До еліти — «на собаках»

20.04.2010
До еліти — «на собаках»

Олександр Матерухін (у центрі) у матчі проти Литви закинув двічі. (Фото Тетяни ШЕІЧЕНКО.)

Із непростої перемоги над литовцями почала вчора наша національна команда виступ на чемпіонаті світу в дивізіоні ІА в голландському Тілбурзі. У ворота Артураса Кузмічуса українці закинули 12 шайб, тоді як суперники «пробили» наших Вадима Селіверстова та Костянтина Симчука, який став у ворота в третьому періоді, п’ять разів. Виграючи 4:0, українці надто розслабилися в обороні, почали невиправдано фолити і створили нагоду для бенефісу форварда пітерського ХК ВМФ Тадаса Куміляускаса. Три очки здобуто, але цей суперник був, що називається, «прохідним», та й то спромігся «поскубати» наші володіння у грі на зустрічних курсах. Головні ж поєдинки турніру відбудуться наприкінці тижня. Тож тривога з приводу турнірної долі України не розвіялася.

Забобонні вболівальники вже почали говорити, що збірній пороблено. Опустившись у 2007 році до другого за рангом дивізіону, наші хокеїсти з двох спроб не спромоглися повернутися до еліти світового хокею. Керівники ФХУ за три роки поміняли трьох тренерів, і на черговий чемпіонат «синьо–жовті» поїхали під проводом білоруса Михайла Захарова. Хоча і його спроможність впоратися з поставленим завданням — виграти турнір у Тілбурзі — викликає сумніви, адже впродовж сезону фахівець розривався на три фронти, а збірна не мала достатньої тренувальної практики.

Завершальний збір перед форумом національна команда чомусь проводила в Мінську — певно, так зручніше тренеру. Два контрольні поєдинки, з «Юністю» й «Гомелем», зірвалися (останнього разу — через поломку автобуса). Суботній виліт до Голландії скасували, як і ще тисячі авіарейсів по Європі, через хмару вулканічного попелу над континентом. «Синьо–жовтим» знайшли альтернативний шлях. У суботу зранку вони виїхали поїздом до Берліна, а в неділю майже весь день мандрували до місця призначення автобусом. Зрозуміло, що цей вояж стомив хокеїстів, але ж майже в таких самих умовах опинилися й суперники, крім господарів, — та сама Литва, Австрія, Японія, Сербія.

Перед від’їздом Захаров нарешті назвав прізвища 23 гравців, котрі потрапили до заявки. Останніми відчепили захисників «Сокола» Миколу Ладигіна й Володимира Алексюка, нападників Артема Гніденка з білоруського «Вітебська» й Максима Квітченка з підмосковного «Фенікса». Але найбільше вболівальників вразило те, що до Тілбурга не поїхав Віталій Литвиненко. Нехай правому крайньому «Сокола» й стукнуло 40 років, але ж за вмінням віддати філігранний пас у нашій збірній мало хто може скласти йому конкуренцію.

У списку «синьо–жовтих» — три воротарі, вісім оборонців і 12 форвардів. Троє нападників представляють найсильнішу лігу Європи, КХЛ: це Вадим Шахрайчук, Костянтин Касянчук і Андрій Міхнов. Капітаном команди таємним голосуванням обрали ветерана Сергія Климентьєва.

Сьогодні ввечері українці зустрінуться в матчі другого туру з господарями першості, 22 квітня — гра з Сербією, 24–го — з японцями, 25–го — з командою Австрії.

 

ТАБЛО

Чемпіонат світу. Дивізіон ІА (Тілбург). Матч 1–го туру. Україна — Литва — 12:5 (2:0, 4:4, 6:1; Матерухін, 4, 60; Міхнов, 15; Варламов, 22 (більш.); Тимченко, 23; Сальников, 24, 59; Касянчук, 36, 58; Бондарєв, 44; Шафаренко, 45; Шахрайчук, 55 — Куміляускас, 23, 26 (більш), 36; Шлікас, 33; Кулявічус, 54).

* * *

НХЛ. Кубок Стенлі. 1/8 фіналу. «Піттсбург» — «Оттава» — 2:1 (Понікаровський «П» — 11.49, 5 кидків, «0»), 4:2 (Понікаровський — 10 хв., 1+0, 2 кидки, «+1»; Федотенко — не грав в обох матчах). Серія до чотирьох перемог — 2:1.

* * *

КХЛ. ХК МВД — «Ак барс» — 1:4 (серія — 0:2).