміло, що друга за рангом ліга світового хокею не багата на гідних суперників — тих, хто може серйозно претендувати на підвищення у класі. За традицією, матчі між фаворитами організатори цих турнірів залишають «на закуску», тому стартові поєдинки з нижчими за класом опонентами нагадують контрольні зустрічі для перевірки сил. Тож і виходить, що наразі виступ нашої національної команди в Тілбурзі більше схожий на тренувальний збір зі спарингами, яких «синьо–жовтим» не вистачало перед чемпіонатом.

 

«Чук», «чук», «чук» — наловив «лев» «щук»

Розгромивши литовців у стартовому поєдинку, наступного дня підопічні Михайла Захарова познущалися над господарями — голландцями. Власне, іншого не варто було й очікувати: надто вже велика різниця у класі між двома збірними. Цього разу керманич нашої команди зі стартових хвилин довірив місце у воротах багаторічному «номеру першому» — Костянтинові Симчуку. Цілком можливо, що білоруський фахівець довіриться кіперу «Сокола» на весь турнір, адже Вадим Селіверстов, котрий провів минулий сезон у казахстанському «Бейбарисі», не вразив своїми діями у двох періодах зустрічі з посередніми литовцями. А молодому Михайлу Балабану, схоже, ще зарано битися на таких відповідальних турнірах.

Відбулася в наших лавах ще одна зміна — вимушена. Захисник Олександр Побєдоносцев у грі з Литвою отримав травму й позавчора ввечері на лід не вийшов, тож українцям довелося діяти в сім оборонців. Крім того, з’ясувалося, що капітаном команди є не Сергій Климентьєв, як повідомляв офіційний сайт «Сокола», а Вадим Шахрайчук. Климентьєв же, як і ще один старожил збірної Сергій Варламов, став цього разу асистентом габаритного центрфорварда.

Саме Шахрайчук і ще два «чуки» зробили основний внесок у розгром «левів». Олександр Матвійчук відкрив рахунок після сольного проходу, заледве таймер відрахував три хвилини гри. А потім — понеслося! Із перших шести закинутих шайб чотири – в активі «чуків»: раз відзначився голом капітан, а найкращий легіонер челябінського «Трактора» минулого сезону Костянтин Касянчук додав до двох закинутих шайб ще й дві гольові передачі.

За рахунку 0:6 наставник «помаранчевих» Томмі Хартогс замінив воротаря, після чого його підопічним нарешті вдалося «розмочити» рахунок на радість 2250 глядачам, котрі майже вщерть заповнили тілбурзький «Айсспортцентрум». Господарі реалізували чисельну перевагу, коли на лаві штрафників опинилися двоє наших гравців — Юрій Наваренко й Олег Благий.

Надалі суперники вже догравали поєдинок. Порадувало, що серед наших відзначилися ще два форварди четвертої ланки — Артем Бондарєв і перспективний Дмитро Німенко.

Із дальнім прицілом

Не треба бути пророком, щоб передбачити, що перші два матчі збірної України в Голландії, як і сьогоднішнє побачення з сербами, — лише тренування із підвищеною відповідальністю. Вирішальними ж для нас будуть дуелі з командами Японії й Австрії в суботу та неділю. Тому поки що Захаров намагається намацати й награти надійні зв’язки, аби в потрібний момент вони не дали збій. Схоже, з трійками нападу головний тренер «синьо–жовтих» визначився, а от захисників — переставляє.

Скажімо, в першій зустрічі Климентьєв і Благий діяли в номінально третій ланці разом із форвардами, котрі тривалий час виступають у Росії, — Міхновим, Шахрайчуком і Касянчуком. Позавчора ж Клима поставили з Толкуновим до компанії «білорусів» — Шафаренка, Тимченка й Матерухіна, а Благого — в четверту ланку до «трудяг» Німенка, Бондарєва і Матвійчука. Очевидно, багаторічному лідерові «Сокола» Сашкові Матвійчуку важко звикнути до подібної ролі серед «аутсайдерів» збірної, але своєю грою й голами він із молодшими партнерами доводить, що й на цю ланку можна розраховувати. Та й сам Михайло Захаров казав, що четверта п’ятірка в його командах відіграє важливу роль, хоча їй і відводять менше часу на льоду.

Вдалим можна вважати переміщення пари Ісаєнко—Остроушко до трійки «росіян» — саме ця ударна ланка завдала найразючішого удару по голландцях. Незмінним залишилося тільки сполучення досвідчених Срюбка й Наваренка в обороні та Варламова, Цируля, Сальникова — в атаці. Але в грі з Голландією вони проявили себе надто скромно.

Крім награвання ланок, сьогодні нашим хлопцям варто постаратися розбити сербську команду із якомога більшим рахунком, адже поки що ми поступаємося австрійцям за різницею закинутих і пропущених шайб. І хоча, ймовірно, при розподілі місць до цього показника звертатися не доведеться, все ж доречно забезпечити собі невеличку фору, ніж потім кусати лікті.

 

ТАБЛО

Чемпіонат світу. Дивізіон ІА (Тілбург, Голландія). Матчі 2–го туру. Японія — Сербія — 5:0, Голландія —Україна — 2:9 (0:3, 1:4, 1:2; ван Бізен, 35 (більш.); де Йонг, 53 — Матвійчук, 3; Касянчук, 15, 23; Бондарєв, 17, 50; Міхнов, 25; Шахрайчук, 29; Ісаєнко, 36 (менш.); Німенко, 55).

Турнірне становище: Австрія, Україна, Японія — 6, Голландія, Литва, Сербія — 0.

Дивізіон ІВ (Любляна, Словенія). 3–й тур. Словенія — В. Британія — 4:3, Польща —Корея — 5:2, Угорщина — Хорватія — 8:0.

Турнірне становище: Угорщина — 9, Словенія — 8, В. Британія — 7, Польща — 3, Корея, Хорватія — 0.

* * *

НХЛ. Кубок Стенлі. 1/8 фіналу. «Оттава» — «Піттсбург» — 4:7 (Понікаровський «П» — 13 хв., 0+1, 2 кидки, «0»; Федотенко — не грав). Серія до чотирьох перемог — 3:1.

* * *

КХЛ. Фінал. «Ак барс» — ХК МВД — 1:2 (серія — 2:2).